Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Mondavio – een van de mooiste dorpjes van Le Marche

Mondavio is een van de borghi più belli, de mooiste dorpjes, van Le Marche. In het wapen van het burchtstadje ontwaren we een duif. De naam van deze borgo is dan ook afgeleid van het Latijnse Mons Avium, ‘berg van de vogels’.

Op de plek waar nu het dorpje ligt, op een heuveltop tweehonderdtachtig meter boven zeeniveau, zou vroeger een Franciscaner klooster hebben gestaan, op een stuk grond dat door de familie Ricci aan de heilige Franciscus zelf was geschonken. De heilige zou een bijzonder plekje in zijn hart hebben gehad voor deze berg, vanwege de mooie natuur en de talrijke vogels op de berg.

We kunnen de heilige Franciscus zeker geen ongelijk geven. Mondavio is een prachtig plaatsje, met allerlei moois dat op je ligt te wachten. Je komt het dorpje binnen door de Porta San Francesco, de enige overgebleven stadspoort.

Samen met La Rocca, de burcht, vormden de poorten de belangrijkste verdediging van Mondavio. Het fort werd tussen 1482 en 1492 gebouwd door de grootste militaire architect van de vijftiende eeuw, Francesco di Giorgio Martini uit Siena, in opdracht van Giovanni della Rovere, die het in die tijd in Senigallia en omstreken voor het zeggen had.

In het fort vind je het Museo di Rievocazione Storica, waar je een levendig kijkje krijgt in het leven in de late middeleeuwen. In de drooggelegde slotgracht stelen levensgrote middeleeuwse wapens de show.

Na het fort wacht het kleine Teatro Apollo, gebouwd in Libertystijl, met mooie fresco’s.

foto’s theaterinterieur: Mondavio Turismo

Uiteraard is er in Mondavio ook een kerk die aan de heilige Franciscus is gewijd, met een mooie klokkentoren. Volgens de dorpsbewoners zou Franciscus zelf opdracht hebben gegeven voor de bouw van de kerk. In het naastgelegen klooster vind je het Museo Civico, met onder meer een mooi houten altaar.

Het binnenhof van het klooster wordt tijdens de Caccia al Cinghiale (dat midden augustus wordt gevierd) omgetoverd tot een openluchtrestaurant, met op het menu wild zwijn. Op andere momenten van het jaar is Al Giardino, in het kleine park achter de San Francesco, een aanrader voor een lekker bord pasta.

Het mooiste kunstwerk van Mondavio bevindt zich in het Palazzo del Municipio: een klein houten paneel van Olivuccio da Ciccarello, met een Madonna met kind.

Al is voor ons de sfeer in de kleine straatjes altijd nog mooier dan welk kunstwerk ook… We genieten van kuierende omaatjes, van vrolijk wapperende was en van het geluid van rinkelende koffiekopjes dat vanuit de plaatselijke bar naar buiten waait, van oude mannetjes die ons met een brede grijns gedag zeggen en van de geur van tomatensaus die door een open keukendeur te ruiken is…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *