Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Io Capitano – de nieuwe film van Matteo Garrone

Vanaf 15 februari geniet je in de bioscoop van Io Capitano, de nieuwe film van Matteo Garrone (die eerder onder meer Gomorra, Dogman en Pinocchio regisseerde).

Io Capitano is tevens de Italiaanse Oscarinzending. De film staat als een van de vijf films op de shortlist. Op 10 maart weten we of Matteo Garrone een Oscar op zijn bureau mag zetten, maar vanaf half februari kun je zelf alvast beoordelen of je zijn nieuwste film Oscarwaardig vindt.

Van Senegal naar Italië

Wanneer twee jonge vrienden Senegal verlaten om naar Europa te gaan, voert hun moderne Odyssee hen door de gevaarlijke woestijn, de verschrikkingen van de detentiecentra van Libië en de gevaren van de zee.

Maar Garrone zou Garrone niet zijn als hij zich alleen baseert op waargebeurde verhalen. Hij vervlecht ook een aantal mythen in de ontroerende tocht van Seydou (gespeeld door naamgenoot Seydou Sarr) en Moussa (vertolkt door Moustapha Fall), twee tienerjongens die hun familie in Senegal verlaten om hun droom na te jagen: een beter leven in Europa.

Hun hedendaagse Odyssee voert hen door de verstikkende woestijn en over de onstuimige zee. Ze beginnen hun reis als mens, maar transformeren al snel tot handelswaar voor de mensensmokkelaars waarbij hun dromen, hoop en ambities ruimte moeten maken voor een strijd om te overleven.

Bekijk de trailer van Io Capitano:

Prijzenregen en staande ovatie tijdens het Filmfestival in Venetië

Io Capitano is niet alleen genomineerd voor een Oscar, maar viel ook in de prijzen tijdens het Internationale Filmfestival van Venetië. Garrone kreeg de Zilveren Leeuw voor beste regisseur en Seydou Sarr mocht de Premio Marcello Mastroianni voor jong talent op zijn naam schrijven. Bovendien kreeg de film een staande ovatie die lang aanhield.

Gebaseerd op verhalen van vluchtelingen

Met Io Capitano wilde Matteo Garrone graag een stem geven aan mensen die geen stem hebben, in dit geval bootvluchtelingen. Hij baseerde zijn film op een aantal verhalen die hij van hen hoorde.

Ook deed hij een beroep op Mamadou Kouassi uit Ivoorkust. Kouassi stak zo’n vijftien jaar geleden met zijn neef de Middellandse Zee over. Hij woont nu in Caserta, in de buurt van Napels, waar hij als bemiddelaar werkt tussen nieuwe migranten en de Italiaanse autoriteiten.

Garrone regisseerde de film niet alleen, hij schreef ook mee aan het scenario. De opnames van de film vonden plaats in Senegal, Marokko en Italië, verspreid over dik drie maanden tijd.

Leuk voor onze Vlaamse lezers: aan de film werkte ook een Belgische ploeg mee. Productiebedrijf Tarantula en Proximus gingen samen met Garrone en zijn team aan de slag. Samen creëerden ze een film over de reis door de woestijn en over de nietsontziende zee, met als drijvende kracht het verlangen naar vrijheid en geluk.

foto’s: Greta de Lazzaris | Io Capitano

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *