Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tips voor parkeren in Milaan – en voor gebruik van het openbaar vervoer

Na wandelen en fietsen is het gebruik van het openbaar vervoer de beste en meestal snelste manier om je in Milaan te verplaatsen. Aangezien we veel vragen krijgen over hoe het nu precies zit met het openbaar vervoer in Milaan, licht Inge van Milaan met Local in dit artikel toe hoe je je met het openbaar vervoer door Milaan kunt verplaatsen.

Parkeren in Area C (milieuzone)

Inge: ‘Een jaar of tien geleden introduceerde de gemeente Milaan de zogenaamde Area C, een milieuzone die ervoor moet zorgen dat er minder auto’s het historisch centrum van Milaan binnenrijden. De grens van deze milieuzone volgt de loop van de voormalige Spaanse muren, op de stadsplattegrond de tweede cirkel die om het centrum van de stad loopt.

De Area C is actief van maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 19.30 uur. Dan mogen alleen heel zuinige en elektrische auto’s gratis naar binnen. Andere autobezitters betalen € 7,50 voor een ticket dat een dag geldig is en binnen vierentwintig uur na het binnenrijden van Area C gekocht en geactiveerd moet worden (zie deze link).

Parkeren in Area B

In 2019 kwam er een tweede milieuzone in Milaan bij, Area B (de blauwe lijn op deze kaart). Deze beslaat zo goed als de hele stad. De Area B is actief van maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 19.30 uur. Sinds 1 oktober 2022 mag je deze zone NIET in met auto’s Euro benzine 2, Euro 4 en 5 diesel (zelfs met roetfilter geïnstalleerd).

Er is geen duidelijk zichtbare controle maar er zijn borden die aangeven dat je deze zone inrijdt en camera’s die je auto en kenteken registreren, op basis waarvan boetes worden toegestuurd. Nieuwe/schonere auto’s mogen de Area B wel zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag binnenrijden.

Gezien de drukte in het Milanese verkeer, is het echter aan te raden de auto helemaal te laten staan en je met het openbaar vervoer te verplaatsen. Het is de snelste manier, het bespaart je een hoop stress en je ziet ook nog eens veel!

De metro van Milaan

Er zijn op dit moment vijf metrolijnen in Milaan: M1, M2, M3, M4 en M5. De metro’s in Milaan rijden met grote regelmaat. In de spits komt er zelfs elke drie minuten een metro voorbij. Je hoeft dus nooit lang te wachten.

Wist je trouwens dat de Milanezen de metrolijnen niet met het bijbehorende nummer aanduiden, maar met hun kleur? We hebben dan la rossa (de rode lijn, M1), la verde (de groene lijn, M2), la gialla (de gele lijn, M3) la blu (de blauwe lijn, M4) en la lilla (de paarse lijn, M5).

De eerste metrolijn die werd aangelegd, in 1964, is de M1, de rode lijn die vanuit het station van Sesto San Giovanni, net ten noorden van Milaan, naar de eindhaltes Bisceglie en Rho Fiera Milano rijdt. De naar Italië geëmigreerde Nederlandse ontwerper Bob Noorda ontwierp het bewegwijzeringssysteem, inclusief de kaarten en klokken.

Hij werd hiermee wereldberoemd en wij Nederlanders mogen eigenlijk best wel trots zijn, aangezien zijn ontwerp een voorbeeld is geweest voor de bewegwijzering van metrostations/-lijnen over de hele wereld.

Kaartjes voor het openbaar vervoer

Naast de metrolijnen zijn er ontelbaar veel tram- en buslijnen. Eigenlijk is er geen excuus om niet met het openbaar vervoer door Milaan te reizen. Maar welk kaartje koop je dan?

Het meest gebruikte kaartje is het ticket ordinario à € 2,20. Dit is negentig minuten geldig en je mag hiermee overstappen en zelfs uit- en weer instappen, mits je binnen de negentig minuten na eerste gebruik blijft. Je kunt dus tussendoor even uitstappen, voor een snelle caffè bijvoorbeeld.

Dit kaartje is ideaal voor als je één tot drie ritten per dag met het openbaar vervoer verwacht te maken. Kinderen tot veertien jaar reizen gratis met het openbaar vervoer in Milaan.

Vanaf 13 april 2023 kun je in alle openbaar vervoer in Milaan (metro, tram en bus) ook inchecken met je pinpas (mits je contactloos kunt betalen).

Mocht je verwachten veel met het openbaar vervoer door Milaan te reizen, dan kun je ook kiezen voor een tienrittenkaart voor € 19,50. Andere opties zijn een 24uursticket of een driedagenticket. Het eerste kaartje is letterlijk vierentwintig uur geldig, dus vanaf het moment dat je hem voor het eerst gebruikt tot precies vierentwintig uur daarna. Je betaalt hiervoor € 7,60. Het driedagenticket kost € 15,50 en is geldig tot het einde van de service op de derde dag (om 3.45 uur ‘s nachts).

Met deze kaartjes kun je gebruik maken van bus, tram en metro. Je kunt hiermee een onbeperkt aantal ritten maken. Ideaal als je een rit wilt maken met tram 1 of niet al te grote stukken wil lopen.

Tickets voor het openbaar vervoer in Milaan koop je trouwens bij de automaten die bij alle metrohaltes aanwezig zijn of bij de tabacchaio, tabakswinkel, die je herkent aan het bord met een grote T dat aan de gevel hangt.’

Tip van een van onze lezers: ‘Sinds kort kun je ook met je bankpas, mits geschikt voor contactloos betalen, de metro betalen. Er zijn bij elk metrostation poortjes waar je met je bankpas kunt betalen, dat staat met symbolen op de grond aangegeven. Na in- en uitchecken wordt er geld van je rekening afgeschreven.’

Milaan op de fiets

Ben je fietsliefhebber en wil je Milaan op eigen houtje bekijken, lees dan ook mijn artikel over fietsen in Milaan, mét tips voor fijne fietscafés.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. De metro is een hele handige (en waarschijnlijk ook de beste) manier van reizen door Milaan.
    Misschien is ons metro-navigatie-systeem ook wel handig voor degenen die Milaan (voor de eerste keer) bezoeken. Dit kan eenvoudig via de onderstaande link (op PC of smartphone)

    https://www.metrocazar.com/milaan/

  2. wanneer je incheckt met je bank pas wordt er direct 10 euro afgeschreven, krijg je heir dan later van terug? Weet iemand dat?

  3. Si, net als in Nederland wordt er een startsaldo afgeschreven dat wordt verrekend op het moment van uitchecken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *