Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Mercato Centrale – kleurrijke food markt bij Stazione Termini in Rome

De succesvolle Mercato Centrale in Florence heeft er een broertje bij; ook Rome heeft sinds begin oktober een eigen Mercato Centrale.

Naast de sporen, onder de hoge zuilengalerij aan de Via Giolitti, schittert een smakelijk aanbod: van artisjokken tot pizza, van Chianina-burgers tot pasta met truffel, van pecorino romano tot trapizzini, van Siciliaanse arancini tot gelato.

mercato-centrale-termini-romecarciofi-artisjokken-mercato-centrale-termini-rome-3 mercato-centrale-termini-rome-8

De markt is gevestigd onder de marmeren Cappa Mazzoniana, een bijzonder staaltje architectuur dat in de jaren dertig werd gerealiseerd door Angiolo Mazzoni.

Deze ruimte diende ooit als ontspanningsruimte voor de Romeinse spoorwegen, maar was al jaren niet in gebruik. Het unieke ontwerp is nu weer in volle glorie hersteld en biedt het perfecte decor voor de wereld aan smaken die Mercato Centrale heet.

mercato-centrale-termini-rome-1 mercato-centrale-termini-rome-2 mercato-centrale-termini-rome-5 mercato-centrale-termini-rome-6

Wat is er allemaal te vinden (en te proeven)?

In totaal bestaat de Romeinse Mercato Centrale uit ongeveer vijftien verschillende stands, die elk een eigen specialiteit aanbieden. In het midden een verzameling tafeltjes waaraan je je culinaire aanwinsten kunt opeten. Er zijn in totaal zo’n vijfhonderd plekken om te eten, maar meenemen kan natuurlijk ook; het is een ideale plek om een picknick samen te stellen als je met de trein een dagje buiten Rome op pad gaat.

Honderden kopjes koffie

Onder het glimmende marmer maakt Franco Mondi van koffiebranderij en -bar Mondi Caffè elke dag honderden cappuccino’s en espresso’s. De koffie is van een uitstekende kwaliteit en de ideale start van een verblijf in Rome… In het verlengde van de koffiebar worden wijnen, bijzondere bieren en andere drankjes geschonken.

cappuccino-mercato-centrale-termini-romemercato-centrale-termini-rome-4

Brood en pizza van Gabriele Bonci

Meteen bij binnenkomst wordt je neus verleid door de geur van vers gebakken brood. Een van de eerste stands is dan ook die van Gabriele Bonci, de beroemde brood- en pizzabakker die we kennen van Pizzarium. Hij wordt ook wel de ‘Michelangelo van de pizza’ genoemd; een terechte bijnaam als je ziet hoe Bonci lijkt te toveren met zijn perfect gerezen deeg.

Bonci’s assortiment bestaat uit verse cornetti (voor een Italiaans begin van de dag), vers brood in allerlei soorten en maten, focaccia, koekjes, taarten en meters aan pizza al taglio, plaatpizza, met elke topping die je je maar kunt wensen.

Siciliaans smullen bij Arà

Tegenover Bonci’s stand waan je je even op Sicilië, met al het lekkers van Arà, dat wordt bereid door meesterbakker Carmelo Pannocchietti. In de vitrine schitteren onder meer kleurrijke cassate en vers gerolde cannoli (die ter plekke kunnen worden gevuld met ricotta of pistachecrème). Er is ook hartig eilandlekkers, met onder meer arancini (gefrituurde risottoballetjes), panelle (gefrituurde kikkererwtenkoekjes), scacce (hartige taartjes) en caponata.

ara-mercato-centrale-termini-rome-1 ara-mercato-centrale-termini-rome-2 ara-mercato-centrale-termini-rome-4

Vegetarische verleidingen van Veg&Veg

Veg&Veg biedt allerlei lekkers voor vegetariërs en veganisten, met bijzondere groenteburgers, rijk gevulde salades en kleurrijke smoothies. Marcella Bianchi maakt van elk gerecht een feest vol groente en/of fruit, waar ook wij als alleseters vrolijk van worden.

Carciofi & funghi

Bij de buren vind je nog meer groente, maar dit keer op en top volgens de Romeinse traditie. Alessandro Conti, voor de meeste Romeinen een bekend gezicht dankzij zijn jarenlange aanwezigheid op de markt het Campo de’ Fiori, bereidt hier een van onze favoriete lokale lekkernijen: artisjokken. De artisjokken worden ter plekke schoongemaakt, hetgeen een boeiend schouwspel oplevert.

carciofi-artisjokken-mercato-centrale-termini-rome-5carciofi-artisjokken-mercato-centrale-termini-rome-1 carciofi-artisjokken-mercato-centrale-termini-rome-2 carciofi-artisjokken-mercato-centrale-termini-rome-4

Naast artisjokken worden er ook allerlei soorten paddenstoelen klaargemaakt. Deze funghi komen uit Oriolo Romano en worden zorgvuldig geselecteerd door Gabriele La Rocca, die al jarenlang als fungaio, paddenstoelenzoeker, door de natuur struint. Hij leerde het vak van zijn opa en vader en weet altijd de lekkerste paddenstoelen te vinden.

Naast deze Romeinse delicatessen staan er ook andere groenten op de kaart, afhankelijk van het seizoen proef je bijvoorbeeld puntarelle of cicoria.

Beppes buonissimi formaggi

Een ander bekend gezicht op de Mercato Centrale is dat van Beppe Giovale, die in het Romeinse getto zijn kaaswinkel annex restaurant Beppe e i Suoi Formaggi (‘Beppe en zijn kazen’) runt. Beppe komt oorspronkelijk uit Piemonte en je vindt er dan ook veel kazen uit deze regio.

Maar Beppe zou Beppe niet zijn als je niet ook kazen uit andere streken kunt proeven, met voor iedere smaak wat wils. Je kunt bijvoorbeeld een groot stuk pecorino romano meenemen, maar ook ter plekke een kaasplankje proeven.

beppe-formaggi-mercato-centrale-termini-rome-1 beppe-formaggi-mercato-centrale-termini-rome-2 beppe-formaggi-mercato-centrale-termini-rome-3 beppe-formaggi-mercato-centrale-termini-rome-4

Verse vis van Galluzzi

De Antica Pescheria Galluzzi is al sinds 1984 een begrip in Rome. Het is het beste adres voor wie wil genieten van verse vis, die dagelijks wordt aangevoerd vanuit Anzio, Terracina, Gallipoli, Mazara del Vallo en Porto Santo Stefano.

Op de Mercato Centrale is het de jonge Edoardo Galluzzi die de vissen uitstalt en omtovert tot allerlei lekkers waar je ter plekke van kunt genieten. Maar een vis meenemen om zelf mee te kokkerellen kan uiteraard ook!

Truffels van Savini

De geur van truffel kunnen we meestal niet weerstaan – zeker niet als het Luciano Savini is die de tartufi schaaft. Schuif aan voor een bord pasta met truffel en neem ook een potje truffelhoning mee voor thuis!

savini-truffels-mercato-centrale-termini-rome

Trapizzino – Romeins street food

De perfecte Romeinse snack is een trapizzino naar recept van Stefano Callegari: een driehoekje van pizzadeeg gevuld met polpette (gehaktballetjes) of groente. Maar ook ingewanden als trippa alla romana (pens) en coda alla vaccinara (ossenstaart) staan op het menu. Tot nu toe konden we de hoek waarin de trapizzini worden gemaakt niet weerstaan…

trapizzino-mercato-centrale-termini-rome-1a trapizzino-mercato-centrale-termini-rome-1b trapizzino-mercato-centrale-termini-rome-2 trapizzino-mercato-centrale-termini-rome-3

Mmmargherita

Nog meer pizza vind je bij de beroemde pizzabakker Romualdo Rizzuti, die de lekkerste Margherita ooit maakt. Ook de moeite waard is de pizza fritta (gefrituurde pizza), al kun je daarna waarschijnlijk niets anders meer proeven, zo goed vult deze specialiteit van Pizzeria Sud.

pizza-mercato-centrale-termini-rome-1pizza-mercato-centrale-termini-rome-2

Bijzondere burgers

Net als in Florence vind je ook op de Romeinse Mercato Centrale de bijzondere hamburgers van Chianina (een bijzonder runderras uit Toscane) van Enrico Lagorio. Het vlees is heerlijk sappig; we kijken al weer uit naar de volgende keer dat we onze tanden in Lagorio’s burgers kunnen zetten…

Fantastische fritti

Martino Bellicampi voorziet allerlei lekkers van een smakelijk gefrituurd jasje. Zijn fritti zijn de lekkerste die we ooit proefden, met op het menu onder meer supplì (gefrituurde risottoballetjes), gefrituurde groente, baccalà, gefrituurde courgettebloemen, pizza fritta en fantastische frietjes op z’n Romeins.

fritti-mercato-centrale-termini-rome

Verse pasta in alle soorten en maten

Al sinds 1919 maakt Pastificio Mondovi pasta fresca, met authentieke bronzen vormen en alle tijd om de pasta aan de lucht te laten drogen. Nog altijd maakt Egidio Michelis verse pasta in allerlei soorten en maten, van klassieke spaghetti en tagliatelle tot gevulde ravioli, pici en trenette.

Er is zowel pasta met en zonder ei en ook glutenvrije pasta behoort tot het assortiment. Ook zijn er dagelijkse specials om ter plekke van te genieten, maar je kunt ook porties pasta meenemen voor thuis.

pasta-mercato-centrale-termini-rome

Roberto Liberati’s vleeswaren

Romeinen maken een omweg voor het vlees van Bottega Liberati, die nu ook in de Mercato Centrale te vinden is. In de vitrine een uitgebreide selectie smakelijke vleeswaren, van rundvlees uit Piemonte en Toscane tot salsicce (worsten), van kip en gevogelte tot geitenvlees.

liberati-mercato-centrale-termini-rome-1 liberati-mercato-centrale-termini-rome-2

Chocolade voor toe

Voor toe is er allerlei chocoladelekkers van Pierangelo Fanti, van melk tot puur, van gevuld met noten tot bijzondere smaken. Ook voor warme chocolademelk of een chocolade-cadeautje ben je hier aan het goede adres.

Achttien smaken ijs

Een gelateria mag natuurlijk niet ontbreken… Luca Veralli maakt bij Cremilla biologisch ijs in achttien verschillende smaken. Luca vult niet alleen hoorntjes en bakjes met ijs, maar voor wie wil ook een Siciliaanse brioche!

Wij vonden het een beetje te fris voor een ijsje en kozen als alternatief uit het kleurrijke aanbod gebakjes een heerlijk citroen/meringuetaartje.

cremilla-mercato-centrale-termini-rome-1 cremilla-mercato-centrale-termini-rome-2 cremilla-mercato-centrale-termini-rome-3

La Dispensa e il Vino

Op de eerste verdieping vind je La Dispensa e il Vino van Salvatore De Gennaro, met een uitgebreide keuze aan wijnen, kruiden, olijfolie, vleeswaren, kazen en pasta.

La Tavola van Oliver Glowig

Een echt restaurant is er ook, met achter de pannen niemand minder dan chef Oliver Glowig. Op het menu Romeinse specialiteiten als cacio e pepe met een twist en tortelli met coda all vaccinara (ossenstaart), maar ook gerechten uit andere delen van de laars.

Al deze onderdelen zijn de moeite van het proeven waard, dus zorg voor flinke trek als je op Stazione Termini aankomt volgende keer!

mercato-centrale-termini-rome-7

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Aniek - italieuitgelicht.nl

    Leuk! Die ga ik volgende keer zeker bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *