Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Torino Magica – ontdek de magie van Turijn

Turijn was ooit de eerste hoofdstad van Italië. Ondanks deze ‘koppositie’ staat de stad niet in de top vijf bestemmingen voor Italiaanse stedentrips, ook niet bij de Italianen zelf. Zonde, want het is een elegante stad, met veel verborgen schoonheid die je keer op keer weet te verrassen.

Hoewel Natascha de stad goed kent, ontdekte ook zij weer een aantal nieuwe plekken, met dank aan de Torino Magica Tour van Somewhere Tours & Events.

Natascha: ‘Door Laura van Somewhere Tours & Events ben ik uitgenodigd om deel te nemen aan deze magische tour. Laura beschikt over de nodige fantasie en zag al snel de rauwe potentie van haar geboortestad, met een aantal originele tours door Turijn tot gevolg.

Bij een glas vermout bij bar Barolino Cocchi (een must voor wie Turijn bezoekt, zowel het drankje als de bar) vertelt Laura dat in eerste instantie vooral de lokale bevolking deelnam aan haar tours. Maar in 2006, het jaar van de Olympische spelen in Turijn, was er een omwenteling. Plots ontdekte de hele wereld de charme van Turijn, met haar brede straten, indrukwekkende lengte aan portici en historische cafés.

Sindsdien leren jaarlijks duizenden toeristen tijdens de Torino Magica Tour over de belangrijke rol die Turijn speelt in zowel de witte als de zwarte magie.

Ook Elena en ik gingen op pad om magisch Turijn te ontdekken. De tour duurt tweeëneenhalf uur, waarbij je deels per bus, deels te voet door te stad trekt (op aanvraag ook beschikbaar in het Engels). Eigenlijk stond er voor ons een cabrio-bustour gepland, maar helaas viel dat plan letterlijk in het water. De hoosbui die een paar uur eerder boven de stad trok, haalde zelfs het nieuws. Een dak boven ons hoofd leek ons wel zo verstandig.

We genoten er niet minder om. Turijn is bij uitstek een stad om in het donker te verkennen, zeker voor een tour met de nadruk op magie, die je tegelijkertijd ook langs de mooiste pleinen voert. We leerden ongebruikelijke plekken kennen die we zelf nooit hadden kunnen ontdekken, maar waarvan we er een paar graag met jullie delen.

Volgens experts van de esoterie ligt Turijn zowel op een van de punten van de werelddriehoek van de zwarte magie (net als Londen en San Francisco) als van die van de witte magie (net als Londen en Praag). Het is dan ook geen wonder dat de geschiedenis van deze stad met twee tegenovergestelde zielen vol mysteries zit.

Er zijn vele gebouwen met vreemde symbolen die te maken hebben met de wereld van magie en vrijmetselarij, die deel uitmaken van talrijke mysterieuze legendes en folkloristische verhalen.

De tour vertrekt dan ook niet per toeval aan het Piazza Statuto, een van de belangrijkste pleinen van de stad. Het wordt omringd door klassieke portici die je terugvoeren naar de tijd waarin koningen en hovelingen beschut tegen zon of regen door het centrum wandelden.

De fontein in het midden, het Monumento ai Caduti del Frejus, werd niet enkel opgericht ter herdenking van de voltooiing van de Frejus-tunnel, maar ook om de doden te eren die vielen tijdens het bouwen ervan.

De dood bepaalde reeds in de Romeinse tijd het karakter van deze plek, want hier werden de doden begraven en veroordeelden geëxecuteerd. Het zal je dan ook niet verwonderen dat vele legendes met betrekking tot dit plein te maken hebben met zwarte magie en het gezien wordt als ‘het donkere hart van de stad’.

De lieflijke engel boven op het standbeeld is ook niet zomaar een Bijbelse figuur, maar Lucifer, de mooiste der gevallen engelen. Tot enkele jaren geleden zag je op het hoofd van deze engel een ster, maar die zou er tijdens een storm afgewaaid zijn. De ster is echter nooit teruggevonden, ook niet bij het legen van de fontein – en zo is Turijn weer een mysterie rijker.

Hoewel we er in het verleden al diverse malen langsliepen, leren we pas tijdens deze tour de zogenaamde ‘duivelsogen’ in het voetpad van de Via Lascaris kennen. Aan de buitenkant van een bankgebouw, dat vroeger de thuisbasis vormde van een vrijmetselaarsloge, zijn een paar vreemde oogvormige spleten in de stenen onder onze voeten te zien.

In de loop der jaren verspreidde zich het gerucht dat dit de ogen van de duivel zijn. In werkelijkheid dienden deze dunne openingen rond het gebouw als ventilatie en verlichtingspunten voor de ondergrondse kamer. Maar we geven grif toe: de gekozen vorm is toch wel bizar. Een toevallige keuze of toch niet?

Vele barokke palazzi hebben esoterische tekens in de deuren gekerfd: duivelse gezichten, draken en demonen versieren diverse gevels. Is het toeval dat veel van deze gebouwen financiële of politieke doeleinden dienen?

Op het Piazza Castello wordt onze groep verrast door twee acteurs in historische kleding die smakelijk vertellen over hun escapades, waarbij het duidelijk is dat je beter geen wandelingetje bij de Po maakt. Verrassend veel mannen zijn er in het bijzijn van deze lustige weduwe in ‘gevallen’.

Het Piazza Castello is ook het centrum van de witte magie. Hier werd het koninklijke paleis gebouwd. De twee ruiters aan de poort bewaken volgens een legende een verborgen schat, die zich in de ondergrondse gangen zou bevinden waar magiërs in het geheim probeerden om lood in goud te veranderen. Zou het dan toch gelukt zijn?

De tour wordt vervolgd in het deel van Turijn waar de witte magie sterk is. Op het Piazza Vittorio staat een kerk die meer lijkt op een Griekse tempel dan een katholieke kerk, de Chiesa della Grande Madre di Dio.

Het beeld van de vrouw, aan de zijkant van de trap, is gesluierd, hetgeen zou betekenen dat de kennis verborgen is. In haar handen bevindt zich de beker waaruit Christus dronk tijdens het laatste avondmaal, de Heilige Graal. Deze zou volgens overleveringen verborgen zijn in… jawel: Turijn.

Uiteraard bezocht ook Nostradamus, de zestiende-eeuwse arts, astroloog en voorspeller, deze magische stad. De officiële reden voor zijn bezoek aan het hof van de Savoia’s was de onvruchtbaarheid van de vrouw van hertog Emanuele Filiberto di Savoia.

Nostradamus was ingehuurd om haar te behandelen, want er was een dringende nood aan een erfgenaam. De behandeling zou bestaan hebben uit een geparfumeerde olie. Wat er precies in zat, weten we niet, maar werken deed het wel: negen maanden later beval de hertogin van Carlo Emanuele.

Na al deze magie vallen we als een blok in slaap in de prachtige suite met jacuzzi in het Best Western Hotel Genova waar we ook genoten van een ‘magisch’ wellnessmoment waarbij we de spa helemaal voor ons alleen hadden. Heerlijk!’

Ook genieten van magisch Turijn? Je boekt de Torino Magica Tour bij Somewhere Tours & Events, waar je ook een tour door ondergronds Turijn kunt boeken.

foto’s: Elena Pesce | Smile Travel Cairo Montenotte

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *