Home » Reizen door Italië » Siena » Van Rome het wapen, van Siena de kleuren
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Van Rome het wapen, van Siena de kleuren

Van Rome het wapen, van Siena de kleuren, aldus de beginregels van het lied van de Contrada della Lupa, de wijk van de wolvin. In aanloop naar de Palio zingen de contradaioli uit volle borst:

‘Di Roma lo stemma
di Siena i colori
c’infiammano i cuori
di schietta virtù.’

Oftewel:

‘Van Rome het wapen,
van Siena de kleuren
die onze harten doen ontvlammen
van pure deugd.’

Het is niet geheel toevallig dat een van de contrade vernoemd is naar de wolvin. Wie goed oplet tijdens een wandeling door de stad, ziet de wolvin overal opduiken, ook buiten de naar haar genoemde contrada.

   

Het verhaal wil namelijk dat Siena gesticht is door de zonen van Remus. Remus kennen we allemaal van het verhaal van de stichting van Rome. Hij zou samen met zijn broer Romulus door een wolvin zijn opgevoed. Later streden beide broers om de heerschappij over de stad Rome, hetgeen Remus met de dood moest bekopen. Zijn broer werd de eerste koning van Rome en gaf zijn naam aan de Eeuwige Stad. Hoewel Remus verslagen was, verdween hij niet uit de Italiaanse geschiedenis. Dankzij zijn zonen…

Zijn zonen, Aschius en Senius, zouden namelijk direct na de overwinning van hun oom Rome zijn ontvlucht. Romulus wilde namelijk de hele familie van Remus uitroeien, zodat niemand hem meer van de troon zou kunnen stoten. Helaas voor hem stonden er voor de zonen van Remus twee paarden klaar, een met een wit zadeldek en een met een zwart zadeldek.

De broers gingen op pad en trokken vanuit Rome in noordelijke richting. Een wolvin vergezelde hen en wees hen de weg naar Siena. Na een lange tocht wees de wolvin deze stad aan als nieuwe verblijfplaats voor de twee broers. Toen de broers waren bijgekomen van hun reis, zouden ze het Castello Senio hebben gebouwd, precies op de plek waar nu Siena ligt.

Daardoor is de zogende wolvin ook het symbool van Siena geworden en kom je haar, net als in Rome, op elke straathoek tegen. Kijk maar eens goed om je heen op het plein voor de Duomo, in de Duomo, op het Piazza del Campo, op de binnenplaats van het Palazzo Pubblico… De kleuren die gebruikt worden in het wapen van Siena zijn zwart en wit, naar de zadeldekken van de paarden die de broers op hun vlucht bereden. Ook deze kleuren kom je overal tegen, op de wapens boven de boogramen van het Palazzo Pubblico, op de vlag van Siena en natuurlijk op de vlag van Lupa.

  

Lupa is overigens de nonna van Siena: de contrada die het langst geen Palio meer heeft gewonnen. Het is te hopen dat Lupa in augustus mag deelnemen en dan ook weer eens weet te winnen, dat zou recht doen aan de mooie spreuk uit het volkslied.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *