Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Castello di Monterado – een prinsheerlijk verblijf in Le Marche

Zijn vrienden zeggen wel eens: ‘Je bent een koning maar tegelijkertijd ook een gevangene in je eigen kasteel’. Orlando Rodano kan er wel om lachen, maar hij geeft direct toe dat er ook een kern van waarheid in zit.

Orlando is namelijk erfgenaam van een eeuwenoud kasteel, waar hij samen met zijn vrouw Kira en hun twee zonen van tien en zes woont. Tegelijkertijd runt hij in het kasteel ook een hotel waar je heerlijk kunt slapen en je de koning te rijk voelt. De keerzijde van de medaille is echter dat hij het kasteel vrijwel nooit kan verlaten en al helemaal niet in de zomerperiode. Bovendien gaat bijna al zijn tijd, energie en geld naar het kasteel.

Paul ging er voor Ciao tutti een kijkje nemen en liet zich een weekend lang in de watten leggen door Orlando en Kira. Paul: ‘In Le Marche zijn vele middeleeuwse kastelen bewaard gebleven, soms deels vergaan maar vaker nog prachtig onderhouden. Een van de mooiste en best gerestaureerde kastelen die we op onze tochten door Le Marche ontdekten, is Castello di Monterado.

Het kasteel kwam in 1920 in handen van de voorouders van Orlando, die in 2002 een aandeel in het eigendom uit handen van zijn vader kreeg. Om het kasteel toegankelijker te maken en ervoor te zorgen dat het in handen van de familie kan blijven, besloten vader en zoon in een deel van het kasteel een hotel te maken – en dat heeft niet verkeerd uitgepakt.

Orlando en Kira managen en beheren het kasteel met hotel met veel liefde en vol overgave. Pal in het centrum van het dorpje Trecastelli di Monterado, aan de rand van een prachtig natuurgebied, tussen de glooiende heuvels en op slechts tien kilometer van de Adriatische Zee, ligt dit koninklijk kasteel te pronken.

De originele robuuste vestigingsmuur dateert al uit de elfde en twaalfde eeuw en fungeerde als bescherming voor de eerste bewoners van Monterado, die hun huisjes binnen deze muur bouwden. Vanwege de strategische ligging kwam het domein in de eeuwen daarna achtereenvolgens in handen van het Fonte Avellana klooster, van de hertog van Urbino en later – tijdens de renaissance – van de familie Della Rovere (een machtige familie die twee pausen op het pluche wisten te krijgen).

Uiteindelijk waren het de Jezuïeten die in 1742 het huidige palazzo bouwden. In de beginjaren deed het dienst als centraal punt voor de goederenregistratie, textielfabricage en landbouw in de regio.

Van dichtbij is het kasteel werkelijk een plaatje. Het torent hoog boven het centrale plein uit, dat wordt omgeven door historische panden. Het waakt als het ware over het dorp. Eenmaal door de toegangspoort rijden we als een koninklijk paar door een kleurrijke, schitterend aangelegde tuin. Wat een ontvangst!

De oprijlaan draait helemaal om de tuin heen en in het heerlijke zonnetje ontwaren we fleurige bloemen, granaatappel- en kakiboompjes, wijnranken, imposante dennen, zitjes, buxushagen en grote laurierstruiken.

We parkeren onze auto aan het einde van de oprijlaan, waar Orlando ons staat op te wachten. Niet dat we een echte koning verwacht hadden, maar Orlando blijkt een hele gewone, zeer casual geklede en vooral vriendelijke man te zijn, die je in eerste instantie niet verwacht bij zo’n imposant kasteel.

Samen met zijn al even vriendelijke en gastvrije vrouw Kira runt hij het hotel. Voor de schoonmaak van de twaalf kamers en zes appartementen (die overigens nét buiten de muur liggen ) en het onderhoud van de gigantische tuin is een onderhoudsteam aanwezig maar daar houdt het ook bij op. Orlando en Kira zijn niet bang om zelf ook de handen uit de mouwen te steken.

Orlando vertelt: ‘De kamers zijn in 2016 allemaal gerenoveerd en in het aanpalende grote gebouw willen we op termijn nog meer kamers en een wellnesscentrum realiseren. Nu bevindt zich daar nog een grote werkplaats, waar allerlei werkzaamheden voor het kasteel en de tuin voorbereid en uitgevoerd worden.

We moeten alles in fases doen vanwege de extreem hoge kosten. Maar het kasteel en deze regio heeft alles in zich om als decor voor een heerlijke vakantie te fungeren. Graag willen we de regio wat meer bekendheid geven en gasten ontvangen die de geweldige mogelijkheden van Le Marche willen ontdekken.’

Eenmaal binnen lopen we door de hoge, brede en vooral statige gangen met open mond achter Orlando aan als hij ons naar onze kamer brengt. De geschiedenis druipt hier werkelijk van de muren. We beginnen vanzelf zachter te praten en we hebben het idee dat we door een museum lopen. Prachtige oude stoelen en banken en een schitterende marmeren trappartij wisselen af met antiek meubilair, fraai gerestaureerde muren en gewelfde plafonds.

Alle zes de superiorkamers op de bovenste verdieping hebben een eigen thema, van reizen en hoeden tot muziek of papier. Wij krijgen de Ceramica-kamer toegewezen. De kamer is ontzettend ruim en ademt een warme sfeer. Het witte beddengoed op het strak opgemaakte, moderne bed steekt mooi af tegen de zandkleurige muren en de sfeervolle houten vloer.

Boven het bed hangen diverse prachtige ingelijste ronde keramieken borden, die de naam van de kamer alle eer aan doen. De ruime en moderne badkamer is ook al van alle gemakken voorzien en het uitzicht vanuit de kamer op het kasteelpark, de Cesano vallei en zelfs de bergen aan de horizon is overweldigend. Wat boffen we weer!

Orlando laat ons vervolgens ook de Athena-suite op de eerste verdieping zien, vernoemd naar Pallas Athena, de godin van de wijsheid die kleurrijk op het plafond vereeuwigd is. Hier sliep ooit de beroemdste gast, prins August Maximilian de Beauharnais, een volle neef van Napoleon die hier met de dochter van tsaar Alexander van Rusland trouwde en hier zijn huwelijksreis doorbracht.

Dat deed hij echter niet voordat hij het kasteel kocht en de hele eerste verdieping opnieuw liet beschilderen met de mooiste fresco’s, om er zodoende vóór de bruiloft een echt prinselijk paleis van te maken. Tevens liet hij in de Athena-suite een enorme letter A, van August, in de mozaïekvloer leggen. Hij gebruikte de suite als zijn privéstudio.

Het plafond met Athena in het midden is prachtig en uitbundig met fresco’s versierd. Het is een genot om te zien hoe Orlando en Kira niet alleen deze suite maar alle kamers, appartementen en suites gerestaureerd en ingericht hebben.

Onze ontdekkingstocht voert ons verder naar het binnenplaatsje van het kasteel waar, naast een winkeltje met huisgemaakte producten, ook een heel lief kapelletje aanwezig is. Op het kasteel worden dan ook regelmatig bruiloften gehouden, waarbij het kapelletje, de binnenplaats, de romantische tuin en de gigantische grote kelderruimtes, die als feestlocatie aangekleed worden, ruimte genoeg bieden.

Alles wordt tot in de puntjes verzorgd en omgetoverd tot een romantische setting. Mijn vrouw en ik zouden onze bruiloft hier zo overdoen en een bijzondere huwelijksnacht door willen brengen…

Nadat we prinsheerlijk geslapen hebben in onze Ceramica-kamer, begeven we ons naar de ontbijtkamer, de vroegere eetzaal van de neef van Napoleon. Ook hier staan we eerst even met de mond vol tanden. De kamer is prachtig kleurrijk beschilderd en uitbundig versierd met stijlvolle wandornamenten. In het midden van de Venetiaanse marmervloer staat een grote ovalen tafel met vers fruit, versgebakken cakes, yoghurt, huisgemaakte marmelade, heerlijke kazen, buffelmozzarella, vers brood, noten en vleeswaren uit de regio.

Dat ziet er overheerlijk uit en als Kira ook nog eens een romige cappuccino komt brengen, kan onze dag al niet meer stuk. Door het mooie weer in oktober kunnen we nog heerlijk buiten op het aansluitende terras ontbijten, met alweer dat schitterende uitzicht over de omliggende heuvels en de Adriatische Zee.

Al dwalend door het kasteel bewonderen we de bibliotheek, waar talloze antieke boeken in de kasten staan. Een ideale plek om even weg te dromen of een spelletje schaak te spelen.

De bibliotheek gaat naadloos over in de four seasons room, de woonkamer. De kamer kreeg deze naam vanwege de aangebrachte fresco’s die de vier seizoenen uitbeelden. Ook hier weer een bijna koninklijke inrichting: naast het klassieke bankstel zien we talloze antieke voorwerpen zoals koperen muziekinstrumenten, een oude piano, diverse beelden en uitbundige kandelaren. Je waant je hier echt terug in de tijd terwijl alle modern comfort toch aanwezig is.

Tot slot begeven we ons via de tuin naar het ovaalvormige zwembad dat qua locatie niet mooier gekozen had kunnen worden. Aan één zijde van het zwembad bevindt zich een mooi terras en rondom zijn voldoende ligbedden voor alle gasten. Ook een bar, kleedhokjes en een douche ontbreken niet. Het uitzicht is fenomenaal en de rust van het omliggende park en het aangrenzende bos is net zo weldadig als een duik in het koele water.

Na een uitvoerige restauratie is het kasteel na honderden jaren weer de spil van Monterado en heeft het niets van zijn charme verloren. Of zoals Orlando het zegt: ‘Iedereen is welkom in terra nostra, in ons huis, ons dorp, onze regio en ons land.’ Mooier en gastvrijer kunnen wij het niet verwoorden; het is aan jou om dat zélf te gaan ontdekken! Orlando en Kira staan je met open armen op te wachten op hun Castello di Monterado.

Monterado & omgeving

Het kleine dorpje Monterado ligt letterlijk aan de voeten van het kasteel. Het is niet het mooiste dorpje van Le Marche, maar het heeft een mooie kerk, een paar handige winkeltjes, een bar en twee restaurants. Wij hebben heerlijk gegeten bij La Tavernetta sull’Aia.

Monterado ligt op een half uurtje rijden van het vliegveld Ancona en circa tien kilometer van de Adriatische kust. In de omgeving liggen idyllische bergdorpjes als Corinaldo, Mondolfo, Piticchio, Loretello en Mondavio.

Wil je liever naar het strand? Dan zijn Senigallia (op tien kilometer afstand), Portonovo, Numana en Sirolo echte aanraders. Wie wat meer avontuur zoekt, kan gaan hiken in de Gola del Furlo (waar we jullie morgen mee naartoe nemen), vlak bij truffeldorp Acqualagna.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Wij hadden onlangs een huwelijk in dit kasteel in Monterado. Wat een mooie locatie met een fantastisch zwembad dat uitkijk over de hele valei. Het kasteel zelf is onnoemelijk groot, een prachtige binnenplaats waar de huwelijksceremonie plaatshad. Als je dus ooit wilt trouwen in Italie is dit wel echt een aanrader, zeker als je met een grote groep bent. In het dorpje naast het kasteel zijn diverse appartementen die te huur zijn voor je huwelijksgasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *