Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een warm welkom in Bagno Vignoni

Zoals jullie een aantal weken terug hebben kunnen lezen op Ciao tutti (zie deze blog) doken we in een nieuw avontuur: een Play your Tuscany-tour, die helemaal in het teken van ontspanning stond – en wel in de thermen van de Zuid-Toscaanse provincies Siena en Grosseto.

We vielen direct met onze neus in de boter, of beter, in het thermaal water, met als eerste stop Bagno Vignoni. Dit unieke dorpje ligt aan de voet van de Monte Amiata, een uitgedoofde vulkaan die echter nog wel het thermaal water van de omringende warmwaterbronnen verwarmt. Met 1732 meter als hoogste punt is deze berg een waar herkenningspunt voor het Zuid-Toscaanse landschap.

Play-your-Tuscany Play-your-Tuscany-1

Bagno Vignoni, met pakweg dertig inwoners, heeft wel een heel bijzonder dorpsplein: La Piazza dei Sorgenti (‘Het Plein van de Bronnen’). Dit plein bestaat uit een rechthoekig bad uit de zestiende eeuw van 49 bij 29 meter. Het walmde en dampte ons bij aankomst vrolijk tegemoet.

De natuurlijke warmwaterbron in het bad komt voort uit een vulkanische laag onder de grond, op duizend meter diepte, die met haar 52 °C al sinds de Romeinse tijden de voeten van vermoeide pelgrims en reizigers verwarmt – en nu dus ook die van bloggers. Een warmer welkom bestaat er niet!

Play-your-Tuscany-Bagno-Vignoni Play-your-Tuscany-Bagno-Vignoni-1 Play-your-Tuscany-Bagno-Vignoni-2 Play-your-Tuscany-Bagno-Vignoni-3

Hotel Albergo Le Terme ligt direct aan dit vloeibare dorpsplein. Het uitzicht vanuit een deel van de kamers, precies op dit historische bad, is dan ook bedwelmend mooi. Aan de andere kant kijk je uit over de heuvels van Val d’Orcia en zo is wakker worden aan beide kanten een genot.

Onder het hotel is een spacomplex gebouwd, waar thermaalbaden met verschillende temperaturen je in hogere sferen brengen. Dat deze thermen goed voor je zijn weet iedereen, maar door het hoge gehalte aan magnesium, sulfaat en kalk wordt het thermaal water zelfs gebruikt voor het genezen van bot-, huid- en slijmvliesaandoeningen.

Play your Tuscany -Bagno-Vignoni-4 (1) Play your Tuscany -Bagno-Vignoni-4 (2)

Maar ook het diner in het hotel restaurant La Terrazza, waar we samen met de andere deelnemers van mochten genieten, doet goed: het was een ware gastronomische wandeling door het paradijs:

Play-your-Tuscany-dinerfoto: Georgette Jupe – Girl in Florence

We begonnen met een taartje van pecorino met aceto balsamico en honing, met daarnaast een carpaccio van gemarineerd rundvlees op een bedje van rucola. Toen orzotto (risotto van orzo, gerst) met gele pompoen op een wafeltje van pecorino.

Vervolgens pappardelle met klassieke vleessaus en peposo (een typisch Toscaanse stoofschotel) van Orcia-wijn met gezouten aardappels en gebakken snijbiet. Het toetje ontbrak natuurlijk ook niet: ricottataart met rozijnen en pijnboompitten met roomijs. De lokale wijnen Coreno en Sunto Orcia D.O.C. deden goed hun best en al snel wensten we elkaar buonanotte.

De volgende dag moeten we namelijk weer vroeg uit de veren voor een ondergrondse ontdekkingsreis door de mijnen van Abbadia di San Salvatore. Maar daarover vanmiddag meer…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *