Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Waarom zie je in Siena de wolvin met Romulus en Remus?

Wie goed oplet tijdens een wandeling door Siena, ziet de wolvin overal in de stad opduiken. Je ziet haar rondom de Duomo, op de magnifieke mozaïekvloer in de Duomo, maar ook in en om het Palazzo Pubblico (het stadhuis aan het Piazza del Campo) en bij de stadsmuren.

Waarom de wolvin met Romulus en Remus in Siena te vinden is? Het verhaal wil dat Siena is gesticht door de zonen van Remus. Remus kennen we allemaal van het verhaal van de stichting van Rome. Hij zou samen met zijn broer Romulus door een wolvin zijn opgevoed.

Later streden beide broers om de heerschappij over de stad Rome, hetgeen Remus met de dood moest bekopen. Zijn broer werd de eerste koning van Rome en gaf zijn naam aan de Eeuwige Stad. Hoewel Remus verslagen was, verdween hij niet uit de Italiaanse geschiedenis. Dankzij zijn zonen…

Zijn zonen, Aschius en Senius, zouden namelijk direct na de overwinning van hun oom Rome zijn ontvlucht. Romulus wilde namelijk de hele familie van Remus uitroeien, zodat niemand hem meer van de troon zou kunnen stoten. Helaas voor hem stonden er voor de zonen van Remus twee paarden klaar, een met een wit zadeldek en een met een zwart zadeldek.

De broers gingen op pad en trokken vanuit Rome in noordelijke richting. Een wolvin vergezelde hen en wees hen de weg naar Siena. Na een lange tocht wees de wolvin deze stad aan als nieuwe verblijfplaats voor de twee broers. Toen de broers waren bijgekomen van hun reis, zouden ze het Castello Senio hebben gebouwd, precies op de plek waar nu Siena ligt.

Daardoor is de zogende wolvin ook het symbool van Siena geworden en kom je haar, net als in Rome, op elke straathoek tegen. Kijk maar eens goed om je heen op het plein voor de Duomo, in de Duomo, op het Piazza del Campo, op de binnenplaats van het Palazzo Pubblico…

Midden op het Piazza del Campo, rondom de Fonte Gaia, de fontein, zie je ook een aantal wolvinnen (maar dan zonder tweelingkindjes). De duiven geven hier meestal een live demonstratie van de Italiaanse succeswens In bocca al lupo!

Leuk om te weten: de kleuren die gebruikt worden in het wapen van Siena zijn zwart en wit, naar de zadeldekken van de paarden die de broers op hun vlucht bereden. Ook deze kleuren kom je overal tegen, zoals op de wapens boven de boogramen van het Palazzo Pubblico en op de vlag van Siena.

De wijk van de wolvin
De wolvin vind je ook ver van de bekende monumenten terug, in de contrada, wijk, die aan dit mythologische dier is gewijd (in deze blog ontdek je alle wijken van Siena en hun totemdieren).

Het refrein van het lied van de Contrada della Lupa, verwijst naar de Romeinse oorsprong van Siena. Rondom de Palio hoor je ze trots uit volle borst zingen (via deze link kun je het volledige lied luisteren):

‘Di Roma lo stemma
di Siena i colori
c’infiammano i cuori
di schietta virtù.’

‘Van Rome het wapen,
van Siena de kleuren
die onze harten doen ontvlammen
van pure deugd.’

met dank aan Marco Rubino, Giancarlo Restuccia voor een aantal foto’s

Van gedoodverfde verliezer tot een dubbele overwinning
Lupa was overigens lange tijd la nonna van Siena: de contrada die het langst geen Palio meer heeft gewonnen. Daar kwam een einde aan in 2016, toen de wijk Lupa zowel de Palio van 2 juli als die van 16 augustus op haar naam mocht schrijven.

Wanneer een wijk beide Palio’s wint, noemt men dat in Siena fare cappotto. Dat komt maar weinig voor: op een paar eeuwen historie is dat slechts zeventien keer gelukt. In 2016 wist Lupa dit overigens ook nog eens te behalen met dezelfde ruiter en hetzelfde paard, hetgeen slechts in 1933 ook gebeurde, maar dan met de wijk Tartuca (schildpad) als de gelukkige.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *