Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Massaia Salentina – de mooiste vrouw van Puglia

Ze worden met de hand gemaakt van terracotta en daarna in prachtige kleuren beschilderd: de Massaia-vrouwtjes die zo kenmerkend zijn voor het gebied tussen Lecce en Otranto. Met hun vrolijke gezichtjes en ronde vormen zijn deze dametjes té leuk om te laten staan.

La-Massaia-Salentina (12)

 

De Massaie zijn een creatie van Maria Gabriella Epifani, die genoeg had van haar hectische baan en ging doen waar ze als kind al veel plezier aan beleefde: kleien. Niet zomaar als hobby, maar als eerbetoon aan de cultuur van haar Puglia. Als voorbeeld voor de dametjes nam ze haar tantes, die, zoals ze in onderstaand filmpje vertelt, tijdens familiebijeenkomsten allemaal door elkaar heen praten, zonder naar elkaar te luisteren:

Maria Gabriella maakte haar eerste Massaia in 1990. In haar atelier, aan de Via Galateo 1 in Lecce, uitkijkend op het Piazzetta Duca D’Atene, in het historisch hart van Lecce. Hier werkt ze nog steeds met veel plezier en passie aan ‘haar’ dametjes, allemaal met de hand gemaakt van terracotta en daarna stuk voor stuk met zorg voorzien van een kleurrijke jurk met schort.

La-Massaia-Salentina (1) La-Massaia-Salentina (3)

De Massaia, of Mmassara zoals ze in het lokale dialect zeggen (met dubbel m – dat is geen tikfoutje), is zoals we hierboven al schreven een eerbetoon aan de cultuur van Puglia. Een hommage aan de vrouwen die hier op het land werkten en tegelijkertijd een huishouden bestierden, die elke middag en avond zorgden voor een uitgebreide maaltijd en bekend stonden om hun hartelijke gastvrijheid – eigenschappen die ook de huidige generatie vrouwen in Puglia niet vreemd zijn.

Het zijn dametjes die je meteen in je armen zouden sluiten en aan hun boezem zouden drukken als ze niet van terracotta zouden zijn. Ze zouden je overladen met lekkere hapjes uit eigen keuken, volstoppen met hun vers gemaakte pasta’s en het recept verklappen, vol details van waar je de lekkerste ingrediënten vandaan moet halen.

La-Massaia-Salentina (5) La-Massaia-Salentina (8)

Met hun vrolijke kleding, hun sprekende gezicht en voluptueuze figuur zijn ze voor ons met recht de mooiste vrouwen van heel Puglia!

Wij hebben tijdens elke reis naar Puglia een dametje uitgezocht als souvenir en zo al een mooie verzameling Massaie aangelegd. Wie net zo dol op Puglia is als wij, zal meteen verliefd worden op de verschillende vrouwtjes (ze dragen steeds iets anders in hun handen: van bosjes peperoncini tot een bloemetje) en als snel eigen kleine ‘harem’ van Massaie creëren.

La-Massaia-Salentina (10)

Kom je voorlopig niet in Puglia, maar wil je wel alvast een Massaia in huis halen? Via de website van La Massaia Salentina kun je de dametjes ook online bestellen – voor een stukje vrouwelijke passie uit het zuiden!

La-Massaia-Salentina (11)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *