Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kookles van Nicoletta Tavella: vis, vis en nog eens vis!

La-Cucina-del-Sole-Nicoletta-Tavella (3)

Op een winderige, grauwe dinsdagavond in mei toog Elena naar Amsterdam om daar de wereld van La Cucina del Sole binnen te stappen. De laatste kookles uit de serie ‘De basis van de Italiaanse keuken’ stond op het programma en die stond volledig in het teken van vis, schaal- en schelpdieren. Van dorade tot inktvis, van gamba’s tot venusschelpen: er kwam een hele hoop aan bod. In deze blog neemt Elena je even mee terug naar die culinaire avond in een zonnige Amsterdamse keuken.

La-Cucina-del-Sole-Nicoletta-Tavella (1)

Op het moment dat je over de drempel van La Cucina del Sole stapt, straalt de Italiaanse keuken je tegemoet. Nicoletta heet iedereen welkom met een glaasje wijn, ciabatta met eigen olijfolie en olijfjes, zodat de smaakpapillen goed geprikkeld worden. We staan te popelen om aan de slag te gaan.

La-Cucina-del-Sole-Nicoletta-Tavella (2)

Het menu bestaat vanavond uit een rijke keur aan gerechten: calamari ripieni (gevulde inktvis), spaghetti con vongole al vino bianco (spaghetti met venusschelpen in witte wijn), peperonata al forno (paprika uit de oven), sardine alla napoletana (sardines op Napolitaanse wijze), gamberoni in kataifi (gamba’s gewikkeld in kataifideeg), filetti di pesce all’acqua pazza (pittige doradefilets met gesauteerde tomaatjes), crostoni di polenta (polentakoekjes) en tartufi al cacao (cacaotruffels).

La-Cucina-del-Sole-Nicoletta-Tavella (4)

Omdat er bij deze les nogal wat techniek komt kijken, krijgen we eerst een uitgebreide uitleg. Opletten geblazen, want voor velen is het de eerste keer dat ze zich wagen aan het schoonmaken en fileren van vis. Nicoletta legt uit hoe we de inktvissen en gamba’s schoonmaken, de sardientjes en dorade fileren en hoe we de venusschelpen bereiden.

La-Cucina-del-Sole-Nicoletta-Tavella (5)

Iedereen kiest vervolgens een gerecht als hoofdtaak. Om iedereen zoveel mogelijk te laten leren, moedigt Nicoletta ons aan om een rondje langs alle zeevruchten te maken alvorens we ons vol passie op een van de recepten storten.

La-Cucina-del-Sole-Nicoletta-Tavella (6)La-Cucina-del-Sole-Nicoletta-Tavella (7) La-Cucina-del-Sole-Nicoletta-Tavella (12)

De gamba’s in kataifideeg zijn als eerste klaar en dienen als een lekker borrelhapje tijdens de laatste voorbereidingen.

La-Cucina-del-Sole-Nicoletta-Tavella (11)

Een verse gamba in een heerlijk krokant jasje met een knoflook-rozemarijn mayonaise om in te dippen. Dit is een typisch gerecht uit Puglia, met invloeden uit Griekse keuken. De sardientjes in een krokant korstje komen net uit de oven.

La-Cucina-del-Sole-Nicoletta-Tavella (8)

De inktvissen zijn gevuld met een mengsel van fijngehakte tentakels, ansjovis, pecorino, broodkruim, kruiden en ei. Ze worden nu gebakken in witte wijn. De polenta is op smaak gebracht, gekookt en staat klaar om de oven in te gaan voor een krokant korstje.

La-Cucina-del-Sole-Nicoletta-Tavella (9) La-Cucina-del-Sole-Nicoletta-Tavella (10)

De dorades zijn gefileerd en gaan de oven in met een pittige wijnsaus en zachtgekookte tomaatjes. De vongole zijn opengestoomd, klaar om geserveerd te worden met de linguine.

La-Cucina-del-Sole-Nicoletta-Tavella (13) La-Cucina-del-Sole-Nicoletta-Tavella (14)

Als je met twaalf hobbykoks vol enthousiasme aan de slag gaat, dan ontstaat er vanzelfsprekend een gezellige chaos vol Italiaanse passie. Tussen die roerigheid valt het nauwelijks op dat Nicoletta alles in het oog houdt. Toch is die regie essentieel en kenmerkend voor deze professionele kookles. Aan het einde van de avond staat alles tegelijkertijd op tafel en kunnen we gaan genieten van een echt Italiaans diner, fatto in casa. Buon appetito!

La-Cucina-del-Sole-Nicoletta-Tavella (15) La-Cucina-del-Sole-Nicoletta-Tavella (16) La-Cucina-del-Sole-Nicoletta-Tavella (17)

 

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *