Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Palazzo Saluzzo Paesana – slapen in een filmdecor in hartje Turijn

Als je de film Fai bei sogni van Marco Bellocchio hebt gezien, weet je wellicht dat deze zich grotendeels afspeelt in Turijn, de elegante en eigenzinnige hoofdstad van Piemonte. Weinigen weten echter dat een van de locaties van deze film het majestueuze barokke Palazzo Saluzzo Paesana is, in hartje Turijn.

Dit imposante palazzo nobile uit het begin van de achttiende eeuw, gelegen tussen het Piazza Savoia en het Piazza Arbarello, is het grootste in zijn soort in het historisch centrum van Turijn.

Een historisch project
In opdracht van markies en senator Baldassare Saluzzo di Paesana ontwierp architect Gian Giacomo Plantery dit schitterende, weelderige gebouw. Hij wilde concurreren met de Veneria Reale, even buiten Turijn.

Het palazzo is een schoolvoorbeeld van klassieke barokke architectuur en heeft een prachtige cortile (binnenhof) met rondom, in perfecte harmonie, de woonvertrekken. Het project was in feite ook een innovatief sociologisch experiment: op de begane grond bevonden zich de handelsruimtes, op de eerste verdieping (de piano nobile) met haar prachtige met fresco’s versierde salons huisde de adellijke familie.

Op de tweede en derde verdieping woonde de burgerij en op de hoogste (zolder)verdiepingen het gewone volk. Zo werden in feite alle sociale lagen bijeengebracht in hetzelfde gebouw, wat in die tijd verre van gebruikelijk was.

Charmante appartementen rondom de cortile
Bijna driehonderd jaar na zijn illustere voorganger heeft de jonge Torinese architect Marco Bernini (what’s in a name?) zich voorgenomen om enkele van de ondertussen vervallen verblijven van dit immense palazzo nieuw leven in te blazen.

Hij renoveerde met minimale ingrepen een viertal appartementen en toverde deze om tot comfortabele verblijven die hij ter beschikking stelt van toeristen. De appartementen kijken allemaal uit op de prachtige cortile.

Deze binnenplaats vormt, met zijn prachtige symmetrische architectuur, een oase van rust in de buzz van de levendige stad. Je zou haast vergeten dat je om het hoekje van de Via Garibaldi zit, een van de belangrijkste verkeersvrije winkelstraten van Turijn.

Marco is trots op zijn stad en op dit prachtige palazzo in het hart van Il Quadrilatero Romano, de oudste wijk van de stad met heel wat overblijfselen uit de Romeinse tijd.

Opera’s, tentoonstellingen & concerten
In het Palazzo Saluzzo Paesana is tegenwoordig ook een culturele vereniging gevestigd, die regelmatig activiteiten en culturele evenementen organiseert in de met fresco’s versierde salons op de eerste verdieping.

Zo is er onlangs de fototentoonstelling The unusual is natural geweest, van de Nederlandse fotografe Marie Cecile Thijs, evenals een operavoorstelling waarvan de verschillende aktes zich telkens in een verschillende salon afspeelden en het publiek mee verhuisde.

Maar ook meer wereldse activiteiten zoals een pianoconcert met aansluitend een DJ-set uit de Londense scène stonden onlangs op het programma.

Logeren bij Palazzo Saluzzo Paesana
Lieve van Insolita heeft ervoor gezorgd dat je enkele van de appartementen van het Palazzo Saluzzo Paesana kunt huren voor je bezoek aan Turijn. Het is echt een bijzondere plek, niet in het minst omdat Marco Bernini zelf je zal ontvangen. Na een allerhartelijkst welkom maakt hij je graag wegwijs in de stad.

Je kunt de appartementen huren als verblijf tijdens een stedentrip maar ook als onderdeel van een op maat gemaakte rondreis in Piemonte.

Insolita is een Belgisch-Italiaans verhuurkantoor met een persoonlijke touch. Lieve en haar collega Cosimo gaan steeds persoonlijk op zoek naar bijzondere plekken in Italië en voorzien je als doorgewinterde Italiëliefhebbers graag van unieke informatie en advies.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *