Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Bewonder het werk van drie wereldse vrouwen in Rome

Komende maanden biedt Rome een prachtig podium aan drie creatieve vrouwen. Prachtige portretten van de Italiaanse fotografe Letizia Battaglia zijn te zien in het MAXXI, het leven van de Amerikaanse Instagrammer avant la lettre Vivian Maier komt tot leven bij ILEX Gallery in Garbatella en Palazzo Braschi biedt onderdak aan duistere werken van Artemisia Gentileschi en haar tijdgenoten.

07-maxxi-rome-letizia-battaglia-just-for-passionfoto: Musacchio & Ianniello, Fondazione MAXXI

Just for Passion – Letizia Battaglia
Letizia Battaglia staat bekend als ‘de fotografe van de maffia’, maar haar foto’s zijn veel meer dan getuigenissen van de Siciliaanse maffia. Ze omvatten veertig jaar Italiaanse geschiedenis, met grote en kleine hoofdrolspelers. Van protestacties op de pleinen van Milaan tot een portret van Pier Paolo Pasolini, van kleine meisjes in de wijk Cala in Palermo tot kleurrijke processies, van de gezichten van Giovanni Falcone en Paolo Borsellino tot de schitterende Siciliaanse kust…

Tot 17 april 2017 biedt het MAXXI in Rome onderdak aan de tentoonstelling Just for Passion, met meer dan tweehonderd foto’s en vintage prints uit Letizia Battaglia’s archief. De foto’s worden vergezeld van haar publicaties en interviews in verschillende magazines en andere media. Gezamenlijk vormt dit alles een 360 graden portret dat de intensiteit van Battaglia’s werk karakteriseert, van haar politieke commitment tot haar passie voor fotografie.

Just for Passion is dagelijks (behalve op maandag) te bewonderen van 11.00 tot 19.00 uur. Op zaterdag kun je zelfs tot 22.00 uur terecht in het MAXXI. De kassa sluit een uur voor sluitingstijd.

02-maxxi-letizia-battaglia-just-for-passionLetizia Battaglia | Il Ballo, Festa di Capodanno a Villa Airoldi, 1985
03-maxxi-letizia-battaglia-just-for-passionLetizia Battaglia | Nella spiaggia della Arenella la festa è finita, Palermo, 1986

05-maxxi-letizia-battaglia-just-for-passion 06-maxxi-letizia-battaglia-just-for-passionfoto’s: Musacchio & Ianniello, Fondazione MAXXI

Where streets have no name – Vivian Maier
Toen de Ierse rockband U2 in 1987 Where the streets have no name uitbrachten, tegen de anonimiteit in de verdeelde samenleving, waar iedereen op basis van huidskleur en afkomst in een hokje wordt geplaatst, wandelde een nog onbekende fotografe door de straten van Chicago om een nieuwe reeks afbeeldingen toe te voegen aan haar zeer uitgebreide verzameling foto’s.

Vivian Maier (1926) was daar vijfendertig jaar eerder mee begonnen, met haar Rolleiflex in de straten van New York, waar ze werkte als nanny. Ze had zichzelf leren fotograferen en was naast een groot talent ook begenadigd met een scherp oog voor alledaagse maar toch bijzondere tafereeltjes. Ze legde personen en straten vast als iconen, met een goed oog voor detail.

vivian-maier-at-the-balaban-katz-united-artists-theater-chicago-1961 Vivian Maier | At the Balaban & Katz United Artists Theatre, Chicago, 1961 | © Vivian Maier/Maloof Collection, Howard Greenberg Gallery, New York

Het was John Maloof die haar fotoarchief vond, na haar dood in 2009. Er waren meer dan tweeduizend filmrolletjes, ruim drieduizend afdrukken en meer dan honderdduizend negatieven, grotendeels geschoten in New York en Chicago. Maier heeft ze zeer waarschijnlijk nooit met iemand gedeeld.

Het is dan ook niet gek dat Maiers werk niet op ons netvlies staat gebrand. Hoewel ze zo’n twaalf foto’s per dag maakte (en dat zo’n veertig jaar lang!) hield ze deze scatti voor zichzelf. Haar zwart/witte wereld bleef voor het grote publiek verborgen tot ze overleed en nog altijd is slechts een klein deel van haar werk in kaart gebracht.

ILEX Gallery in Rome brengt daar nu verandering in, met een schitterende expositie met 33 foto’s uit Maiers repertoire, die het New York en Chicago van lang geleden tot leven wekken. Een primeur voor Rome!

vivian-maier-chicago-august-16-1956Vivian Maier | Chicago, 16 augustus 1956 | © Vivian Maier/Maloof Collection, Howard Greenberg Gallery, New York

Na een paar indringende portretten weten we weer waarom ook wij de achterafstraatjes en minder bekende buurten verkiezen boven de grote bezienswaardigheden. Daar leg je het echte leven vast, puur, ontdaan van alle opsmuk.

vivian-maier-new-yorkVivian Maier | New York, niet gedateerd | © Vivian Maier/Maloof Collection, Howard Greenberg Gallery, New York

Dankzij Maiers foto’s maak je in een Romeinse galerie een reis die oceanen en tijdvakken overschrijdt. Haar Instagram-feed avant la lettre laat zien dat beelden soms meer zeggen dan woorden kunnen omvatten. Ga het met eigen ogen zien, als je voor 5 januari 2017 in Rome bent!

Je vindt ILEX Gallery aan de Via San Lorenzo da Brindisi 10b in de Romeinse wijk Garbatella. De galerie is van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Jael and SiseraArtemisia Gentileschi | Giaele e Sisara, 1620 | Museo di Belle Arti di Budapest

Artemisia Gentileschi e il suo tempo
Sinds eind november schitteren ongeveer negentig werken van Artemisia Gentileschi en haar tijdgenoten in het Palazzo Braschi, aan de zuidkant van Piazza Navona. Tot en met 7 mei 2017 kun je hier kennismaken met deze ‘vrouwelijke Caravaggio’. We gaan deze expositie komende week bewonderen en zullen er binnenkort ook uitgebreid verslag van doen op Ciao tutti!

06_judith-holofernes-artemisia-gentileschiArtemisia Gentileschi | Judith onthoofdt Holofernes, ca. 1620-21 | Gallerie degli Uffizi, Florence | foto: Gabinetto Fotografico delle Gallerie degli Uffizi

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. ik heb mijn mooiste plek al gevonden hier in het zuiden van Italie in Cellara om duidelijker te zijn het is een dorpje met ca 500 inwoners het is er gemoedelijk de mensen houden van een praatje en hebben tijd voor elkaar stress dat kennen ze hier niet waarom zouden ze zijn eigen druk maken wat niet kan vandaag doe je toch morgen zo eenvoudig ligt het hier hier worden de mensen echt oud uitzonderingen zijn er ook hier wel .Je zal wel denken waar ligt Cellara [want je kan het niet vinden op een landkaart van Italie] het is een dorp van de stad Cosenza wat dus wel vermeld wordt op de kaart .Het is nu niet zo dat wij altijd hier aan huis gekluisterd zitten ook wij gaan vaak naar andere dorpjes of naar de zee dat maar 30 min vanaf hier is dat is ook fijn meegenomen dus.Maar ik vergeet helemaal te vertellen dat ik hier niet alleen woon nee hoor ik woon hier met mijn Man die hier in dit dorpje geboren is en die hier graag na bijna 60 jaar in Nederland te hebben gewoond zijn oude dag hier wil slijten zo zit het .En hier wil ik het voorlopig bij laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *