Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de leukste markten van Rome – van het Campo de’ Fiori tot de Mercato di Testaccio

De markten op Campo de’ Fiori, de Mercato di Trionfale en de Mercato di Testaccio zijn slechts drie van de vele mercati in Rome. Allemaal even kleurrijk, met kraampjes vol verse groente en fruit, lokale lekkernijen en gevatte marktlieden. Voor een relatief laag bedrag haal je hier de lekkerste specialiteiten, van artisjokken en puntarelle tot porchetta en pecorino.

Rome telt meer dan honderd zogenaamde mercati rionali, buurtmarkten, verspreid door de hele stad. De markt in Monti is er zo één, net als de markt op het Piazza di San Cosimato in Trastevere.

Een van de kleinste is het marktje op het Piazza delle Coppelle, op een steenworp afstand van het Pantheon, maar desondanks nog zeer authentiek. De kraampjes worden omsloten door pastelkleurige palazzi, de nasone (drinkfontein) wordt druk bezocht om een appel te wassen of vers water te halen voor de net gesneden puntarelle.

Er zijn moderne behuisde markten, zoals de Mercato di Testaccio, en mercati die al tientallen jaren lang op dezelfde plaats vinden. Zo dateert de markt op het Campo de’ Fiori al uit 1869!

In dit artikel nemen we je mee naar een aantal Romeinse markten, van de grote Mercato di Trionfale bij het Vaticaan tot de wekelijkse Farmer’s Market bij het Circus Maximus.

Mercato Trionfale

De Mercato Trionfale ligt niet ver van de Vaticaanse Musea. Op de trappen naast de markt schitteren prachtige street art-portretten van Anna Magnani (zie deze blog).

Met ruim tweehonderd kraampjes is de Mercato Trionfale de grootste markt van Rome. Al sinds 1928 kunnen de Romeinen hier terecht voor hun boodschappen. In 2009 werden de kramen overdekt, zodat je er nu geen last hebt van regen of wind.

Je vindt er enorm veel kleurrijke groente- en fruitstalletjes, waar veel Romeinen hun inkopen doen. Ze kiezen verse seizoensproducten op aanbeveling van de marktlui, laten hun flessen wijn bijvullen en checken de vis die een paar uur ervoor nog rondzwom in de Middellandse Zee.

Er is verse pasta (van ravioli tot tagliatelle), heerlijk geurend brood en gebak dat nog warm is van de oven. Er zijn kleurrijke kruiden, regionale delicatessen als porchetta en tientallen soorten olijven.

Omdat er veel vaste klanten komen, kennen de marktlui en de bezoekers elkaar goed, wat garant staat voor vrolijke gesprekken op hoog volume en gezellige grapjes.

Voor de beste geintjes en lekkerste delicatessen uit Rome en omgeving ga je naar het kraampje van Ivo en Arsenio. In deze blog laten we je kennismaken met dit olijke duo!

Je vindt de Mercato Trionfale aan de Via Andrea Doria. De markt is geopend van maandag tot en met zaterdag, van 7.30 tot 14.00 uur.

Mercato di Testaccio

De wijkmarkt van Testaccio, die vroeger plaatsvond op het Piazza Testaccio, wordt nu gehouden in de ruimte die wordt begrensd door de Via Alessandro Volta, de Via Lorenzo Ghiberti, de Via Aldo Manuzio en de Via Beniamino Franklin.

In de overdekte markthal vind je een keur aan verse groente en fruit. De groentekraam van Paola en Francesca is een lust voor het oog, net als het aanbod van bakker Massimo. Bezoek zeker ook de kraam van Lina en Enzo, volgestouwd met de lekkerste vleeswaren en kazen uit heel Italië, van pecorino romano tot burrata uit Puglia.

De Mercato di Testaccio is geopend van maandag tot en met zaterdag van 7.00 tot 15.30 uur. Bewonder aan de buitenzijde van de markt zeker ook de kleurrijke street art van Alice Pasquini:

Mercato Esquilino

De Mercato Esquilino is de kleurrijkste van de stad, dankzij de multiculturele samenstelling. Hier vind je Indiase specerijen, Arabische ingrediënten, Afrikaanse delicatessen en zelfs Zuid-Amerikaanse specialiteiten.

De markt wordt gehouden sinds de jaren dertig en is echt dé plek voor wie even iets anders wil maken dan pasta. Sinds 2001 vind je de stalletjes aan de Via Principe Amedeo, op een steenworp afstand van Termini. De toen gebouwde overkapping zorgt voor een vrij beperkte lichtinval; de lange donkere gangen tussen de kramen geven het geheel iets van een Arabische souk.

Je vindt de Nuovo Mercato Esquilino aan de Via Principe Amedeo. De markt is geopend van maandag tot en met zaterdag van 7.30 tot 14.00 uur.

Mercato Centrale

Heel anders van sfeer is de even verderop gelegen Mercato Centrale. Naast de sporen van station Termini, onder de hoge zuilengalerij aan de Via Giolitti, schittert een smakelijk aanbod: van artisjokken tot pizza, van Chianina-burgers tot pasta met truffel, van pecorino romano tot trapizzini, van Siciliaanse arancini tot gelato.

De ’markt’ is gevestigd onder de marmeren Cappa Mazzoniana, een bijzonder staaltje architectuur dat in de jaren dertig werd gerealiseerd door Angiolo Mazzoni. De ruimte diende ooit als ontspanningsruimte voor de Romeinse spoorwegen, maar was al jaren niet in gebruik. In deze blog lees je er meer over.

Campo de’ Fiori

Het Campo de’ Fiori is zonder twijfel het bekendste marktplein van Rome. Je kunt er terecht voor verse groente en fruit, kruiden, olijfolie, allerlei toeristische souvenirs, een zestiende-eeuws bordeel voor hoge heren en een voormalige brandstapel.

In de tweede helft van de vijftiende eeuw verhuist de grote markt van Rome van het Piazza del Campidoglio naar Piazza Navona. Dat was in de hele buurt, waar ook het Campo de’ Fiori zich bevindt, direct te merken.

Op dat moment was er op Campo de’ Fiori niet veel meer te vinden dan een veld vol papavers, madeliefjes en vergeet-me-nietjes en de palazzi van de Romeinse familie Orsini. Dat het plein nooit een piazza is gaan heten, heeft het aan deze periode te danken: campo dei fiori is Italiaans voor bloemenveld.

De buurt werd door de verhuizing van de markt op slag een centrum van handel en bedrijvigheid. Ook nu nog vind je rond Campo de’ Fiori eindeloos veel wijnbars, bakkers en restaurantjes.

De markt is hier niet meer weg te denken en ondanks dat er toeristische kraampjes te vinden zijn, zijn er ook nog genoeg authentieke marktkooplieden, die hier vaak al generaties lang kaas, groente, fruit en andere lekkernijen aan de man brengen.

De markt is geopend van maandag tot en met zaterdag, van 7.30 tot 14.00 uur. In deze blog lees je meer over de historie van Campo de’ Fiori, terwijl we je in dit artikel ook meenemen naar bijzondere plekken in de buurt van Romes beroemdste markt, zoals dit beroemde staaltje gezichtsbedrog:

Farmer’s Market

Deze biologische boerenmarkt bij het Circus Maximus is een must visit voor wie tijdens een weekendje Rome zelf kan koken óf lekkere souvenirs wil inslaan. Boeren uit de omgeving van Rome showen er trots hun oogst, van seizoensgroenten als artisjokken, cavolo nero en puntarelle tot blozende aardbeien, wilde perziken en zongekuste kersen.

Ook is er een ruime keuze aan langer houdbare producten, zoals bonensoorten, bier, honing en olijfolie. Als je kunt koken, dan kun je ook kiezen uit verse pasta, verschillende soorten kazen, biologisch vlees en verse vis. Voor de trek tussendoor zijn er broodjes porchetta en soms ook dagspecialiteiten als goedgevulde soepen of simpele pasta’s.

Je vindt de Farmer’s Market aan de Via San Teodoro 74. Deze markt is geopend op zaterdag (9.00 tot 18.00 uur) en zondag (9.00 tot 16.00 uur).

Mercato di San Giovanni di Dio

Deze authentieke markt op het Piazza San Giovanni di Dio vindt plaats in de wijk Monteverde, die start waar Trastevere eindigt. Monteverde is een residentiële wijk, waar ook steeds meer jonge Romeinen wonen.

De markt werd kort na de Tweede Wereldoorlog voor het eerst gehouden en is sindsdien niet meer weg te denken uit de wijk. Hier zie je geen toeristen, maar trotse Romeinen die inkopen komen doen.

De zilverkleurige vissen liggen er uitgestald alsof het museumstukken zijn, bijna te mooi om te bakken, laat staan op te eten. Er is een brede keuze, van mosselen, garnalen en kreeft tot tonijn en zalm. Een enthousiaste verkoper vertelt dat alles vers gevangen is, in de Tyrreense Zee of in de zee net ten noorden van Sicilië.

Het zonlicht danst over de stalletjes, waar fruit, groente, vlees, kaas en brood je toelachen. Naast me verdwijnt een bundel groene asperges in de tas van een oud dametje, gevolgd door tomaten, een paar appels en een welgevormde broccolo romano. Tijd om onze camera weg te stoppen en inkopen te gaan doen!

Je vindt de markt aan het Piazza San Giovanni di Dio, van maandag tot en met zaterdag van 7.30 tot 14.00 uur.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *