Ontdek Italië op een Vespa!

De schitterende skyline van San Gimignano

Het Manhattan van de middeleeuwen, zo wordt San Gimignano wel genoemd. Deze bijnaam heeft het stadje in Toscane te danken aan het enorme aantal woontorens. Het waren er maar liefst 72, in die tijd. Families bouwden tegen elkaar op. Hoe hoger de toren, hoe meer aanzien. Het was dus echt een statussymbool, zo’n hoog oprijzende torre.

San Gimignano met in zijn handen de gelijknamige stad
Taddeo di Bartolo

In 1580 resteerden nog slechts 25. Hoeveel er nu nog over zijn, daarover is niet iedereen het eens. De Nederlandse Wikipedia spreekt over de dertien huidige torens, terwijl de Italiaanse Wikipedia over zestien torens spreekt. Weer andere bronnen tellen veertien torens, de klokkentoren van de Collegiata en de woontoren van de familie Pesciolini tellen dan niet mee. Als je naar de stad toe rijdt, raak je de tel kwijt omdat de weg zo slingert (hadden we die daar rechts nu wel of niet al meegeteld?); in het stadje zelf worden bepaalde torens steeds aan het oog onttrokken.

Hoeveel het er ook precies zijn, feit is dat deze torens het stadje – en vooral de skyline – zo bijzonder maken. De oudste toren is de Torre Rognosa, met maar liefst 51 meter hoogte. In 1255 werd bij wet verboden om een toren te bouwen die hoger was dan deze toren, maar deze wet werd later door de eigenaren van de zogenaamde Torre Grossa, aan het Piazza del Duomo, met voeten getreden.

De Torre Grossa, die ook wel de Torre del Podestà wordt genoemd, is met een hoogte van 54 meter nog eens drie meter hoger dan de oudste toren van de stad. De Torre Grossa kun je beklimmen; 54 meter de hoogte in om de meest fantastische foto’s te maken. Gelukkig kun je daarna even uitrusten op het Piazza della Cisterna, met een ijsje van ijskampioen Sergio, waarover ik eerder al dit stukje schreef.

Ook bijzonder zijn de zogenaamde tweelingtorens op het Piazza del Duomo, die zijn gebouwd door de familie Salvucci. Ooit waren deze twee torens hoger dan de Torre Rognosa, hetgeen in strijd was met de in 1255 uitgevaardigde wet. De torens werden dan ook letterlijk een kopje kleiner gemaakt, zodat ze niet meer boven de Torre Rognosa uitstaken.

De Salvucci hadden geen vrienden gemaakt met hun hoog boven de stad uitstekende torens. Maar ook zonder deze reden rivaliseerden ze als Welfen met de Ghibellijnse familie Ardinghelli. Deze familie kon dus niet achterblijven en liet ook twee torens bouwen, wederom hoger dan bij wet werd toegestaan. Ook deze torens werden dus een kopje kleiner gemaakt; ze zijn nu ongeveer half zo groot als ooit. Ze staan hiermee zowel letterlijk als figuurlijk in de schaduw van de Torre Grossa.

Tot slot nog een bijzonder verhaal, dat verbonden is met de toren aan de noordkant van het Piazza della Cisterna (met de waterput). Deze toren wordt namelijk de Torre del Diavolo, de Toren van de Duivel, genoemd. Toen de eigenaar terugkwam van een lange reis, zag hij tot zijn grote verrassing dat er een klein stukje boven op de toren bij was gebouwd. Volgens de eigenaar kon dit niet anders dan het werk van de duivel zijn. Al vermoed ik dat het een slimme truc was om de hoogtewet probeerde te omzeilen…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze City Walks

Een reactie

  1. Wat leuk! Aankomende zomer bezoeken we wederom S. Gimignano en ik zal die torens nu eens extra gaan bewonderen. Bedankt voor deze nieuwe dimensie.
    Ciao, Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *