‘Laten we dit jaar naar Sardinië gaan!’ riep Pepijn door de kamer toen we aan het brainstormen waren welk stukje Italië we in de zomer zouden gaan verkennen. Elkes nieuwsgierigheid voor het eiland was meteen gewekt.
Ze dook in verschillende reisgidsen en websites om een fijne route uit te kunnen stippelen. In juli vorig jaar vertrokken ze richting Genua, vanwaar ze de boot namen voor een rondreis over Sardinië én een tour met een Ape Calassino door Cagliari, waarvan Elke in dit artikel verslag doet.
Op weg naar Cagliari
Elke: ‘Nadat we de oostkant van Sardinië hadden ontdekt, reden we via het binnenland richting het zuiden, naar de hoofdstad Cagliari. We stopten in dorpjes waar de tijd stil leek te hebben gestaan en kwamen in gesprek met Sarden die enthousiast en vol trots over hun eiland vertelden.
We reden door imposante ruige landschappen met oleanders, rotswanden en kloven. Tegen de avond kwamen we aan in ons tijdelijke thuis bij Cagliari, waar we gelijk konden genieten van een prachtige zonsondergang.
Het Romeinse amfitheater van Cagliari
Cagliari heeft een rijke geschiedenis en is door de eeuwen heen beïnvloed door verschillende culturen, waaronder de Feniciërs, Romeinen en Byzantijnen. Onder Romeinse heerschappij kreeg de stad de naam Caralis.
Al gauw groeide deze Romeinse stad uit tot een belangrijke handelsstad. Een van de overblijfselen uit deze tijd is het Romeinse amfitheater dat werd gebouwd aan de voet van de Buon Cammino-heuvel.
Toen we langs het amfitheater liepen, vroeg ons zoontje Floris zich af waarom ze dit hadden gebouwd. Als geschiedenisleraar en trotse papa legde Pepijn hem uit wat zich hier in de Romeinse tijd heeft afgespeeld. Door het verhaal van Pepijn kwam de geschiedenis tot leven en kregen de stenen betekenis.
Ook elders in Cagliari zie je de mix aan invloeden van allerlei beschavingen die de stad door de jaren heen hebben gevormd. Het is een magische plek waar het oude erfgoed en de historische charme hand in hand gaat met het bruisende leven van een hedendaagse stad.
Door Cagliari in een Ape Calessino
Van een lezer kregen we de tip een tour in een Ape Calessino te boeken bij Claudio Dessì van Cagliari Touring. Hij organiseert sightseeing tours in en rond Cagliari en laat je met zijn geliefde driewielige Ape Calessino van Piaggio uit de jaren zestig de verrassendste plekken zien, die je anders wellicht zou missen.
Claudio is in Rome geboren maar is toen hij zeven jaar oud was naar Sardinië verhuisd, waar zijn beide ouders vandaan kwamen. Hij heeft jaren als macellaio, slager, gewerkt maar na dertig jaar vond Claudio het tijd voor iets anders.
Hij vroeg zich af of er een mogelijkheid bestond om vakantiegangers op een originele en amusante manier de stad te laten zien. Uiteindelijk kocht hij een oude Ape Calessino waarmee hij toeristen van over de hele wereld door Cagliari kon rijden.
Ondertussen geniet hij er al veertien jaar van om de mooiste plekjes van ‘zijn’ stad te kunnen laten zien. Hij is trots op zijn eiland en wil dit graag delen met anderen.
We hadden onze auto geparkeerd op de MetroPARK-parking, bij het station van Cagliari. Het was nog geen vijf minuten wandelen naar La Rinascente aan de Via Roma, waar we met Claudio hadden afgesproken. Met enthousiast getoeter begroette Claudio ons vanuit zijn Ape Calessino, klaar om ons zijn Cagliari te laten zien.
Bezoek aan de Mercato di San Benedetto
Voor we konden vertrekken, stond Claudio erop dat we zouden poseren bij de Ape. Floris ging maar al te graag bij Claudio staan. Ik weet niet of het door de gelijkende hoedjes kwam, maar het klikte onmiddellijk tussen hen. We stapten achterin en vertrokken naar onze eerste stopplaats, de Mercato di San Benedetto.
Deze overdekte markt werd eind jaren vijftig gebouwd en is dé markt voor de inwoners van Cagliari. De markt bestaat uit twee verdiepingen van elk ongeveer vierduizend vierkante meter.
Op de begane grond vind je de visafdeling en op de bovenverdieping de fruit- en groenteafdeling, kruideniersproducten en kraampjes met vers vlees. We liepen gefascineerd over de markt en Pepijn bekeek elke vissoort die we tegenkwamen.
Terwijl Claudio me vertelde dat hij nog nooit iemand zo enthousiast over de markt had zien lopen, hoorden we Pepijn roepen. Hij had mosselen en oesters besteld om te proeven. Vers uit de zee met een beetje citroen, heerlijk!
Zingend door Cagliari
Claudio liet ons al zingend de mooiste plekjes van Cagliari zien. Hij stopte op plekken waar we de schitterendste uitzichten over de stad konden bewonderen en loodste ons door de gezellige en smalle straatjes, soms rakelings langs de gevels van de huizen. We reden door de wijken Marina, Castello, Stampace en Villanova en ontdekten hoe prachtig elk stukje Cagliari is.
In de wijk Castello stopte Claudio de Ape bij het Bastion Saint-Remy, zodat we het prachtige uitzicht konden vastleggen. Het indrukwekkende bastion is gebouwd op de middeleeuwse bastions van de oude stad. Door het Bastion Saint-Remy wordt de wijk Castello verbonden met de lagergelegen wijken Villanova en Marina.
Het oudste café van Cagliari
Na een heerlijke koffie bij Antico Caffé 1855, het oudste café van Cagliari en ook van heel Sardinië, reden we richting zee. Opeens gaf Claudio een teken dat Floris bij hem mocht komen zitten om een stukje te sturen. Hij genoot er zichtbaar van en vond het helemaal te gek.
Claudio maakt er voor groot en klein een echte show van en je verveelt je geen moment. Het was net of we Claudio al heel lang kenden. Tussen de uitleg over Cagliari door kletsten we over familie, Italië en de mooie dingen in het leven.
Na drie uur namen we afscheid van Claudio en bedankten we hem voor de schitterende tour. We liepen nog even terug naar de wijk Villanova, die tijdens de Ape-tour onze aandacht had getrokken. Het is een hele gemoedelijke wijk met kleurrijke huizen, gezellige cafeetjes en een hele fijne, rustige sfeer.
Villanova – een van de levendigste wijken van Cagliari
Villanova is de nieuwste van de historische wijken en is waarschijnlijk gebouwd aan het einde van de dertiende eeuw. De wijk is ontstaan als een buurt van kleine handelaren en boeren en heeft zich tot een kleine stad binnen een stad ontwikkeld. Tegenwoordig is het samen met Stampace een van de levendigste en populairste wijken van Cagliari.
Terwijl we op een terrasje zaten, hoorden we een bekend geluid. Claudio kwam de heuvel af met zijn Ape, dit keer met een Belgisch koppel aan boord dat net zoveel plezier bleek te hebben als wij eerder die dag. Na een kort gesprekje namen we voor de tweede keer afscheid van Claudio, die ons fantastische plekjes had laten zien.
Gelateria Kremet – voor een lekker ijsje in Cagliari
Vervolgens liepen we op ons gemak terug naar de auto, nagenietend van een meer dan geslaagde dag. Volgens onze nieuwe vriend konden we Cagliari niet verlaten zonder een lekker ijsje van Gelateria Kremet aan het Piazza Yenne.
Je kunt zien hoe ze ambachtelijk ijs maken, in een uitgebreide variatie aan smaken. Ook als je meer zin hebt in een andere zoetigheid, heb je genoeg keuze, van taarten, crêpes en wafels tot een Siciliaanse brioche. Een heerlijke afsluiter van dit bijzondere bezoek aan Cagliari!’
Maak ook een tour met Claudio door Cagliari
Wil je ook graag met Claudio op pad om in zijn Ape Calassino Cagliari te verkennen? Via de website Cagliari Touring vind je alle details. Je kunt Claudio ook bellen of appen via 0039-3468759213 of mailen via cagliaritouring@gmail.com. Ook kun je een berichtje sturen via Facebook of Instagram.
Ik betrap mezelf erop dat dit artikel leest alsof ik de Apetour met Claudio herbeleef…wat een stad, wat een sfeertje en wat een heerlijke plek!