Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ivo & Arsenio – het markante duo van de Mercato Trionfale in Rome

De Mercato Trionfale, niet ver van de Vaticaanse Musea, is de grootste markt van Rome. In de grote markthal vind je meer dan 250 kraampjes, volgeladen met kleurrijk fruit, groente van het seizoen, verse pasta, vlees en vis, kaas, kruiden, brood en gebakjes.

De meest bijzondere bancarella, kraam, van de hele markt is ongetwijfeld in handen van Ivo en Arsenio. Dit markante duo woont in Ariccia, een van de Castelli Romani. Elke ochtend laden ze in alle vroegte hun auto vol met lokaal lekkers en rijden ze door de heuvels richting Rome.

Als de markt om zeven uur van start gaat, hebben ze al een halve dag achter de rug. Hun lekkernijen lachen je toe: kazen in alle soorten en maten, de enige echte porchetta d’Ariccia (gekruid varkensvlees dat langzaam wordt geroosterd en vervolgens in plakken op een broodje wordt geserveerd), hammen, salami’s en de lokale mortadella (die volgens de twee veel lekkerder is dan de Bolognese variant), eieren, brood dat nog nagloeit van een nacht in de oven…

Maar het zijn vooral de goedlachse broers die de sfeer compleet maken. Door hun vroege start zijn ze al goed op dreef als we bij hun kraam arriveren. Vaste klanten krijgen steevast een grappige opmerking en een knipoog en terwijl de handen van de mannen nooit stilhouden, plooien hun monden zich continu in een grote glimlach. Wat een heerlijk stel!

Terwijl ze in rap tempo kazen en vleeswaren snijden en inpakken, kijken wij op ons gemak rond in de kraam. Naast alle delicatessen zie je hier namelijk ook alle persoonlijke aanprijzingen van de mannen, op handgeschreven bordjes vol met spitsvondige spreuken:

Als de eerste vaste klanten hun aankopen hebben ingepakt, wenden Ivo en Arsenio zich tot ons. Wat willen we proeven? Allereerst natuurlijk een stukje porchetta. Ondanks het vroege tijdstip worden er al heel wat broodjes gevuld en zitten aan het kleine tafeltje tegenover de kraam regelmatig mensen te smikkelen.

Terwijl Ivo de bestellingen wegwerkt, blijft Arsenio vrolijk vlees voor ons afsnijden. Een plakje prosciutto, een stukje salami, een sneetje brood, allemaal gelardeerd met bijzondere verhalen over de herkomst en die brede glimlach. En hebben we de coppa al geproefd? Arsenio vertelt dat deze specialiteit (waarvoor vlees uit het hoofd van het varken wordt gebruikt) op smaak gebracht wordt met wat sinaasappelschil. Om je vingers bij af te likken!

Na de vleeswaren volgen olijven. Dan tovert Arsenio uit de brede selectie kazen een speciale pecorino stagionato tevoorschijn. Zo lekker proefden we die nog niet eerder.

Niet gek als je weet dat deze kaas direct van de herder naar de markt komt. Ivo en Arsenio halen hun kaas bij Luca, een schaapsherder die door de heuvels rondom Ariccia trekt en zijn kaas twee jaar laat rijpen in een grot die al in gebruik zou zijn geweest ten tijde van de Romeinen. Waar zij hun voorraden bewaarden, laat Luca nu zijn kazen op smaak komen. Een stukje schapenkaas met historie dus!

Dat geldt ook voor de pizza scrocchiarella, een dun krokant platbrood dat wordt gebakken in een authentieke op hout gestookte oven die werd gebouwd op de resten van een Romeins legerkamp. Volgens Ivo was dit kamp het thuis van het tweede legioen onder keizer Septimius Severus. Volgens hem kun je deze bijzondere afkomst nog altijd proeven, maar wij proeven vooral een bijzonder brood dat zeker in de versie met rozemarijn een vast onderdeel wordt van onze Romeinse aperitivo’s.

Ook proeven van de lekkernijen van dit vrolijke duo? Je vindt de kraam van Ivo en Arsenio in box 102 op de Mercato Trionfale, aan de Via Andrea Doria 3. De markt is van maandag tot en met zaterdag van 7.00 tot 14.00 uur.

na al het proeven moeten Saskia en Carl & Franka van Cosiddetto ook op de foto met Ivo en Arsenio

Bewonder zeker ook even de street art op de trappen aan weerszijden van de markt als je toch in de buurt bent, met twee portretten van Anna Magnani.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *