Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Nieuwe openstelling Circus Maximus & Forum Romanum

Hoe oud het Circus Maximus in Rome precies is, kan niemand met zekerheid zeggen. De Romeinen zelf vertellen dat het al sinds de vroegste geschiedenis, in de koningstijd, bestond. Wat we wel zeker weten, is dat het Circus Maximus van oudsher een plek was waar spelen werden gehouden. Aanvankelijk konden dat allerlei soorten wedstrijden zijn, zoals bokstoernooien, gladiatorenspelen en wagenrennen.

circus-maximus-stadion-rome-1 circus-maximus-stadion-rome-4

Toen het Colosseum aan het eind van de eerste eeuw werd gebouwd, vonden de gladiatorengevechten voortaan daar plaats en veranderde het Circus Maximus permanent in een hippodroom – een wagenrenstadion. Van het oude Circus Maximus was lange tijd niet meer te zien dan de vorm. Sinds kort kun je echter een deel van het vroegere stadion bewonderen.

foto-reconstructie-circus-maximus-romefotomontage van de reconstructie van het Circus Maximus in het Rome van nu

Het Circus Maximus moet indrukwekkend geweest zijn om te zien, met een lengte van zeshonderd meter en een breedte van honderdveertig meter. Het stadion was echter bijna geheel verdwenen; wat restte was een grote open vlakte waar af en toe kleurrijke bloemen de kop opsteken. De obelisken die de renbaan in het stadion sierden, zijn verplaatst naar het Piazza San Giovanni in Laterano en het Piazza del Popolo.

circus-maximus-stadion-rome-2 circus-maximus-stadion-rome-3

Wat er nog van het Circus Maximus over is, rustte diep onder de Romeinse bodem. De originele Romeinse piste zou maar liefst vijf meter lager hebben gelegen dan de baan die je nu kunt zien. Sinds 17 november kun je eindelijk afdalen en een deel van de historie van het stadion met eigen ogen bekijken.

Een bezoek aan dit nieuwe stukje van het Circus Maximus begint in de galerijen die ooit naar de trappen van de tribunes leidden (met ook hier zitplaatsen voor senatoren op de eerste ring en voor het plebs, het gewone volk, op de hogere ringen). Elke galerij is ongeveer honderd meter lang en herbergt onder meer de restanten van de oude latrines.

circua-maximus-area-archeologica-rome-1 circua-maximus-area-archeologica-rome-4

De tocht voert je verder naar een groot drinkbassin voor dieren, in travertijn, en naar een aantal kleine tabernae, winkeltjes, waar het publiek terecht kon voor een hapje en een drankje. Ooit vond je hier geldwisselkantoortjes (zodat men ook een gokje kon wagen), wasserijtjes, kamertjes voor prostituees en voor ander vermaak dat met een uitje naar het wagenrennen verbonden was.

circua-maximus-area-archeologica-rome-3 circua-maximus-area-archeologica-rome-7 circua-maximus-area-archeologica-rome-16

In het midden van de halfronde cirkel is ook de basis van de Boog van Titus zichtbaar, een van de grootste triomfbogen in heel Rome. Onderzoekers vonden tijdens de opgravingswerkzaamheden de bases voor de voorste zuilen en enkele belangrijke fragmenten die hen in staat stelden de oorspronkelijke afmetingen van de triomfboog vast te stellen. Ook delen van de belangrijkste inscriptie kwamen aan het licht, met bronzen letters waarin een symbool voor de toewijding van het volk en de senaat van Rome aan de keizer was gegraveerd.

Van later tijd (uit de middeleeuwen) is de Torre della Moletta, die deels is geplaatst op oude Romeinse muren, en die je tijdens je bezoek aan de area archeologica van het Circus Maximus kunt beklimmen, voor een unieke kijk op het wagenrenstadion.

circua-maximus-area-archeologica-rome-2 circua-maximus-area-archeologica-rome-8 circua-maximus-area-archeologica-rome-10 circua-maximus-area-archeologica-rome-13

Je vindt de ingang van de nieuwe area archeologica van het Circus Maximus aan het Piazza di Porta Capena, het drukke verkeersplein ten westen van het Circus Maximus. Tot 11 december kun je de archeologische opgravingen van het Circus Maximus bezoeken van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 16.00 uur (de laatste toegang is om 15.00 uur). Vanaf 12 december is het historische gedeelte van het stadion geopend op zaterdag en zondag, eveneens van 10.00 tot 16.00 uur (de laatste toegang is om 15.00 uur). Doordeweeks kun je dan alleen op afspraak terecht. Voor het vastleggen van een bezoek kun je bellen naar 0039-060608.

circus-maximus-rome-by-night-6 circus-maximus-rome-by-night-7circus-maximus-rome-by-night-2 circus-maximus-rome-by-night-3met dank aan Alessandra Ciniglio & Federico Celletti voor de foto’s

Het Forum van Trajanus
Ook op het Forum Romanum worden er langzaam maar zeker steeds meer plekken opengesteld voor het publiek. Dit keer viel de eer te beurt aan een deel van het Forum van Trajanus, dat na twintig jaar weer te bezoeken is.

De ingang van het Forum van Trajanus is te vinden bij de Zuil van Trajanus, aan het Piazza Santa Maria di Loreto. Dit stukje forum is geopend van 9.00 tot 21.00 uur, maar je kunt er alleen na afspraak terecht. Voor het maken van een afspraak voor een bezoek kun je bellen naar 0039-060608.

Alleen op woensdag om 11.30 uur kun je dit deel van het forum zonder afspraak bezoeken, onder leiding van een archeoloog (in het Italiaans). De toegangsprijs bedraagt € 4,- .

forum-trajanus-nieuwe-opening-2016 forum-trajanus-nieuwe-opening-2016-2 forum-trajanus-nieuwe-opening-2016-3met dank aan Repubblica Roma voor de foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *