Naar hoofdinhoud Naar navigatie
31 augustus 2015

Arancini – het recept voor gefrituurde Siciliaanse risottoballetjes

De lekkerste Siciliaanse snack, zowel als tussendoortje of als lunch, is voor ons een arancino, een gefrituurde risottobal. In Catania hebben de arancini de vorm van een soort piramide, gemodelleerd naar de vulkaan de Etna waar je zelf een krater in mag happen.

arancini-Catania

In Palermo heten deze risottobommetjes arancine, omdat ze net zo groot en rond zijn als sinaasappels – en omdat ze het er net even anders willen doen dan in Catania. Er heerst bepaald geen broederschap tussen deze beide steden, maar met onderstaand recept kun je je zowel aan de zijde van de Catanesi als aan de kant van de Palermitani scharen, afhankelijk van de vorm die je kiest.

Voor beginners is de ronde arancina het makkelijkst, maar een extra kegeltje voor de gevorderde arancini-maker doet natuurlijk niets af aan de smaak.

recept-arancini

Wat heb je nodig?

Voor zes tot acht personen heb je nodig: 80 gram boter | 1 ui, fijngesneden | 150 gram ham, fijngehakt | 100 gram gehakt | zout en peper | 175 ml witte wijn | een restant van 500 gram risotto | 5 eetlepels bloem | 1 ei, losgeklopt | 4 eetlepels paneermeel | zonnebloemolie

Hoe maak je de arancini?

Smelt de boter in een grote koekenpan en fruit de ui tot hij zacht is. Voeg de ham en het gehakt toe. Bestrooi alles met zout en peper en giet de wijn erbij. Warm dit op hoog vuur tot de wijn is ingekookt en voeg eventueel een beetje bloem toe om het te binden.

Vorm met twee lepels balletjes van het restje risotto. Maak een opening in het midden, doe daar een eetlepel vleessaus in en druk het balletje weer dicht, zodat de vulling in het midden zit.

Doe de bloem, het losgeklopte ei en het paneermeel in drie diepe borden. Verhit de olie in een grote braadpan. Doop elk risottoballetje eerst in de bloem, dan in het ei en vervolgens in het paneermeel en frituur ze in porties goudbruin en gaar.

arancini-gefrituurde-risottoballetjes

Laat ze uitlekken op keukenpapier, laat ze even kort afkoelen en serveer ze als ze nog lekker warm zijn. Buon appetito!

P.S. Uiteraard kun je met de vulling variëren. In plaats van vleessaus kun je ook alleen een beetje mozzarella in de arancino stoppen, of mozzarella met ham. Allemaal even buonissimo!

arancino-gefrituurde-risotto

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen