Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Ontdek de mooiste musea van Turijn – van films en Fiats tot mummies en Martini

Ga je binnenkort naar Turijn? Neem dan zeker een kijkje bij deze mooie musea, met voor ieder wat wils: een museum vol films, Egyptische mummies, auto’s, koffie, voetbalhistorie, schilderijen én Martini.

Museo Nazionale del Cinema
museum vol fantastische films

We beginnen met ons favoriete museum in Turijn: het Museo Nazionale del Cinema in de Mole Antonelliana. Dit filmmuseum is uniek in Italië, met een van de meest toonaangevende collecties ter wereld.

Het beste begin van je museumbezoek is een tochtje met de panoramalift naar de nok van de bijzondere koepelconstructie (je kunt ook te voet, als je dat liever doet). Je zweeft als het ware richting het goudkleurige plafond (in de binnenzijde van de koepel vind je zo’n drie kilometer aan vergulde decoraties!) en denkt even echt in een film te zijn beland in plaats van in een filmmuseum.

De panoramalift zweeft heen en weer sinds 1961, toen de lift werd geïnstalleerd ter ere van honderd jaar Italiaanse eenheid. De lift brengt je in minder dan een minuut (in 59 seconden om precies te zijn) naar de nok. Onderweg zie je al wat flitsen van films, filmposters en decors aan je voorbijtrekken.

Boven wacht echter eerst het panoramaterras, dat op vijfentachtig meter hoogte ligt. Het decor? De stad die aan je voeten ligt en de Alpen die Turijn als een half amfitheater omarmen. Che spettacolo!

Een bezoek aan het museum zelf start op het eerste niveau met de afdeling Archeologia del Cinema. Ontdek de allereerste voorlopers van de film in acht thematische zalen die je alles vertellen over de geboorte van de film. Het museum heeft tal van vroege kijkmodellen, waarvan je de techniek ook zelf mag uitproberen.

Je vervolgt je filmische reis in de Aula del Tempio. Vanuit fijne ligstoelen kijk je naar de koepel en naar gigantische schermen waarop drie films getoond worden, een over de filmgeschiedenis van Turijn en twee met de mooiste dansscènes in de Italiaanse film (een in zwart/wit en een in kleur).

Af en toe worden de films onderbroken voor een kort maar spectaculair lichtspel op de wanden van de koepel. Eromheen vind je thematische kamers uit de wereld van de film (met thema’s als horror, animatie, musical, sciencefiction, familiefilms, drama, 3D…). Eén ruimte is geheel gewijd aan Cabiria van Giovanni Pastrone, een van de meesterwerken in de geschiedenis van de Italiaanse stomme film.

Nog hoger bevind je je in de Macchina del Cinema, de ‘filmfabriek’. Hier ontdek je de verschillende fases die tijdens het maken van een film worden doorlopen: productie, regie, decor, acteurs, kostuums, storyboards, bioscopen… Bereid je voor op een unieke collectie decorstukken en kostuums!

Het bovenste niveau is ons favoriete gedeelte van het museum. Hier vind je de Galleria dei Manifesti, waar je een unieke reis maakt langs kleurrijke filmposters en een mooi beeld krijgt van de geschiedenis van filmreclame.

Maak zeker ook een wandeling over de Rampa Elicoidale, de wenteltrap, die als een filmrol door het museum wentelt en waar vaak tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden. Weer beneden vind je een café, de museumwinkel en een jukebox vol met filmmuziek. Heerlijk om wat klassiekers te luisteren onder het genot van een espresso.

Je vindt het Museo Nazionale del Cinema aan de Via Montebello 20. Het museum is dagelijks (behalve op dinsdag) geopend van 9.00 tot 20.00 uur. Op zaterdag is het museum zelfs tot 23.00 uur geopend.

foto’s: Eddy Galeotti, Andrea Izzotti

Museo della Radio e della Televisione
Italiaanse geschiedenis in beeld & geluid

Ook leuk voor liefhebbers van film, televisie en radio is het Museo della Radio e della Televisione. Sinds 1939 verzamelt de RAI objecten die de geschiedenis van de radio en televisie in Italië illustreren. In totaal kun je ruim 1500 items bewonderen, van documenten tot apparatuur en bijzondere opnames.

Je vindt het Museo della Radio e della Televisione aan de Via Giuseppe Verdi 16. Het museum is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 19.00 uur.

foto: Museo della Radio e della Televisione | RAI

Museo dell’Automobile
de geschiedenis van de Italiaanse auto

Wil je na je bezoek aan Lingotto nog meer autogeschiedenis in Turijn ontdekken? Bezoek dan het Museo dell’Automobile (aan de Corso Unità d’Italia 40), waar de geschiedenis van de auto tot leven komt tegen de achtergrond van de geschiedenis van Italië.

De hoofdrol is natuurlijk weggelegd voor verschillende modellen Fiat, die allemaal zijn neergezet in een uniek tijdsbeeld, met filmpjes en muziek uit die tijd (je ziet de Dikke en de Dunne, Charlie Chaplin…).

foto’s: Museo dell’Automobile

Museo Egizio
de grootste collectie Egyptische kunst buiten Egypte

Het beroemdste museum van Turijn is het prachtige Museo Egizio, met de grootste collectie Egyptische kunst buiten Egypte. Het museum heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontcijferen van de hiërogliefen. Jean François Champollion wist de geheimen van dit schrift als eerste te ontrafelen, mede dankzij zijn onderzoeken in dit museum. ‘De weg naar Memphis en Thebe loopt via Turijn,’ zo zei hij ooit.

Het museum werd opgericht in 1824, nadat Carlo Felice zo’n achtduizend Egyptische schatten had opgekocht uit de verzameling van Bernardino Drovetti. De collectie bestaat grotendeels uit stukken die zijn gevonden bij opgravingen in Gebelein, Asyut en Qau el-Kebir.

Je bewondert offertafels, sarcofagen, mummies (ook van dieren, zoals valken van Horus, stieren van Hapi, katten van Bast, krokodillen van Sobek en bavianen van Thoth), papyrusrollen, amuletten en andere voorwerpen die in de graven van de doden gevonden zijn. De collectie is in de loop der tijd flink gegroeid; op dit moment beschikt het Museo Egizio over meer dan dertigduizend voorwerpen.

We lichten er een aantal uit. Bijzonder zijn allereerst de schilderingen van Iti, van begrafenisrituelen maar ook van het alledaagse leven, die zijn gevonden in de tombe van Iti (Iti was de bevelhebber en schatbewaker van de koning tijdens de negende dynastie, zo rond 2100 voor Christus).

Prachtig is ook de graftombe van Kha, die bijna geheel ongeschonden is teruggevonden. Kha was architect en werd samen met zijn vrouw Merit begraven. Om hen heen zijn talloze voorwerpen gevonden, waaronder een prachtig make-updoosje.

Indrukwekkend is het zwart granieten beeld van farao Ramses II, die op een troon zit met in zijn hand een scepter en op zijn hoofd een kroon en een cobra. Aan zijn linker- en rechterhand zijn portretten van zijn vrouw en zoon in het graniet gegraveerd.

Ook de twee sfinxen van zandsteen uit het Nieuwe Koninkrijk (1186-1155 voor Christus) zijn het bewonderen waard, net als de beeldengroep van Ramses II, koningin Nefertiti en de troonopvolger en het schaalmodel van de tombe van Nefertiti. Het oudste museumstuk is een beeld van prinses Redi, dat dateert van circa 2800 voor Christus.

De Tempel van Ellessiya, die rond 1430 voor Christus werd gebouwd door farao Toetmozes III, werd in 1965 naar Italië gebracht. Het was een geschenk van de Egyptische regering aan de Italiaanse staat, als dank voor het redden van monumenten die dreigden ten onder te gaan vanwege het overstromende Nassermeer. De enige voorwaarde was dat de tempel in dit museum moest worden tentoongesteld. De tempeldelen werden in Egypte uit elkaar gehaald en hier ter plekke weer nauwgezet in elkaar gezet.

Heel anders dan alle beelden maar zeker niet minder indrukwekkend is het Boek der Doden, met magische formules en gebeden voor de doden op weg naar het hiernamaals. Ook is er een afgietsel te zien van de beroemde Steen van Rosetta (het origineel prijkt in Londen).

Je vindt het Museo Egizio aan de Via Accademia delle Scienze 6. Het museum is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.30 uur. Op maandag sluit het museum om 14.00 uur.

foto’s: Claudio Divizia, Andrea Izzotti & Luca Lorenzelli

Accademia Albertina delle Belle Arti
kleurrijke kunstacademie

Turijn heeft de op een na oudste kunstacademie van Italië, die in 1678 werd opgericht als de Accademia dei Pittori, Scultori e Architetti. In 1833 kreeg de academie de huidige naam, Accademia Albertina delle Belle Arti, waarnaar ook de Pinacoteca, het schilderijenmuseum, is genoemd.

Het museum telt twaalf zalen, met ruim driehonderd schilderijen, tekeningen en beelden uit de vijftiende tot en met de achttiende eeuw. Maak kennis met meesterwerken van onder anderen Filippo Lippi en Gaudenzio Ferrari, maar ook met kunststukjes van Nederlandse en Vlaamse meesters.

De Accademia Albertina delle Belle Arti ligt aan de Via Accademia Albertina 6. De Pinacoteca is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur (behalve op woensdag, dan is het museum gesloten). De kassa sluit een half uur eerder.

Allegoria con putti alati | Isidoro Bianchi
Sacra famiglia | Bartolomeo Cavarozzi

Galleria Sabauda
Italiaanse, Nederlandse en Vlaamse meesters

In de Manica Nuova (‘nieuwe vleugel’) van het Palazzo Reale huist de Galleria Sabauda, een van de grootste kunstgaleries van Italië. De galerie werd in 1832 opgericht door Carlo Alberto, om onderdak te bieden aan een deel van de kunstcollectie van de Savoia’s.

Er schitteren meesterwerken van verschillende Nederlandse en Vlaamse meesters, onder wie Jan van Eyck, Anton van Dyck, Gerard Dou, Jan Brueghel de Oude, Hans Memling, Rogier van der Weyden, Rembrandt, Rubens en Caspar van Wittel.

foto’s: Galleria Sabaudia

Ook Italiaanse kunstenaars zijn goed vertegenwoordigd met werken van de Piemontese schilder Gaudenzio Ferrari, van Andrea Mantegna, van Paolo Veronese, van Bronzino, van Bellotto (een van de meest getalenteerde leerlingen van Canaletto), van Artemisia Gentileschi, van Fra Angelico, van de gebroeders Pollaiolo, van Filippino Lippi, van Tintoretto, van Guercino en zelfs van Botticelli.

Annunciazione | Orazio Gentileschi

De ingang van de Galleria Sabauda ligt aan de Via XX Settembre 86. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 18.30 uur (de kassa sluit om 18.00 uur). Op de website van de Musei Reali Torino vind je meer koninklijke musea.

foto’s: Galleria Sabaudia

Museo della Sindone
de lijkwade van Turijn

In het Palazzo Reale huist ook de Cappella della Sacra Sindone, die het paleis verbindt met de Duomo, waar de Lijkwade van Turijn wordt bewaard. Het Museo della Sindone vertelt de geschiedenis van de lijkwade van ongeveer 1500 tot nu.

Ook de kist waarin de lijkwade in 1578 werd vervoerd is hier te zien, net als de camera die in 1898 voor het eerst een negatief maakte van een foto van de lijkwade. Dankzij grote foto’s kun je de details van de lijkwade goed zien.

Je vindt het Museo della Sindone aan de Via San Domenico 28. Het museum is geopend van 9.00 tot 12.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur.

foto’s: Museo della Sindone

Museo Civico d’Arte Antica
kunst kijken in het Palazzo Madama

Het Palazzo Madama is een barok juweeltje dat dankzij de resten van de oude Romeinse stadspoort en de twee in de façade opgenomen torens nog herinnert aan de Romeinse tijd. Ooit was het Palazzo Madama overigens verbonden met het Palazzo Reale, maar deze galerij werd tijdens een volksopstand in 1799 verwoest.

Binnen laat vooral Juvarra’s statige trappartij je met open mond rondkijken. Het palazzo dankt zijn naam aan geen van deze heren, maar aan Maria Christina van Frankrijk, die er in 1637 haar intrek nam en die ook wel bekend stond als Madama Reale. Later volgde Maria Giovanna Baptista di Savoia haar voorbeeld.

In 1934 werd het palazzo onder meer een museum en deed het dienst als senaatgebouw; tegenwoordig biedt het onderdak aan de collectie middeleeuwse beelden, schilderijen en keramiek van het Museo Civico d’Arte Antica. Bewonder er in elk geval Portret van een onbekende man van Antonello Messina en de Madonna met Kind van Tino da Camaino.

Je vindt het Palazzo Madama aan het Piazza Castello. Het museum is dagelijks geopend (behalve op dinsdag) van 10.00 tot 18.00 uur.

San Gerolamo | Orazio Gentileschi

Museo del Grande Torino & Juventus Museum
must sees voor voetballiefhebbers

Turijn heeft twee grote voetbalclubs: Juventus en AC Torino. AC Torino is de oudste club, die in het hart van veel Torinesi zit. Zeker na de ramp in 1949, toen een vliegtuig met spelers, trainers en begeleiders van Torino door dichte mist neerstortte. In het Museo del Grande Torino (bij Villa Claretta Assandri in Gugliasco) zijn tal van herinneringen te zien aan het team dat omkwam bij de ramp.

Juventus-fans kunnen hun hart ophalen in het Juventus Museum, bij het Juventus Stadion (Corso Gaetano Scirea 50), dat je eveneens kunt bezoeken (als er geen wedstrijden worden gespeeld). De historie van het zwart/witte elftal komt tot leven aan de hand van shirts, schoenen, bekers en video’s.

In het Museo dello Sport (Via del Municipio 7) worden onder meer de Olympische Winterspelen van 2006 tot leven gewekt en alle Italiaanse sportprestaties worden in meer of mindere mate genoemd. Ook kun je tijdens een rondleiding het stadion bezoeken en onder meer de ‘geheime kamers’ van de Olympische sporters, de VIP-plaatsen en de perskamer bekijken.

Culinaire musea: koffie, vermout & Martini

Ben je verslaafd aan koffie? Dan moet je naar het Lavazza Museum in Turijn! Je kunt er een foto maken van jezelf in een uitvergroot kopje of in een van Lavazza’s beroemde advertentiecampagnes (de foto’s kun je per mail toegestuurd krijgen).

Het museum zelf is onderverdeeld in vijf ruimtes, die allemaal een ander onderdeel uitlichten: de bedrijfsgeschiedenis, maar ook het productieproces van koffie en wat er allemaal moet gebeuren voordat jij ’s ochtends je eerste kopje van de dag zet. En wat dacht je van astronauten, die moeten toch ook gewoon een goede Italiaanse espresso kunnen drinken? In het museum zie je de allereerste koffiemachine in de ruimte, de ISSpresso. In deze blog lees je meer details over het Lavazza Museum.

Je ontdekt meer over de historische vermoutmerken van Turijn in het Museo Carpano, op de eerste verdieping van Eataly, dat is gevestigd in de vroegere Carpano-fabriek. Waar ooit het archief vol documenten en de ruimte waar de kruiden verwerkt werden te vinden waren, worden nu in een klein maar fijn museum de belangrijke momenten uit de geschiedenis van de vermout verteld.

foto’s: Museo Carpano

Tegenwoordig is Martini de beroemdste vermout-producent. Deze naam is bijna synoniem geworden voor een glaasje vermout. Meer over Martini leer je in het Museo Martini (Piazza Luigi Rossi 2, Pessione).

Het museum biedt een van de meest interessante en complete wijncollecties ter wereld, met oude terracotta wijnkruiken van de Etrusken en Romeinen. Na een reis door de geschiedenis van het maken van wijn kun je in Pessione ook de kelders van de eerste Martini & Rossi fabrieken bezoeken.

Museo Pietro Micca – ondergronds Turijn

Turijn is niet alleen bovengronds de moeite van het ontdekken waard. Ook ondergronds valt er heel wat interessants te ontdekken. Zo vind je onder de stad een heel doolhof aan geheime gangen, die de verschillende palazzi en koninklijke residenties met elkaar verbinden.

Het grootste gedeelte van dit gangenstelsel, dat in totaal zo’n veertien kilometer aan wegen beslaat, werd aangelegd in de zestiende eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de gangen gebruikt als schuilplaats, maar verder werden de geheime verbindingen nooit gebruikt.

In 1956 besloot men het ondergrondse Turijn in kaart te brengen. Daarbij vond men onder meer de plek waar Pietro Micca in 1706 een mijn liet ontploffen en zo de Fransen buiten de stad wist te houden. Zelf kwam Pietro Micca, die diende in het leger van de Savoia’s, hierbij helaas wel om het leven.

Zijn heldhaftige daad leeft nog altijd voort, onder meer in de naam van het museum dat je kennis laat maken met het ondergrondse gangenstelsel, het Museo Pietro Micca. Wandel op zo’n vijftien meter diepte door de gangen van de Mezzaluna del Soccorso, langs het Bastion van San Maurizio, dat nog vrijwel geheel in tact is, langs schuilplaatsen, ijskelders en opslagplaatsen die voor al die andere bezoekers van Turijn verborgen blijven…

Je vindt het Museo Pietro Micca aan de Via Guicciardini 7a. Het is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

Nog veel meer tips voor Turijn

Met ruim 350 pagina’s vol tips, verhalen, foto’s en fijne adresjes is onze Special onmisbaar bij een bezoek aan Turijn. Buon viaggio!

ciao-tutti-special-turijn-reisgids

Bestel de Special Turijn

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, je laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je Special genieten.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *