Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Glutenvrije olijfoliecake met appel en citroenglazuur uit Appeltaart van Janneke Philippi

Begin juli toerde Saskia samen met Janneke Philippi een weekje door Toscane, samen met een filmcrew, voor een reeks Aviko-recepten. Saskia: ‘Op onze enige vrije dag schoven we samen met de hele crew aan bij Dario Cecchini, in Panzano in Chianti, voor een urenlange lunch.

Dario verwende ons met allerlei vleesspecialiteiten, met als hoogtepunt zijn buitengewoon smakelijke bistecca. Als toetje was er olijfoliecake, hetgeen Janneke inspireerde tot een nog veel lekkerder recept, dat ze meteen kon opnemen in de gloednieuwe versie van haar boek Appeltaart – bij Janneke thuis, dat komende week verschijnt.

Het is een herziene uitgave van Jannekes eerdere boek Appeltaart, dat alweer tien jaar geleden verscheen. Alle recepten zijn opnieuw gefotografeerd en er zijn zo’n twintig spiksplinternieuwe recepten toegevoegd, waaronder een paar glutenvrije en vegan appeltaarten.

Voor mijn Italiaanse vrienden maak ik vaak een klassieke appeltaart (die valt áltijd in de smaak), maar voor een Italiaanse touch nam Janneke ook een crostata met appel op in haar nieuwste boek. Ook kun je een soort torta della nonna maken, met pijnboompitten, maar dan met appel in plaats van met room.

Ik koos er vanwege de heerlijke herinneringen aan onze Toscaanse lunch voor om als voorproefje Jannekes recept voor glutenvrije olijfoliecake met appel en citroenglazuur met jullie te delen. Als dit uit de oven komt, waan je je even in Toscane, aan een lange tafel in een olijfboomgaard, omringd door vrienden en de heerlijke geur van vers gebakken taart… Buon appetito!’

Janneke: ‘Dit mooie cakeje maakte ik met glutenvrij zelfrijzend bakmeel dat tegenwoordig bij veel grote supermarkten verkrijgbaar is. Je kunt het cakebeslag ook met gewoon zelfrijzend bakmeel maken. Olijfolie zorgt voor een smeuïge cake, én geeft smaak: neem dus een olijfolie die je lekker vindt (en daar hoeft zeker niet meteen een peperduur prijskaartje aan te hangen!).

Ingrediënten: 150 gram handappels | 150 gram suiker | een halve theelepel kaneel | 3 eieren | 120 ml extra vergine olijfolie | 150 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel | 50 gram poedersuiker | 1 eetlepel citroensap | ingevette taartvorm van 16-18 centimeter doorsnede

Verwarm de oven voor tot 160 ºC. Snijd de appels ongeschild in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Meng de appel met twee eetlepels suiker en de kaneel.

Klop in de keukenmachine of met de mixer de eieren met de olijfolie en de rest van de suiker glad. Voeg het bakmeel toe en klop tot een glad beslag.

Schenk het cakebeslag in de vorm en verdeel er de appelblokjes over. Bak de cake in de voorverwarmde oven in ongeveer één uur goudbruin en gaar.

Neem de cake uit de oven en laat ‘m tien minuten in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm en laat de cake verder afkoelen tot kamertemperatuur.

Roer met een vork de poedersuiker met ongeveer één eetlepel citroensap tot een dik glazuur. Verdeel het glazuur met de vork over de cake en laat drogen.’

Nog meer lekkere appeltaarten, -cakes en ander appellekkers maken? Je vindt alle recepten in

Appeltaart – bij Janneke thuis | Janneke Philippi | ISBN 9789045218328 | € 19,99 | bij Karakter Uitgevers | bestel Appeltaart – bij Janneke thuis via deze link bij bol.com of bestel via deze link een (gesigneerd) exemplaar bij Janneke zelf

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *