Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vespa Tour Marche – verken de Valdaso, de Riviera del Conero en de Monti Sibillini op een vlammend rode Vespa

We hebben al heel wat mooie Vespatours gemaakt – in onder meer de proseccoheuvels, aan het Gardameer en aan de Amalfikust bijvoorbeeld – maar Le Marche verkenden we tot nu toe vooral per auto, trein en fiets.

Tijd om daar verandering in te brengen, want dankzij Vespa Tour Marche kun je nu ook een deel van deze veelzijdige regio per Vespa verkennen!

Op de Vespa in de Valdaso – de tuin van Le Marche

De Valdaso – of Valle dell’Aso – is de vallei van de rivier de Aso, in het zuiden van Le Marche. Het gebied wordt ook wel il giardino delle Marche genoemd, de tuin van Le Marche, aangezien het een aaneenschakeling is van groene valleien met middeleeuwse burchtdorpjes, met als achtergronddecor de Monti Sibillini.

Je vindt er een afwisselend landschap met fruitboomgaarden, moestuinen, velden vol bloemen, bossen en wijngaarden, zover je maar kunt kijken.

De vallei strekt zich over ongeveer zeventig kilometer uit tussen de zee en de bergen van de Monti Sibillini, langs de loop van de Aso. In de Valdaso liggen plaatsen als Campofilone (waar de beroemde maccheroncini met IGP-keurmerk gemaakt worden), Carassai, Moresco, Montefiore dell’Aso, Monterubbiano (beroemd om de tagliatella fritta) en Petritoli.

Zes verschillende Vespatours

Fabio van Vespa Tour Marche heeft in deze tuin van Le Marche zes verschillende Vespatours uitgestippeld, die we hieronder in detail zullen uitlichten. Je kunt ervoor kiezen om één route te rijden maar je kunt je Vespa ook voor meerdere dagen huren en een aantal tours uit het aanbod kiezen.

Je kunt vertrekken vanuit Numana of vanuit Porto San Giorgio. Vespa Tour Marche zorgt dat er een vlammend rode Vespa Primavera 125 voor je klaar staat (die bestuurd kunnen worden met rijbewijs B). Je krijgt er één of twee helmen bij en een routeboek met duidelijke aanwijzingen.

Op aanvraag (tegen meerprijs) kun je ook een regenset en/of rondleidingen onder begeleiding van een gids reserveren.

1 – Borghi antichi (antieke dorpjes)

Tijdens deze Vespatour zoef je naar de mooiste middeleeuwse borghi van de Valdaso, met een wirwar aan smalle straatjes, steegjes en historische toegangspoorten waar meer dan vijfhonderd jaar geleden alleen paardenkoetsen reden.

Je geniet van de verstilde sfeer binnen de middeleeuwse muren, sfeervolle doorkijkjes en adembenemende uitzichten.

De Borghi antichi-route is achtenzestig kilometer lang. Je doet in ongeveer zes uur acht borghi aan, waaronder Torre di Palme, Lapedona, Altidona, Moresco, Monterubbiano en Petritoli. Er zijn vier pauzemomenten met iets lekkers voorzien.

2 Sapori delle Marche (smaken van Le Marche)

Verken op de Vespa de culinaire cultuur van Le Marche, met voortreffelijke wijnen en heerlijke gastronomische gerechten uit de keuken van de Valdaso.

Je ontdekt de meer dan honderd jaar oude traditie van de Campofilone-pasta, bezoekt een frantoio (waar olijfolie wordt geperst), agriturismo’s en wijnkelders, waar je typische wijnen zoals Passerina, Pecorino en Rosso Piceno kunt proeven.

De Sapori delle Marche-route is iets meer dan tachtig kilometer lang. Je doet in ongeveer zes uur acht borghi aan, waaronder Campofilone, Montefiore, Cossignano, Offida, Ripatransone en Massignano.

3 I segreti del Conero (de geheimen van de Conero)

De stranden aan de Riviera del Conero zijn misschien wel de mooiste van de hele Adriatische kust. Het zijn grotendeels natuurlijke baaitjes die worden omsloten door hoge rotsen, zodat je er alleen per Vespa, fiets of boot kunt komen.

Tijdens deze strandtour kun je zelf kiezen welke strandjes in het Parco Naturale del Conero je bezoekt. Je krijgt een lijstje met routeaanwijzingen voor de mooiste stranden, zodat je op je gemak van strand naar strand kunt trekken of juist lekker ergens kunt neerstrijken voor een middagje zon, zee en strand.

4 Lungo le strade del medioevo
(langs de straten uit de middeleeuwen)

Het binnenland van de Riviera del Conero is net als de kustlijn van een adembenemende schoonheid, met een uniek landschap vol wijngaarden, bellissimi middeleeuwse burchtdorpjes en fotogenieke wegen waar je even terug in de tijd reist.

Je bezoekt onder meer het beroemde bedevaartsoord Loreto, Castelfidardo, Osimo, Offagna, Camerano en Portonovo, een van de pareltjes aan de Riviera del Conero.

De route Lungo le strade del medioevo is zevenenzeventig kilometer lang. Je doet in ongeveer zes uur acht borghi aan, met drie pauzemomenten met iets lekkers.

5 Monti Sibillini

‘En hoe oneindige gedachten, hoe zoete droomen woei ‘t gezicht mij tegen dier verre zee, en van die blauwe bergen, die ik van hieruit zie en die ‘k, zoo droomde ik, eens overschrijden zou, geheime werelden, geheim geluk mij voor mijn ziel verbeeldend!’ Zo dichtte Giacomo Leopardi over de Monti Sibillini, de bergketen op de grens van Le Marche en Umbrië.

Omdat het landschap van de Monti Sibillini zo afwisselend is, met kloosters, kluizenaarsoorden, dorpen, meren en grotten, heeft Vespa Tour Marche geen vaste route uitgestippeld. Je kunt samen met hen zelf een tweedaagse route uitstippelen, op basis van jouw specifieke wensen.

Wil je naar de Piano Grande, naar het Lago di San Ruffino of naar dorpjes als Montemonaco en Montefortino? De Monti Sibillini-route varieert van circa honderdveertig tot honderdzeventig kilometer, afhankelijk van de gekozen route. Het is een wat pittiger tocht, dus enige ervaring op een Vespa is bij deze tour wel aan te raden.

6 Amandola – de koningin van de Sibillini

Deze tour voert je mee naar Amandola, een dorpje in het hart van het Parco dei Monti Sibillini, waar een Bandiera Arancione wappert ten teken dat het een charmante en gastvrije borgo is.

De bijnaam van Amandola luidt la regina dei Sibillini, ‘de koningin van de Sibillini’, met dank aan de gracieuze dorpskern op de hellingen van de Monte Amandola, vanwaar je geniet van grandioze vergezichten.

De Amandola-route is ongeveer honderddertig kilometer lang. In Amandola word je ontvangen bij de VVV aan het Piazza Risorgimento. Je kunt het dorp bezoeken, inclusief een bezoek aan het Museo del Paesaggio en aan een restauratieatelier.

Daarna zoef je omhoog voor een lunch bij Rifugio di Amandola (op twaalfhonderd meter hoogte; de lunch is niet bij de prijs inbegrepen). Na de lunch rijd je naar het Lago di San Ruffino en bezoek je een prachtige abdij.

Voor je terugkeert, kun je nog genieten van een aperitivo bij Osteria del Lago (eveneens niet inbegrepen in de prijs).

Boek jouw Vespatour in Le Marche!

Voor details als tourpakketten en prijzen (met verschillende opties afhankelijk van aantal personen en aantal dagen Vespahuur) neem je een kijkje op de website van Vespa Tour Marche. Je kunt ook direct contact opnemen met Fabio en zijn collega’s via info@vespatourmarche.it.

Bellen kan ook, via 0039-3423988593 naar de vestiging in Porto San Giorgio (Corso Garibaldi 131-135) of via 0039-353439603 naar de vestiging in Numana (Via del Conero 45a).

foto’s: Vespa Tour Marche

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *