Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tips voor Turijn met kleine kinderen

Elke vertelt over hoe je met kleine kinderen op een fijne manier door Italië kunt reizen. Na tips voor een bezoek aan Rome met een kleintje deelt ze in deze blog tips voor een bezoek aan Turijn.

Elke: ‘Floris vond de reis van Frankrijk naar Turijn vorige zomer niet zo geslaagd, met name vanwege de vele tunnels. Maar na een bewogen rit kwamen we dan eindelijk aan in Turijn. De stad van Fiat, Lavazza en gianduia, van de Lijkwade, de Mole Antonelliana en het Egyptisch museum…

Jaren geleden, toen ik voor de eerste keer in Turijn was, dacht ik dat het een grote industriestad was waar niet veel te beleven viel. Maar niets is minder waar. Sinds die eerste keer blijf ik terugkomen en dat heeft verschillende redenen: het lekkere eten in Piemonte, de vriendelijke sfeer die er heerst, leuke shopadresjes, cultuur, de Alpen op de achtergrond…

In Turijn vind je alles wat je nodig hebt voor een gezellige stedentrip, of zoals wij ieder jaar doen, als tussenstop naar een zuidelijker gelegen stukje van Italië.

Verse pasta eten bij Eataly
Een fijn adres waar je ook met kinderen welkom bent, is Eataly. Eataly is een keten van restaurants en winkels die is ontstaan in Turijn in 2007. Oscar Farinetti bouwde een oude vermouthfabriek om tot een nieuw winkelconcept waar Eataly nu nog altijd bekend om staat.

In de verschillende vestigingen zijn er restaurants waar je kunt lunchen of dineren, maar je kunt er ook boodschappen doen en lekkere souvenirs kopen.

Het draait hier allemaal om Italiaanse producten. Het doel van Eataly is om aan te tonen dat je overal en altijd biologische, eerlijke en regionale landbouwproducten kunt kopen en eten.

In Turijn vind je twee vestigingen. De eerste, waar het allemaal mee begonnen is, ligt in de wijk Lingotto. De tweede, wat kleinere vestiging ligt aan de Via Giuseppe Luigi Lagrange 3, in hartje centrum, dicht bij het Egyptisch museum.

Wij zijn met Floris naar de laatste gegaan om te lunchen. Ze hebben er kinderstoeltjes, een verschoningsruimte beneden bij de toiletten en ook de gerechten zijn geschikt voor beginnende eters, peuters en kleuters, zoals een lekkere pasta met verse pomodori of overheerlijke lasagne.

Bij Floris ontstond er spontaan een glimlach op zijn gezichtje bij het proeven van deze verse en lekkere Italiaanse producten. Met een volle buik zijn we daarna weer de straten van Turijn ingedoken.

Een ijsje bij Gelateria Pepino
Met Turijn als tussenstop tijdens een autovakantie naar Italië, wordt dit de eerste plaats waar we een heerlijk Italiaans ijsje eten. Het is een traditie geworden om dat eerste ijsje bij Gelateria Pepino (Piazza Carignano 8) te halen.

Deze gelateria is opgericht door de familie Pepino. Deze familie trok tegen het einde van de negentiende eeuw van Napels naar Turijn om in het noorden een nieuw leven te starten. Domenico Pepino was in Napels reeds ijsmaker en hij nam al zijn spullen mee naar Turijn, waar hij Gelateria Pepino opende.

Na veel experimenteren ontstond jaren later de eerste Pinguino: het eerste ijsje op een stokje dat bedekt is met een flinterdun laagje chocolade. Het bestaat ondertussen in allerlei smaken en is overal ter wereld verkrijgbaar, maar het was bij Pepino in Turijn dat de allereerste Pinguino werd gegeten.

Door de jaren heen is de verpakking al enkele keren veranderd, maar de smaak blijft nog altijd heerlijk! Probeer zeker de smaak gianduia, die aan het begin van de negentiende eeuw is ontstaan omdat er een tekort was aan cacao. Men zocht een goedkopere oplossing om bonbons en chocoladepasta te maken. Die vond men in de hazelnoten uit de Langhe, een heuvelachtig gebied in Piemonte. Gemengd met chocolade zorgen de hazelnoten voor een unieke smaak!

Turijn met een peuter
Ook deze zomer vertrekken we weer met de auto naar Italië voor bijna vier weken. En ook dit jaar zal Turijn de eerste tussenstop in Italië zijn. Floris zal dan net twee jaar zijn en ik weet zeker dat ons bezoek aan Turijn dan weer heel anders zal zijn.

Slapen in de kinderwagen zal er niet meer inzitten en we zullen rekening moeten houden met het feit dat ons mannetje een nieuwsgierige, leergierige peuter is geworden die kan lopen en alles wil ontdekken. Maar wat verheug ik me er weer op!

Er zijn in Turijn heel erg leuke dingen die je met een peuter kunt doen. Een spectaculaire rit met het rode treintje van Sassi naar de Basilica di Superga bijvoorbeeld, of een rondvaart met de boot op de Po. Of misschien gaan we wel naar het nationale automuseum in Turijn. We kijken er alvast weer erg naar uit om met onze kleine globetrotter te vertrekken in de zomer. Ik laat jullie zeker weten hoe Floris Turijn heeft ontdekt!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *