Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op de fiets in Zuid Italië – van Puglia via Matera naar de Amalfikust en Napels

Rutger van Rudi Rides fietste in april van Bari naar Napels om alvast de fietsroute te verkennen voor zijn fietsreis begin september. In deze blog lees je zijn verslag van het eerste deel van deze tocht, waarin Rutger door Puglia fietst.

In dit tweede deel lees je over het vervolg van de reis, via Matera, Potenza, de Amalfikust en Salerno naar de finish in Napels.

Een steile klim naar Montescaglioso

Rutger: ‘Van Castellaneta in Puglia is het een beetje zoeken naar een mooie weg naar Matera. We vragen ons af: willen we niet meer uitdaging?

We zien het hooggelegen dorp Montescaglioso en besluiten daar te gaan lunchen. De klim blijkt toch best wel pittig en we zijn voor Italiaanse standaarden aan de late kant. Italiaanse restaurants gaan rond half drie, drie uur dicht en openen dan pas weer rond half acht, acht uur voor het diner.

Uiteindelijk arriveren we rond half drie na een klim van driehonderdvijftig meter bij een restaurant waar we mogen aanschuiven. De eigenaar vertelt dat het seizoen nog niet echt is begonnen. Pasen zorgde voor een kleine opleving, maar tot 1 mei gebeurt er in Zuid-Italië nog maar weinig.

Terwijl we in Puglia langs ontelbaar veel olijfboomgaarden fietsten, kenmerkt Basilicata zich meer door uitgestrekte graslandschappen. Zeker niet minder mooi in de lente, want overal is het geel, rood en groen.

Op de fiets naar Matera

Onze volgende bestemming is Matera. Deze stad is bekend vanwege de Sassi, grotwoningen uit de prehistorie, maar Matera diende ook als decor voor No time to die, de meest recente film van James Bond.

De mooiste kant om Matera binnen te komen, is de noordoostzijde. Hiervoor neem je de weg die zich van de Strade Statale 7 (SS 7) afsplitst richting de Chiesa Rupestre della Madonna delle Vergini, om naar een uitzichtpunt over Matera te klimmen. Nóg beter is het om hier tegen zonsondergang terug te komen.

Zigzaggend door de zuidelijke Apennijnen

Van Matera rijden we weer even terug naar Puglia, naar het eveneens in No time to die schitterende Gravina in Puglia. We nemen eerst een doorgaande weg, die meestal van goede kwaliteit asfalt is.

Daarna bedwingen we de Apennijnen, op weg naar Potenza, dat op vrijdag 13 mei de finishplaats was van de zevende etappe van de Giro d’Italia. Dat is meteen de verklaring voor het feit dat er in de omgeving zo veel nieuw asfalt ligt.

De etappe stond helemaal in het teken van Nederlanders en uiteindelijk gewonnen is door Koen Bouwman van Team Jumbo-Visma.

Rondom Serra di Cavello en Piana del Lago komen we op een hoogte van 1500 meter na een lange klim weer op asfalt in slechte staat. Gelukkig was de klim naar het skigebied meer dan de moeite waard. Het enige wat je hoort, zijn vogels, terwijl je wordt omgeven door een heerlijk geurend bos.

Afdalen op de fiets naar de Tyrreense Zee

We verblijven in Sasso di Castalda, dat bekend is om de Ponte alla Luna, een spectaculaire hangbrug. Hier genieten we van een rustdag, waarna we naar de Tyrreense Zee fietsen. Daarvoor moeten we nog één bergkam over, de Passo della Sentinella, voor we over prachtig asfalt afdalen richting Paestum.

We werpen een snelle blik op de Griekse tempels en smullen na een fantastische zonsondergang van een bord spaghetti alle vongole in een verder verlaten restaurant.

Via Salerno en de Amalfikust naar Napels

Tijdens de laatste etappes van deze fietstocht komen we weer wat meer in bewoond gebied. In Salerno hebben we de tijd om de stad te verkennen, met mooie street art van dichter Alfonso Gatto en een bruisend centrum. Erg leuk!

De etappe langs de Amalfikust is adembenemend mooi. Ik ben blij dat we op de fiets zijn – en dat het nog geen hoogseizoen is – want op sommige plekken is het niet te doen met de auto. Als fietser kom je er gelukkig makkelijk tussendoor en kun je (bijna) overal stoppen.

We steken het schiereiland over voor een laatste klim, langs Furore en Agerola, en dan doemt de Vesuvius op. Wat een groots uitzicht om mee af te sluiten!

Gelukkig, dankbaar en met vermoeide benen fietsen we Napels binnen, voor een grande finale van onze fietstour met een onovertroffen pizza margherita!’

Op fietsvakantie met Rudi Rides

Rutger heeft enorm veel zin om later dit jaar weer terug te keren naar Zuid-Italië. Wil jij hier ook wel fietsen? In september fietst Rutger met in totaal acht mensen van Bari naar Napels. Meer details? Check dan deze link.

Wil je liever alleen op pad of met partner of vrienden? Kies dan voor een self-guided fietsvakantie van Rudi Rides. De routes en accommodaties zijn geregeld, je hebt telefonische hulp achter de hand en verder bepaal je het helemaal zelf! E-mail naar rutger@rudirides.nl of vul je gegevens in via deze link.

Wil je liever fietsen in de Italiaanse Alpen? Daar heeft Rutger in dit artikel over geschreven. Dit jaar organiseert hij er een fietstour van 17 tot 24 september. Meer informatie vind je hier.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *