Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De prachtige stranden van Ponza

Het voordeel van zo’n langgerekt eiland als Ponza is dat er ontelbaar veel fijne stranden en strandjes te vinden zijn. We nemen je vandaag mee naar onze drie favoriete stranden op het eiland.

Ponza-Cala-Fonte (7)

Cala Fonte
Bij toeval ontdekt, toen we tijdens een road trip even stopten voor een sterke espresso, maar meteen favoriet: Cala Fonte. In de kleine baai liggen kleurrijke vissersbootjes, op de rotsen prijken kleurrijke parasols.

Ponza-Cala-Fonte (1) Ponza-Cala-Fonte (5) Ponza-Cala-Fonte (5a) Ponza-Cala-Fonte (6)

Om bij het mooiste stukje rots te komen, moet je je voor een euro laten overzetten door veerman Charonte. Anders dan in de mythologie brengt hij je niet naar de onderwereld, maar naar het paradijs, waar je je met uitzicht op Palmarola op een strandbedje neer kunt vlijen.

Processed with MOLDIV

Heb je trek, dan bestel je bij de diep gebruinde beach boys een salade, een panino met mozzarella en een lekker koud biertje. Zij nemen de veerboot naar strandbar U’Russulillo en bezorgen tot op je strandbedje. Tussendoor verwennen ze ons ook nog met bruschetta al pomodoro en ijskoude watermeloen. Aan dit strandleven kunnen we wel wennen!

Ponza-Cala-Fonte (8)

Wil je liever wat chiquer lunchen of dineren na een duik in de zee bij Cala Fonte? Hoog boven de rotsen schittert Da Igino, met op het menu heerlijke eilandgerechten.

Spiaggia di Frontone
In de haven van Ponza neem je het kleine bootje naar het strand van Frontone (vijf euro voor een retourtje) en voor je het weet maken de pastelkleurige huizen en gezellige drukte plaats voor een kalm kabbelende blauwe zee en het geknerp van kleine kiezels tussen je tenen.

Ponza-Spiaggia-Frontone-strand (4) Ponza-Spiaggia-Frontone-strand (5) Ponza-Spiaggia-Frontone-strand (6)

Het grote kiezelstrand van Frontone biedt ruimte aan ligbedjes en parasols, maar er zijn ook plekken waar je je handdoek op de kiezelstenen kunt leggen. Er is een kleine bar voor een kopje koffie of een verfrissend drankje. Even verderop vind je een aantal grote rotsen, groot genoeg voor een paar bedjes en parasols.

Ponza-Spiaggia-Frontone-strand (2)

Midden in de rotsen schittert een oude Romeinse cisterna, waarin de bambini van het eiland vrolijk in het rond spetteren. Bij dit rotsstrand vind je eveneens een bar, met volop tafels in de schaduw waar je de salades en broodjes rustig kunt opeten.

Ponza-Spiaggia-Frontone-strand-Gillians-Listsfoto: Gillian’s Lists

Een bordje op de rotsen wijst ons de weg naar een klein pareltje: het Museo Etnografico Conte Agostino, hoog boven het strand van Frontone. Het hele leven van graaf Agostino is in het museum verzameld, van oude foto’s tot antieke werktuigen. Alsof je even ver terug in de tijd stapt…

Museo-Frontone-Ponza (2) Museo-Frontone-Ponza (3) Museo-Frontone-Ponza (4) Museo-Frontone-Ponza (5) Museo-Frontone-Ponza (6) Museo-Frontone-Ponza (7) Museo-Frontone-Ponza (8) Museo-Frontone-Ponza (9)

Cala Feola
Vanuit Le Forna, na Ponza haven de tweede località op het eiland, volg je een pad naar beneden, waar het fijne zandstrand van Cala Feola op je wacht. Dankzij dit zandstrand is dit een van de meest ideale stranden als je met kinderen vakantie viert op Ponza. Iets verderop liggen de Piscine Naturali, ‘natuurlijke zwembaden’ die door erosie zijn uitgesleten in de rotsen. Heerlijk voor een zomerse duik!

Cala-Feola-Ponza-Gillians-Lists (1) Cala-Feola-Ponza-Gillians-Lists (2)Piscine-naturali-Ponza-Gillians-Listsfoto’s: Gillian’s Lists

Culinair laat je je bij Cala Feola verwennen door de koks van La Marina, waar vooral de parmigiana van cactus een aanrader is. Klinkt vreemd, maar is heerlijk!

Cala-Feola-Ponza-Gillians-Lists (3)foto: Gillian’s Lists

Onder toeziend oog van Madonna
Tijdens de terugtocht naar onze Villa al Faro stuiten we achter de kerk Maria Santissima Assunta in Cielo op een bordje dat naar Belvedere di Madonna wijst. We zetten de auto aan de kant en gaan op onderzoek uit. Via een aantal achterommetjes en de tuin van wat Ponzesi leiden de borden ons naar een van de hoogste kliffen, waarop een prachtige Madonna prijkt. Diep onder haar, beschermd door haar altijddurende blik, inmiddels verlaten baaitjes en zacht rollende golven. Wat een puur en prachtig eiland is het toch!

Ponza-Belvedere-della-Madonna (1) Ponza-Belvedere-della-Madonna (2) Ponza-Belvedere-della-Madonna (4)Ponza-Belvedere-della-Madonna (3)

Nog veel meer fijne stranden en baaitjes vind je op de website van de Proloco di Ponza. Het strand aan de beroemde baai Chiaia di Luna is helaas gesloten vanwege afbrokkelende rotsen. Je kunt er wel heen varen en een duik nemen vanaf je boot, maar het strand zelf is verboden terrein.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *