Nu het knisperend koud is, hebben we extra veel trek in hartverwarmende wintergerechten, zoals deze lasagne met pompoen en saucijsjes uit het nieuwe kookboek Lasagne van Sandra Mahut.
In dit kookboek vind je originele variaties op een heel traditioneel gerecht, met ruim dertig recepten voor dit ultieme feel good food uit de Italiaanse keuken. Niks zo lekker als een grote schaal lasagne die staat te dampen op tafel en waar iedereen nog een tweede stukje van neemt…
Sandra Mahut helpt je met de basisbereiding van een perfecte lasagne en deelt daarnaast allerlei variaties, met onder meer lasagne met courgette en aardappel, lasagne met pesto van champignons, lasagne met spinazie en ansjovis en lasagne met snijbiet en geitenkaas.
Onze favoriet is de lasagne met pompoen en saucijsjes: mooi kleurrijk en heerlijk winters. Toen we hem afgelopen week maakten, hoopten we op wat restjes voor de lunch, maar de hele schaal ging schoon op. Sandra’s recept is te lekker om ook maar een stukje over te laten!
Voor 6 personen heb je nodig: 12 lasagnebladen | 500 gram pompoen | 50 ml olijfolie | 1 snufje zout | 3 takjes verse rozemarijn | 100 gram kippenborst | 500 gram saucijsjes, zonder vel | 1 teentje knoflook, fijngehakt | 200 ml kippenbouillon | 200 gram geraspte Emmentaler
Ook heb je 600 ml bechamelsaus nodig. Sandra Mahut gebruikt hiervoor 30 gram boter, 30 gram bloem, een snufje zout, een snufje peper, een snufje nootmuskaat en 500 ml melk. Sandra: ‘Deze bechamelsaus geeft smeuïgheid en bindt. Zelfgemaakte bechamelsaus mag niet te dik zijn; hij moet zacht maar niet zwaar zijn.
Laat in een pan de boter op laag vuur smelten. Doe de bloem en het zout erbij. Klop totdat zich een bal vormt. Voeg de melk al roerend in kleine hoeveelheden tegelijk toe. De saus moet dik en smeuïg worden. Voeg de peper en de nootmuskaat toe; breng de saus op smaak zoals je wilt.
Voor de lasagne verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de pompoen in plakken. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de plakken pompoen. Besprenkel ze met olijfolie en strooi er een snufje zout over. Haal de naaldjes van een takje rozemarijn en strooi die er ook over.
Zet de bakplaat met de pompoen dertig minuten in de oven (dit kun j eventueel ook de avond tevoren al doen).
Haal de naaldjes van een tweede takje rozemarijn en doe die met de kipfilet, de saucijzen zonder vel en de knoflook in de kom van een keukenmachine. Laat de machine draaien. Giet een scheutje olijfolie in een braadpan en laat het gemalen vlees kleur krijgen. Voeg de kippenbouillon toe, roer goed en laat vijf minuten sudderen.
Haal de naaldjes van het laatste takje rozemarijn en hak die fijn. Roer ze door de bechamelsaus.
Houd de oven na het roosteren van de pompoen warm op 180 °C. Giet een beetje olijfolie en een beetje bechamelsaus op de bodem van de ovenschaal. Leg drie lasagnebladen naast elkaar. Wissel dan de volgende laagjes af: gemalen vlees, lasagnebladen, geroosterde pompoen en bechamelsaus. Herhaal dit en eindig met de pompoen en een beetje bechamelsaus. Bestrooi met de geraspte Emmentaler en zet de lasagne dan dertig tot veertig minuten in de oven.’
Alle lasagnerecepten vind je in
Lasagne | Sandra Mahut | ISBN 9789023015031| uitgeverij Becht | bestel Lasagne via deze link bij bol.com