Naar hoofdinhoud Naar navigatie
7 oktober 2021

Fratelli Burgio – de lekkerste delicatessen onder de Siciliaanse zon

Chiara is net terug van een lekker lange zomer op Sicilië, het eiland waar ze werd geboren en waar ze iedere zomer een paar weken doorbrengt om weer helemaal op te laden en nieuwe inspiratie op te doen voor Chiara’s Food.

Een verblijf op Sicilië is voor Chiara niet compleet zonder een bezoek aan de Fratelli Burgio, een Siciliaanse familie die de lekkerste delicatessen maakt. Dit keer nam ze ook haar camera mee, zodat ze jullie kennis kan laten maken met deze culinaire helden.

Chiara: ‘Voor mij is het pas zomer als ik op Siciliaanse bodem sta. Als ik de warmte van de zon voel, de geuren van de Siciliaanse zomer ruik en de herinneringen aan de eindeloze, lang vervolgen zomers over elkaar heen rollen.

Elke zomer van mijn leven bracht ik op het eiland door, omringd door mijn familie. Mijn dierbaarste herinneringen zijn verbonden met deze zomers en ook nu ik met mijn eigen gezin zuidwaarts reis, staat een Siciliaanse zomer garant voor onbeschrijflijke emoties.

Het is de combinatie van thuiskomen, het weerzien met familie en vrienden en de puurheid van het eiland die me elke zomer opnieuw diep gelukkig maakt. Het is niet voor niets dat negentig procent van het aanbod aan delicatessen op Chiara’s FoodDeze link opent in een nieuw tabblad van Sicilië komt.

Door de culinaire lekkernijen van het eiland te delen, hoop ik een beetje van mijn geluksgevoel over te kunnen dragen en je even mee op reis te nemen naar mijn favoriete stukje Italië.

Meestal ben ik te vinden in SyracuseDeze link opent in een nieuw tabblad en omstreken. Ik wandel graag door Ortigia, het oudste gedeelte van de stad dat nog altijd het kloppend hart van Syracuse vormt. Vooral een wandeling over de marktDeze link opent in een nieuw tabblad is één groot feest.

Hier vind je sinds 1978 de bottega van de Fratelli Burgio. Hier ging ik vroeger met mijn vader olijven en zongedroogde tomaten kopen. Zo klein als ik was, verheugde ik me op het bezoek aan dit Luilekkerland – en vooral op al het lekkers dat we er haalden (en dat ik stiekem kreeg toegestopt).

Ook nu nog ga ik graag naar de bottega van de Burgio’s, die inmiddels La Salumeria heet, voor een broodje en een glas wijn. De mix van kleuren en geuren, de geluiden van de marktlui, het warme onthaal… Het is elke keer weer thuiskomen.

Tomaten en olijven koop ik inmiddels in grote hoeveelheden, direct bij het laboratorio van de Fratelli Burgio in Solarino, op het platteland buiten Syracuse, waar de vader van Pino en Concetto (naar deze twee Burgio’s verwijst fratelli) op het idee kwam om de familierecepten met meer mensen te delen.

Chiara & Pino

In de keuken van dit familiehuis pruttelde altijd wel iets lekkers op het vuur. Zeker op zon- en feestdagen, als men dagen in de weer was om een uitgebreide lunch samen te stellen, om daar met de hele familie aan tafel van te genieten.

Ook nu nog ruikt het er heerlijk, met dank aan het goed op elkaar ingespeelde team vrouwen die de vers geoogste producten omtoveren tot kleurrijke potjes vol Siciliaanse smaak, waarmee de sfeer van Sicilië ook buiten het eiland te proeven is.

Er heerst een gezellige sfeer in de keuken. Het is allemaal handwerk, zowel het voorbereiden en het koken als het vullen van de potjes en het maken van de etiketten. Ondertussen wordt er volop gepraat, gezongen en gelachen.

Er is geen spoortje vermoeidheid te zien, ook al beginnen de dagen in de keuken vaak vroeg. Het is een beetje afhankelijk van het seizoen, maar de dames staan vaak al voor dag en dauw achter het fornuis.

De recepten kennen ze uit hun hoofd. Het zijn traditionele familierecepten, die van generatie op generatie zijn doorgegeven, zodat de smaak van de olijven, tomaten en artisjokken lang bewaard kan blijven en niets aan intensiteit verliest. Een snufje liefde van de dames doet de rest.

Ik ben al vaak in het laboratorio op bezoek geweest en altijd moet ik bijna voor ik over de drempel ben gestapt meteen iets proeven. Dit keer ruik ik als ik de auto parkeer al dat er caponata gemaakt wordt, een van de traditionele recepten uit de Siciliaanse keuken.

Anna, Silvana en de andere dames heten me van achter het fornuis van harte welkom. Anna vertelt me dat het woord caponata afgeleid zou zijn van capone, een delicate vissoort die werd geserveerd met een zoetzure saus. Die vis werd echter te kostbaar voor de meeste Siciliaanse families, waardoor de vis als ingrediënt werd vervangen door groente – hoewel de naam bleef.

De caponata van Fratelli BurgioDeze link opent in een nieuw tabblad is traditioneel en vernieuwend tegelijk. Zo zit er geen aubergine in, omdat die volgens Concetto, die het uiteindelijke recept vaststelde – te veel olijfolie opneemt en daarmee te overheersend van smaak wordt.

Het is nog geen negen uur, maar ik krijg meteen een lepel toegestoken om te proeven. De kleurrijke, keurig gesneden stukjes groente lachen me toe, net als de dames die aan het werk zijn. Hoewel de keuken sinds mijn laatste bezoek is uitgebreid (de Burgio’s veroveren steeds meer harten van lekkerbekken buiten Sicilië), is de sfeer er nog altijd hetzelfde.

Ik wentel me in het vrolijke gepraat, de klinkende lach van Anna en Silvana verwarmt mijn hart. Geen wonder dat alles zo lekker smaakt; alles dat in deze opgewekte sfeer tot stand komt zindert van de Siciliaanse gastvrijheid.

Ik bind ook een schort voor en werk even mee. Ik help met het snijden van de groente, ik praat en lach mee, geniet van het Siciliaanse dialect en de onderlinge genegenheid.

Vorig jaar hielp ik mee met het maken van mijn favoriete Fratelli Burgio-product: de pistachepestoDeze link opent in een nieuw tabblad. Ik mocht natuurlijk ook proeven van deze heerlijke pesto, gemaakt van pistachenootjes uit Bronte en extra vergine olijfolie. Als de ingrediënten van zo’n hoge kwaliteit zijn als bij de Burgio-broers, heb je niet meer nodig.

De Burgio-familie, die naast Pino en Concetto bestaat uit onder anderen Francesco, Giusy en Carmencita werken elke dag opnieuw hard mee. Hun toewijding, passie en trots proef je in elke hap terug.

Ga dus zeker een keer bij hen langs als je op de markt in Syracuse bent. Binnenkort hoop ik net als de Fratelli Burgio mijn eigen bottega te openen, maar dan in Amsterdam. Ik heb in elk geval genoeg inspiratie opgedaan op Sicilië om er een waar Luilekkerland van te maken.

In de tussentijd kun je de producten van Fratelli Burgio in mijn webshop bestellen. Natuurlijk vind je er de pistachepesto en de caponata. Andere persoonlijke favorieten zijn de peperoni arrostitiDeze link opent in een nieuw tabblad (gegrilde paprika’s, pipi arrustuti in Siciliaans dialect) en de klassieke salsa di pomodoroDeze link opent in een nieuw tabblad (tomatensaus gemaakt van Ricci-tomaten).

Ook de cipolla in agrodolceDeze link opent in een nieuw tabblad (zoetzure ui) en il cappuliato di pomodoroDeze link opent in een nieuw tabblad (zongedroogde tomaatjes) staan altijd in mijn voorraadkast. Maar eigenlijk is alles lekker, proef zelf maar!’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Ciao tutti, hét startpunt voor inspiratie uit en over Italië. Reis elke dag even mee naar Italië, om te genieten van prachtige plekken in de laars, van de Italiaanse keuken en van de Italiaanse taal.

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen