Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Portonovo & Numana – twee pareltjes aan de Riviera del Conero

Het blijft een van onze favoriete kustgebieden in Italië: de Riviera del Conero, ten zuiden van Ancona. De Grieken gaven de berg die hoog boven deze kustlijn uittorent zijn naam, Komaròs, naar de aardbeienboom die op de berg groeit.

De berg zelf, de Monte Conero, is een perfecte plek voor mooie wandelingen met adembenemende uitzichten. Aan de voet van de berg liggen charmante, authentieke plaatsjes en schitterende stranden, maar ook kleine besloten baaitjes die je vaak alleen per boot kunt bereiken.

Portonovo – een van de parels aan de Riviera del Conero

Tim gaat op verkenning vanuit Portonovo, een van de parels aan de Riviera del Conero. Natuurlijk maakt hij ook een boottocht om de kustlijn vanaf het water te bewonderen.

Tim: ‘Een bijzonder in het oog springend bouwwerk aan de kust van Portonovo is het Napoleontische fort. Nu is er een prachtig hotel in gehuisvest, maar oorspronkelijk diende het fort echt als verdedigingswerk.

Nadat Napoleon de handel met Engeland had verboden, werd een hele reeks vestingwerken opgericht die de controle over de Middellandse Zee en de Adriatische Zee moest garanderen. Portonovo lag strategisch, zeker voor de verdediging van de haven van Ancona.

Er zaten zo’n zeshonderd soldaten, maar er is voor zover bekend nooit een belangrijke militaire operatie gepland vanuit het fort. Na de val van het Napoleontische rijk kwam het fort in handen van de kerk, in 1860 werd het eigendom van de Italiaanse staat.

Moscioli – Slow Food-mosselen

Niet ver van het fort ligt het strand waar de beroemde wilde mosselen, de moscioli, aan land gebracht worden. Sandro van Portonovo Pesca, een van de oudste mosselvissers, vertelt ons alles over dit Slow Food-product, terwijl in het gebouwtje achter ons de mosselen worden schoongemaakt en verkocht. In deze blog lees je er meer over.

Typisch voor deze moscioli is de oneffen schelp. Ze zijn paarszwart aan de buitenkant en parelachtig van binnen. De Scoglio del Trave is de belangrijkste natuurlijke rotsformatie waarop de mosselen sinds oudsher groeien. Gerechten die er mee gemaakt worden, zoals impepata di moscioli en moscioli arrosti, zijn typisch voor de regio.

De strandgasten en de mosselboten liggen gebroederlijk naast elkaar op het strand, beide genietend van de rust. We zouden zo onze handdoek willen uitspreiden, maar er wacht een ander strand op ons.

Strand met een sterrenchef

Een strand met een sterrenchef welteverstaan. Op Spiaggia Bonetti heeft de bekende Italiaanse chef-kok Moreno Cedroni namelijk een restaurant geopend dat inmiddels twee Michelinsterren mag dragen: de Clandestino Susci Bar. We schuiven overigens niet aan voor de lunch, maar een drankje op het terras is heerlijk.

Hotel Monte Conero

Van Portonovo rijden we naar Numana. Ongeveer halverwege de rit komen we langs Hotel Monte Conero, gevestigd in een voormalig klooster. Op de binnenplaats staat een oude kerk waarvan de eerste vermeldingen al in 1038 terug te vinden zijn. In 1203 werd het klooster toegevoegd.

Het ligt op een adembenemend mooie locatie met uitzicht over de Monte Conero en de stranden in de diepte. Het is een gek idee dat het vroeger zo sobere klooster nu een zwembad, wellnesscentrum en tennisbaan heeft, maar we zouden er zo een nachtje (of twee) boeken, zo mooi is de ligging.

Beschermd natuurgebied

We gaan nog een stuk verder naar boven. Monte Conero is een beschermd natuurgebied. Met de auto mogen we daarom maar tot een zeker punt, daarna gaan we te voet verder voor een volgens onze gids uniek uitzicht.

Al wandelend vangen we hier en daar tussen de bomen door al een glimp op van de blauwe zee in de diepte. We volgen een van de wandelroutes naar Passo del Lupo. Ver beneden ons is de Scoglio della Vela te zien, een rots in de vorm van een zeil.

Le Due Sorelle voor de kust van de Monte Conero

Aan het eind van de route wacht een fantastisch uitzicht op Le Due Sorelle, de twee gezusters, die we straks ook nog vanaf het water zullen bewonderen.

Maar eerst wacht een heerlijke lunch bij visrestaurant 30 Nodi in Numana:

Monument voor een visser in Numana

In plaats van een siësta wandelen we door de Via Roma naar het hoogste punt van dit dorpje, aan het einde van diezelfde straat.

Hier staat het Monumento al Pescatore, monument voor een visser, dat werd gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Johannes Genemans, die begin jaren negentig naar Le Marche verhuisde. De visser lijkt net echt, dankzij zijn door de zilte zeelucht verweerde gezicht, de trotse blik die de horizon aftuurt, het visnet in de hand…

De locals zijn trots op dit beeld dat het karakter van hun vissersdorpje zo mooi verbeeldt. Neem plaats naast de visser en volg zijn blik richting de horizon, over de altijd aanwezige zee.

Op het plein staat ook een soort poort, de ruïnes van een veertiende-eeuwse wachttoren die in de jaren dertig helaas instortte tijdens een aardbeving.

Na een blik te hebben geworpen op La Costarella, de brede trappartij met kleurrijke huizen en uitbundig bloeiende bloemen, volgen we de voetsporen van de talloze vissers die ooit vanuit Numana de zee op gingen.

Langs de kliffen van de Riviera del Conero

We gaan aan boord bij schipper Marco van Conero in Canoa e Sup, voor een tocht langs de kliffenkust van de Riviera del Conero.

De eerste plek aan de kust die opduikt, is Sirolo, met zijn gezellige middeleeuwse centrum en de stranden Urbani, San Michele en Sassi Neri.

Dan komen we zoals beloofd bij het punt waar de Monte Conero het verst de Adriatische Zee insteekt: Le Due Sorelle, de twee zusters, zo genoemd omdat in de twee omhoogstekende rotsen makkelijk twee biddende nonnen gezien kunnen worden.

Een stukje verderop, voorbij Spiaggia dei Sassi Bianchi, het strand van de witte stenen, passeren we de Scoglio della Vela, die we ook al van bovenaf zagen.

Aan de andere kant van de berg komen we weer bij het strand van Portonovo. Marco toont ons ook het lange Spiaggia Mezzavalle, dat alleen met een boot of te voet te bereiken is. Het heeft een bar/restaurant, maar geen strandvoorzieningen.

Ten slotte komen we bij de Scoglio del Trave. Deze ‘balk’ is een bijzonder natuurfenomeen; het is een twee kilometer lange dunne uitloper van de Monte Conero die recht de zee inloopt.

Omdat het gevaarlijk kan zijn om hier te varen, is er op het einde van deze balk een herkenningspunt geplaatst. Op een ijzeren paal en een verhoogd voetstuk staat een spierwit beeld van Maria met gevouwen handen, om alle vissers te beschermen.

Aan tafel bij Ristorante La Torre in Numana

We varen terug naar Numana, waar we aanschuiven bij Ristorante La Torre, dat eigenlijk uit twee restaurants bestaat: één met vleesgerechten op het plein boven, en één met alleen vis dat half uitgehouwen is in een rots. Wij kiezen voor de laatste en genieten van de uitstekende visgerechten én van het spectaculaire uitzicht. Na het eten halen we nog een gelato bij Gelateria Morelli en werpen we een laatste blik op zee, naast de inmiddels zo vertrouwd geworden visser…’

Nog meer tips voor Le Marche

Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna 700 pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel deze Special

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

 1. Als ik even heimwee heb naar het mediterrane licht
  dan laat ik mij door Jullie reportages overspoelen
  Ciao Tutti wat ben ik blij dat Jullie mij zoveel bieden
  kunnen om op te veren

  AVE
  Irene Malvina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *