Ga op pad met onze City Walks!

Cultuur snuiven in Lecce: de hoogtepunten

Lecce-opening

‘Het Florence van het zuiden en stad van de barok’, zo omschreef de Duitse historicus Ferdinand Gregorovius Lecce in de negentiende eeuw. Hoewel we tijdens het Lecce Fashion Weekend vooral de hippe en moderne kant van de stad mochten ervaren, kon een stadswandeling langs de historische en kunstzinnige hoogtepunten van de witte barokstad – die nooit uit de mode raken – natuurlijk niet ontbreken.

Symbool van de stad
We beginnen op Piazza Sant’Oronzo, het kloppende hart van het centrum. De heilige Oronzo, de patroon van de stad, kijkt vanaf een hoge zuil op de voorbijgangers neer. Op de grond vind je, uitgevoerd in mozaïek, het stadssymbool van Lecce: een wolvin met een boom. De wolvin verwijst inderdaad naar Rome: de Romeinen kenden deze stad als Lupiae, een bloeiend centrum in de schaduw van de grote havenstad Brundisium.

Lecce-2

Binnenhof van de bischoppen
In de buurt van het mozaïek lopen we de Via Templari in, rechtstreeks naar een van de barokke hoogtepunten van de stad: de Santa Croce. Neem zeker ook binnen even een kijkje als de kerkdeuren openstaan. We vinden onze weg weer terug naar Piazza Sant’Oronzo en steken over naar de Via Vittorio Emanuele. Even verderop doemt aan onze linkerhand het verscholen Piazza Duomo op. Vanwege de beschutte ligging wordt het plein ook wel ‘binnenhof van de bisschoppen’ genoemd. Het is een theatraal en prachtig vormgegeven geheel dat zich onverwacht voor je neus aandient wanneer je het plein nadert.

Lecce-1

Lecce-7

Eeuwenoud theater
Net achter Piazza Duomo kun je de Via degli Ammirati inslaan. In dit smalle straatje vind je de ingang van het museum van het Teatro Romano. De resten van het Romeinse theater zijn vanaf hier nog niet goed zichtbaar: die kun je alleen bekijken via het museum of door even achterom te lopen.

Lecce-5

De arena van Lecce
Terug op Piazza Sant’Oronzo bewonderen we nog de belangrijkste herinnering aan het Romeinse verleden van de stad: het Amfiteatro Romano. Dit amfitheater werd in 1938 opgegraven en kon oorspronkelijk zo’n 20.000 bezoekers aan. Dat is nu nog maar moeilijk te zien, vooral omdat eigenlijk nog geen kwart van het gebouw is opgegraven. Tijdens de donkere decemberdagen biedt de arena overigens plaats aan sfeervolle kersttaferelen.

Lecce-3

Witte straatjes
Natuurlijk valt er, naast deze hoogtepunten, nog van alles te zien en ontdekken in Lecce. Het is dan ook zeker aan te raden om gewoon lekker te verdwalen door de witte barokstraatjes en je te laten verrassen. Je vindt je weg altijd wel weer terug naar het hart van het centrum, Piazza Sant’Oronzo!

Lecce-6

Lecce-8

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

3 reacties

  1. Dit heb ik vanmiddag allemaal gezien. Wat een pracht! Echt een aanrader deze stad.

  2. Ik zoek vaak genoeg naar Nederlands-Italiaans gerelateerde sites, maar ben vandaag pas op jullie site terecht gekomen! Shame on me! 😉
    Want blijkt dat jullie zelfs raad weten met Puglia en Lecce! Super leuk om te lezen allemaal want ik (als Nederlandse) woon zelf alweer 8 jaar hier in Lecce.. 🙂
    Mooi om te lezen dat Lecce meerdere harten heeft veroverd, en mijn complimenten voor jullie site!

  3. Benvenuta Mariska! Beter laat dan nooit 🙂 Grasduin heerlijk in het archief, en verheug je alvast op een bezoek aan Lecce van ons later dit jaar, voor nieuwe ontdekkingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *