Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De ongerepte natuur van Torre Salsa

Het Riserva Naturale di Torre Salsa is een groot natuurgebied op Sicilië dat een plekje op de lijst Natura 2000 van de Europese Unie heeft gekregen. In dit bijzondere stukje natuur kun je op eigen houtje schitterende wandelingen maken, maar er zijn ook mogelijkheden voor trekking, vogels spotten en begeleide wandelingen, met een deskundige gids die veel weet te vertellen over de flora en fauna.

Agriturismo-Torre-Salsa-Sicilie (1)

Wie een paar dagen wil genieten van dit unieke stukje Sicilië, boekt een verblijf bij Agriturismo Torre Salsa, midden in het natuurgebied. Deze agriturismo is een oase van rust, waar het heerlijk ontspannen is na drukke werkweken. Hier wacht je een warm onthaal, een tijd waarin niets moet – behalve tot in je tenen genieten van Torre Salsa en de omgeving.

Je zult echt verrast worden door de adembenemende natuur. Hier heeft de mens het niet voor het zeggen, maar draait het om de stilte en om het ritme van la natura. De warme Siciliaanse zon zorgt voor een keur aan bloemen en planten, die heerlijk geuren en zorgen voor een waar visueel spektakel, zeker in het voorjaar, maar ook tijdens de winter.

Agriturismo-Torre-Salsa-Sicilie (2) Agriturismo-Torre-Salsa-Sicilie (3)

Een verblijf bij Torre Salsa betekent echt contact met de natuur. Kinderen en jongeren kunnen meehelpen met de dagelijkse activiteiten op de agriturismo. Samen met Peppino en Valentino, de kinderen van de eigenaren, kunnen ze helpen met het plukken van fruit, het oogsten van de groente of het schoonmaken van het strand. Want ook dát hoort bij de natuur: een heerlijk strand zonder beach bars. Hier gaat het om mooi zand en een blauwe zee.

De natuur zorgt ook voor lekker puur eten. Chef-koks Bianca en Giovanna zorgen dat er elke dag opnieuw iets bijzonders op tafel komt. Natuurlijk kun je ook zelf koken, bijvoorbeeld met de (honderd procent biologische) groenten die op het terrein van Torre Salsa worden verbouwd en die je ter plekke kunt kopen. De keuze is afhankelijk van het seizoen én van de oogst van de dag. Ook de eieren van de kippen zijn te koop, voor een heerlijke frittata als lunch bijvoorbeeld.

Agriturismo-Torre-Salsa-Sicilie (4) Agriturismo-Torre-Salsa-Sicilie (6)

Voor wie ook een beetje cultuur wil snuiven…
Naast de overweldigende natuur raden de eigenaren van Torre Salsa een bezoek aan de schitterende Valle dei Templi aan. Deze Tempelvallei bij Agrigento (op dertig kilometer afstand) staat namelijk niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Sicilie-bloesem-Agrigento-tempel

Na de tempels houd je op de terugweg naar Torre Salsa nog even halt bij de beroemde Scala dei Turchi, ‘Trap van de Turken’, een unieke witte ‘trap’ die afdaalt naar de blauwe zee.

Agriturismo-Torre-Salsa-Sicilie (5)

Ook de tempels bij Selinunte zijn echt een aanrader, met vlakbij heerlijke thermaalbaden. Het amfitheater en museum van Eraclea Minoa (op acht kilometer afstand) zijn veel minder bekend, maar desondanks ook meer dan de moeite waard.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Heerlijk! wat een rust straalt het uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *