Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Campo de’ Fiori – het verhaal achter de bekendste markt van Rome

Campo-Fiori-Rome

Het Campo de’ Fiori is zonder twijfel het bekendste marktplein van Rome. Je kunt er terecht voor verse groente en fruit, kruiden, olijfolie, allerlei toeristische souvenirs, een zestiende-eeuws bordeel voor hoge heren en een voormalige brandstapel.

De bloemen van Campo de’ Fiori
In 1478 verhuist de grote markt van Rome van het Piazza del Campidoglio naar Piazza Navona. Dat was in de hele buurt, waar ook het Campo de’ Fiori zich bevindt, direct te merken. Op dat moment was er op Campo de’ Fiori niet veel meer te vinden dan een veld vol papavers, madeliefjes en vergeet-me-nietjes en de woonpaleizen van de Romeinse familie Orsini. Dat het plein nooit een piazza is gaan heten heeft het aan deze periode te danken: campo dei fiori is Italiaans voor bloemenveld.

De buurt werd door de verhuizing van de markt op slag een centrum van handel en bedrijvigheid. Tegenwoordig vind je rond Campo de’ Fiori eindeloos veel wijnbars, bakkers en restaurantjes; in de zestiende eeuw was dat niet anders. Niet alleen de markt zorgde daarvoor, ook de nabijgelegen pelgrims bracht handel. Pas eeuwen later, in 1869, zou de markt van Piazza Navona helemaal naar Campo de ‘Fiori verhuizen.

Campo-Fiori-Rome-2

Vannozza’s herberg
In de buurt schoten vanaf het einde van de vijftiende eeuw de herbergen en eethuizen als paddenstoelen uit de grond. Het beroemdste etablissement uit deze tijd bevond zich in een steegje aan het Campo de ‘Fiori, de Vicolo del Gallo, op de nummers 11 tot en met 14: Locanda della Vacca.

Deze herberg werd gerund door niemand minder dan Vannozza Cattanei, minnares van paus Alexander VI, Rodrigo Borgia, en moeder van Cesare, Lucrezia, Juan en Gioffre Borgia. Vannozza, een voormalig courtisane, bewoog zich in hoge kringen. Wie tot die kringen behoorde, kwam graag langs bij Locanda della Vacca, niet in de laatste plaats vanwege de prostituees die Vannozza haar hooggeplaatste gasten gewoonlijk aanbood.

Aan de buitenkant van het voormalige Locanda della Vacca kun je nog altijd het wapenschild van Vannozza zien hangen. Op het wapen zie je linksboven een stier en rechtsonder zes lichte en donkere stroken – beide wapens van de Borgia-familie. Rechtsboven en linksonder zie je naar binnen gerichte leeuwen, wapens van de familie Cattanei, en een naar buiten gerichte leeuw, het wapen van Carlo Canale, de derde echtgenoot van Vannozza.

wapenschild-Vanozza

Op het ‘bloemenveld’ van Rome was het dus een komen en gaan van mensen: het was een plek van handel, bedrijvigheid en vertier. Tegelijkertijd was het Campo de’ Fiori berucht: het werd er pas écht een drukte van belang wanneer er midden op het plein doodsvonnissen werden voltrokken…

De galg en de brandstapel
Op verschillende prenten uit het verleden zie je nog duidelijk een galg staan op Campo de’ Fiori, aan de kant van Palazzo Orsini Righetti. Tegenwoordig kun je nog steeds precies zien waar de brandstapel werd opgericht op het plein. Op die plek werd namelijk op 9 juni 1889 een standbeeld onthuld, gemaakt door Ettore Ferrari. Het beeld stelt de filosoof Giordano Bruno voor, die hier op 17 februari 1600 als ketter werd verbrand.

Bruno-Campo-Fiori-Rome

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *