Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een gulzige priester, hoog bezoek en nattigheid

Na een aantal spa’s, een mijnmuseum en een halve dag paardrijden is het tijd voor een dosis cultuur in het verslag van onze Play your Tuscany-blog tour. We beginnen in het karakteristieke middeleeuwse dorpje Montemerano.

Montemerano is een doolhof van schattige straatjes, nauwe gangetjes en steile paadjes; een romantisch pareltje dat absoluut een bezoekje waard is. Op het schattige Piazzetta del Forno (‘Pleintje van de Oven’) werd vroeger het brood voor het hele dorp gebakken. Men maakte het deeg thuis en bracht dit naar de dorpsoven. Als je heel goed ruikt, kun je nog wat van het versgebakken pane opsnuiven.

Montemerano-Toscane (1) Montemerano-Toscane (2)

De San Giorgio herbergt een aantal belangrijke fresco’s waar de avonturen van Sint Joris, tevens de beschermheilige van Montemerano, afgebeeld worden. Aan een schilderij rechts van het altaar, de zogenaamde Madonna della Gattaiola, is wel een heel curieus verhaal verbonden. Onder aan het schilderij is namelijk ooit een rond gat gemaakt en dit is nooit meer hersteld.

Het verhaal gaat dat de priester destijds nogal gierig was en erg van eten en drinken hield. Hij wilde al zijn lekkernijen voor zichzelf houden en verstopte een voorraad worst en kaas in de kelder onder de kerk. Toen op een dag de deur naar de kelder het begaf, heeft hij het dichtstbijzijnde schilderij gepakt en als vervanging voor de deur gebruikt. Omdat er nogal wat muizen van zijn proviand meegenoten, heeft hij een gat in het schilderij gemaakt zodat de kat de muizen kon wegjagen en hij zo zijn salsicce e formaggi lekker helemaal alleen op kon peuzelen.

Montemerano-Toscane (4)Montemerano-Toscane (3) Montemerano-Toscane (5)

Next stop: Manciano. Dit dorpje telt ongeveer vier duizend inwoners. Een bezoek aan de toren van het gemeentehuis verrast ons met een uitzicht dat zich over heel Toscane uit lijkt te strekken. Met een hoogte van 447 meter wacht je hierboven het beste panorama van de hele Maremma. De fotograaf en de videomakers waren maar druk met het vastleggen van elke nieuwe hoek.

Manciano-Toscane (1) Manciano-Toscane (2) Manciano-Toscane (3) Manciano-Toscane (4) Manciano-Toscane (5)

Ondertussen vertelde de gids ons over het trotse gezegde van het dorp: ‘Manciano dalla bella insegna, covo dei ladri e spia della Maremma.’ Manciano van het mooie embleem, schuilplek voor dieven en spion van de Maremma. Het mooie embleem staat voor de open hand van de leeuw die te zien is op het wapen van de stad. Hier wordt gerefereerd aan de gastvrijheid van de inwoners. De schuilplek voor de dieven slaat op de enige plek waar ze veilig terecht konden in de wijde, vlakke omgeving en de spion slaat op de hoge toren die van heinde en verre een invasie aan zag komen.

Als tip gaf de gids ons nog mee dat in het tweede weekend van september La Festa della Cantine plaatsvindt en dat je daarbij allerlei wijnkelders kunt bezoeken. Voor in de agenda!

Door al die trappen en steile straatjes hadden we onderhand trek gekregen. Gelukkig is een vast onderdeel van elke blog tour een lekkere lunch. Restaurant La Filanda wordt met hart en ziel gerund door Barbara en Gian Paolo en bij binnenkomst weet je het meteen: deze mensen weten wat ze doen. De aankleding is stijlvol, het eten fantastisch en de sfeer huiselijk. Barbara kwam even bij ons aan tafel om met passie te vertellen over al het heerlijks dat ze heeft gecreëerd.

Het zelfgemaakte brood is echt een uitblinker en Sophie genoot er dan ook intens van, aangezien brood in Italië het niet altijd haalt bij dat in Nederland. Thuis meegenieten? Kijk dan op Barbara’s food blog voor haar recepten.

lunch-Toscanelunch-Toscane (1) lunch-Toscane (2)

Het enige wat je na zo’n lange lunch wilt doen is languit ontspannen. Laat Saturnia met haar natuurlijke warmwaterval nou net het volgende en tevens laatste programmaonderdeel zijn.

Saturnia staat bekend om Le Cascate del Mulino. De originele bron bevindt zich boven deze waterval, in het Terme di Saturnia Spa & Golf Resort. Een misselijkmakende rotte eierlucht komt je tegemoet als je in de buurt van de thermaalbaden van het resort komt. Deze geur wordt veroorzaakt door de zwavel in het water en is bij de waterval gelukkig minder indringend. Met 37,5 graden komt het water met 500 liter per minuut uit de grond en zo wordt het constant automatisch ververst. Het loopt vanaf het resort door een stroom richting de waterval die er door de jaren heen is gevormd.

Het is een waar spektakel om dit natuurlijke fenomeen te aanschouwen en er vervolgens in te mogen baden. Deze attractie is voor iedereen gratis toegankelijk en er zijn ook geen kleedhokjes. Je kleedt je gewoon in de open lucht om en loopt dan voorzichtig het bruisende en dampende water in. Door de sterkte stroming lijkt het een op hol geslagen bubbelbad en moet je je soms goed vasthouden om niet weggespoeld te worden, of je bikini te verliezen.

SaturniaGoncalofoto: Gonçalo Figueiredo

Deze onderdompeling was een wonderlijke afsluiting van een weekend vol onvergetelijke Toscaanse ervaringen. Het was genieten, beleven en bewonderen – en dit alles smaakt absoluut naar meer! Gelukkig mogen we gauw weer!

Lees meer…
Voor de website van Play your Tuscany schrijft Sophie – in het Engels –  in drie delen over deze bijzondere blogtour. Je leest haar verhalen via deze link!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *