Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Certosa di Calci (Pisa) – een van de mooiste kloosters van Toscane

Certosa di Calci (46)

Ssst!! Vandaag nemen we jullie mee naar het Certosa di Calci, een voormalig kartuizer klooster. Een plek voor stilte, afzondering en bezinning – waar geluid van buiten nauwelijks doordringt…

Aartsbisschop Francesco Moricotti van Pisa liet het klooster in 1366 bouwen, in Calci, niet ver van Pisa. Uitsluitend mannen mochten zich hier in complete stilte en afzondering tot God wenden. Tegenwoordig ligt het Certosa di Calci sereen tussen de heuvels van Pisa, nieuwsgierige bezoekers tegemoet te kijken.

Certosa di Calci (1)

In de vijftiende en zestiende eeuw werden allerhande belangrijke werkzaamheden en restauraties uitgevoerd. In die tijd kreeg het klooster zijn huidige barokke uitstraling vol pracht en praal. De voorgevel is gemaakt van marmer uit het dichtbij gelegen San Giuliano Terme. Ditzelfde marmer werd gebruikt voor de bouw van het Piazza dei Miracoli in Pisa. Inderdaad, het ‘Plein der Wonderen’ waar ook de Toren van Pisa te vinden is!

Certosa di Calci (16) Certosa di Calci (17) Certosa di Calci (19) Certosa di Calci (20) Certosa di Calci (21)

De monniken lieten door de verschillende ingangen en elkaar opvolgende muren de bewoonde wereld en het lawaai steeds verder achter zich. Ze leefden volgens een toegewijd ritme bestaande uit bidden, bidden en nog eens bidden. De grote binnenplaats direct achter de ingang vormde de ontmoetingsplaats met de ‘gewone wereld.’ Hoe verder je het klooster in gaat, hoe dichter je bij de cellen, de moestuinen en de stillere ruimtes komt. De barokke uitstraling past eigenlijk helemaal niet bij deze levensstijl, maar er moest natuurlijk ook indruk gemaakt worden op en eer worden betoond aan God. Welke van de twee het belangrijkste was, laten we even in het midden.

Certosa di Calci (24)Certosa di Calci (33) Certosa di Calci (27) Certosa di Calci (26) Certosa di Calci (25)Certosa di Calci (47) Certosa di Calci (40) Certosa di Calci (39) Certosa di Calci (37) Certosa di Calci (36) Certosa di Calci (35) Certosa di Calci (34)

Je zou denken dat de tekst op de voorgevel O beata solitudo, o sola beatitudo – ‘och zalige eenzaamheid, och eenzame zaligheid’ het zogenaamde motto van de kartuizers was. Niet helemaal waar. Deze zinsnede komt uit het gedicht Encomio Solitudinis, ‘Lofzang op de Eenzaamheid’, in 1566 geschreven door de Nederlandse monnik Cornelius Musius Delphius. Het motto van de vrome mannen zelf was La croce sta ferma nel mondo che cambia, ‘het kruis is standvastig in een wereld die verandert’. Toch een iets andere insteek.

Certosa di Calci (13)

Er waren vroeger twee types kartuizer monniken: de paters en de broeders. De eerstgenoemden hadden het voorrecht om meerdere keren per dag te bidden en zich in hun cellen af te sluiten voor welke verstoring dan ook. De broeders runde als het waren de boel. Ze kookten, werkten in de apotheek en zorgden voor de dieren. De scheidingsmuur in de kerk zorgde ervoor dat ze de paters niet stoorden tijdens het bidden.

De vloeren houden er een indrukwekkend patroon op na dat verdacht veel doet denken aan de ontwerpen van Escher. Nu is het eigenlijk precies andersom: Eschers werk lijkt verdacht veel op de vloeren van La Certosa di Calci. Hij heeft het klooster ooit met een bezoek vereerd en heeft zich er overduidelijk door laten inspireren.

vloer-Certosa-di-Calci-Escher

De groothertogen van Toscane, de De’ Medici, verbleven later ook zo nu en dan in het klooster en lieten zelfs een hele vleugel inrichten. Zo werd La Certosa naast een plek voor religieuze contemplatie ook een luxe resort voor gasten met aanzien, die hier een moment van bezinning (en hoogstwaarschijnlijk van vertier) hoopten te vinden.

Certosa di Calci (50) Certosa di Calci (49) Certosa di Calci (48) Certosa di Calci (45) Certosa di Calci (44)

Naast een indrukwekkend bezoek aan het klooster met al zijn overweldigende vertrekken, kun je ook gaan kijken in het Museo di Storia Naturale e del Territorio van de Università di Pisa. Je kunt er fossielen, mineralen en dieren bewonderen.  Misschien iets leuker voor de kinderen dan al die religieuze schoonheid…

Certosa di Calci (54) Certosa di Calci (52)

Je vindt La Certosa di Calci aan de Via Roma 79 in Calci (Pisa). Kaartjes kosten €5,-  (maar kinderen mogen gratis naar binnen). Het klooster is de hele week van 08.30 tot 18.30 uur geopend, op zondag tot 13.30 uur. Elk half uur kun je onder begeleiding naar binnen voor een bijzondere kennismaking met overdaad en eenzaamheid. 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *