Home » Reizen door Italië » Rome » Rome – 2000 jaar na Augustus
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Rome – 2000 jaar na Augustus

Op 19 augustus is het 2000 jaar geleden dat Romes eerste keizer, Augustus, overleed. Hij had het van 27 voor Christus tot zijn dood in 14 na Christus voor het zeggen in de stad die we vaak als eeuwig bestempelen.

Augustus-Rome

Om Augustus’ dood te ‘vieren’ worden er tal van evenementen georganiseerd in Rome:

Forum van Augustus – 2000 jaar later
Een van de mooiste evenementen is de show Foro di Augusto 2000 anni dopo – Forum van Augustus 2000 jaar later. Nog tot en met 28 september verandert het Forum van Augustus in een theater, waarbij de stenen voor zich spreken – maar dan wel op een heel bijzondere manier! Meer verklappen we nog niet (de foto’s spreken voor zich), maar ga zeker nog even kijken als je binnenkort in Rome bent.

Augustus-2000-Forum-Romanum-show-Rome (1) Augustus-2000-Forum-Romanum-show-Rome (3) Augusto-Show ai Fori Imperiali Augusto-Show ai Fori Imperiali Augusto-Show ai Fori Imperialifoto’s: Foro di Augusto 2000 anni dopo

Er zijn voorstellingen om 21.00, 22.00 en 23.00 uur; elke voorstelling duurt circa drie kwartier. Alle details vind je op de speciale website Viaggio nel Foro di Augusto.

De daden van de goddelijke Augustus
Augustus liet zelf ook een mooie erfenis na: hij maakte een overzicht van al zijn daden (de zogenaamde res gestae divi Augusti, de daden van de goddelijke Augustus). Na de dood van Augustus werden deze daden gegraveerd in bronzen platen, die op zijn mausoleum werden aangebracht. De platen zijn helaas verloren gegaan, maar een vernieuwde versie van de tekst is nu te lezen op de muur van de Ara Pacis, naast het mausoleum.

Res-Augustus-Ara-Pacis-Rome Res-Augustus-Ara-Pacis-Rome-2

Hoewel Augustus’ mausoleum de plek zou moeten zijn die nog het meest aan hem herinnert, is men er niet in geslaagd om genoeg geld in te zamelen voor een restauratie. De grafheuvel van keizer Augustus is nu niet meer dan een hoop stenen met een hek eromheen. En dat terwijl Augustus het zo anders voor ogen had. Op het gigantische monument, met een diameter van 87 meter en een hoogte van circa 45 meter, stond toen een enorm verguld bronzen standbeeld van de keizer zelf.

De buitenste muren van het gebouw waren bekleed met marmer en aan beide kanten van de ingang stond een obelisk van roze graniet, van bijna 15 meter hoog. Deze obelisken zijn nog steeds te zien in Rome, al vind je ze nu niet meer bij de ingang van het mausoleum van Augustus. Eén obelisk staat nu op het Piazza dell’Esquilino, aan de achterzijde van de Santa Maria Maggiore, de ander staat op het Piazza del Quirinale, op de fontein met de Dioscuren.

Rome-obelisk-Quirinaal

Ara Pacis a Colori
Op 19 augustus kun je de Ara Pacis, het vredesaltaar van keizer Augustus, tussen 21.00 en 24.00 uur aanschouwen in de kleuren die het ooit moet hebben gehad. Een geavanceerde digitale projectie zorgt ervoor dat je een betoverende stap terug in de tijd kunt doen. Een geweldig initiatief, dat ze eigenlijk vaker zouden moeten uitvoeren. In elk geval een unieke kans voor wie 19 augustus in Rome is!

Update 20 augustus: vanwege het grote succes op 19 augustus kun je tot 7 september elke vrijdag- en zaterdagavond genieten van de Ara Pacis in kleur!

Ara-Pacis-Rome-kleur-Augustusfoto: Ara Pacis

Augustus’ huis
Vanaf 18 september kun je op de Palatijn, waar Augustus tijdens zijn regeringsperiode woonde, voor het eerst de uitgegraven kamers van zijn huis binnentreden. Vooralsnog kan dat alleen in kleine groepjes en moet je van tevoren kaartjes reserveren (vanaf 25 augustus verkrijgbaar bij de kaartverkoop van zowel het Forum Romanum als de Palatijn of via officiële gidsen).

Palatijn-Rome-augustus

Ook het huis van Livia, Augustus’ derde vrouw, bevindt zich op de Palatijn. Het is een van de mooiste huizen uit het oude Rome, niet in het minst vanwege de schitterend gedecoreerde muren, waarvan een deel nu voor het eerst te zien is na langdurige restauratie.

fresco-Villa-Livia-Palatijn-Rome (2)

Een deel van de prachtige fresco’s die ooit haar huis sierden zijn ook te bewonderen in het museum Palazzo Massimo alle Terme, vlak bij station Termini. Hier vind je ook een meesterlijk standbeeld van keizer Augustus, waarbij de plooien van zijn mantel levensecht lijken. Je komt Augustus in het museum nog wel vaker tegen, onder andere een aantal keren als borstbeeld.

Nog meer primeurs
In september (waarschijnlijk op 24 september) openen het geheel gerestaureerde zwembad en een aangrenzende zaal van de Thermen van Diocletianus. Vanaf 1 oktober kun je als bezoeker van het Forum Romanum ook de oude route lopen van de Vico Jugario tot de Basilica Giulia, een stukje forum dat in de jaren tachtig werd gesloten voor het publiek om grondig onderzoek te kunnen doen.

Vanmiddag een mooie Augustus-tip die je overal kunt beleven: in de tuin of op balkon, in bus of trein, in Rome of in eigen bed of bad.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Zoals Saskia al zei: die voorstelling is echt de moeite waard!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *