Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek Puglia op de fiets met Rudi Rides

Na vorig jaar een fietstocht in de Alpen te hebben gemaakt, begon Rutger van Rudi Rides half april aan een nieuwe bikepacking-tocht, dit keer in Zuid-Italië. Voor Ciao tutti doet hij verslag van deze schitterende route van Puglia naar Campanië.

Rutger: ‘Het stond al lang op mijn verlanglijst en nu ik met Rudi Rides ook fietsvakanties in het zuiden van Italië ga organiseren, was het hoog tijd om hier echt de tijd voor te nemen. Om de wegen te ontdekken, mensen te ontmoeten, al het eten te proeven en natuurlijk de natuur en het leven in me op te nemen.

Ik neem je graag mee op reis, zodat je geïnspireerd raakt om ook op de fiets te stappen en Puglia op de pedalen te ontdekken.

De fietsroute: van Bari naar Napels

De fietstocht start in Bari, de hoofdstad van Puglia. Wij fietsen nu in acht etappes naar Napels, terwijl we dit tijdens de groepsreis in september in zes etappes doen. We fietsen twee dagen in Puglia (Bari, Alberobello), twee dagen in Basilicata (Matera, Potenza) en twee dagen in Campanië (Salerno, Napels).

Met de trein via Bologna naar Bari

Het is vrij makkelijk om met de trein naar Puglia te reizen. Wij maken een tussenstop in Bologna voor een aantal culinaire hoogtepunten en fietsen door de (pittige!) heuvels ten zuiden van Bologna, richting Quinzano, Loiano, Zula en Zena.

De nachttrein vanuit Nederland rijdt binnenkort tot aan Bologna. Wil je niet stoppen in Bologna en heb je minder tijd, dan kun je ook een hard-case fietskoffer huren en naar Bari vliegen.

Op de pedalen in Puglia

Na aankomst in Bari daalt er een serene rust over ons heen. Wat zijn er nog maar weinig mensen half april… Het is ook nog wel aan de frisse kant. Gelukkig is ons verblijf bij bed & breakfast, Murex B&B hartverwarmend. Voordat we beginnen aan onze eerste etappe, genieten we van een vers ontbijt op het dakterras.

We besluiten om lange broek en jasje aan te trekken, maar na vijf kilometer kan dit al uit. Langs de kust is het toch niet zo fris als we dachten en met de wind mee zijn we zo bij de eerste highlight: Polignano a Mare.

Langs de kustweg deel je de rijbaan, zoals op meer plekken, met de auto. Het asfalt is op deze wegen erg goed, maar let wel op het grind en gruis dat aan de zijkant ligt. Auto’s passeren met weinig ruimte, maar ze toeteren voordat ze inhalen dus ben je altijd voorbereid.

Er is veel respect voor fietsers en in twee weken hebben wij geen negatieve ervaring met auto’s gehad. Dat valt me alles mee als ik denk aan hoe ‘macho’ de rijstijl in Italië kan zijn.

In Polignano a Mare raad ik je niet aan om lang in het centrum te blijven. Daar is het heel druk. Aan de rand van de stad vinden wij een heel relaxte plek: Malikafe. Gezellig, rustig en met een zonovergoten terras.

Van Polignano a Mare naar Monopoli

We vervolgen onze weg naar Monopoli, om daarna landinwaarts te gaan. De wegen worden smaller, de beschaving laten we achter ons en al snel worden we omgeven door ontelbaar veel olijfbomen, afgewisseld met groene velden met klaprozen en andere wilde bloemen. Het asfalt bevat wat gaten hier en daar, maar met onze (nieuwe) 25 en 28 millimeter-bandjes is dit geen probleem.

Vlak voor Ostuni komen we een enthousiaste Italiaan tegen, die ons uitnodigt om samen met hem de mooiste plekjes van de omgeving te ontdekken. Zo hartelijk, zo fijn! Ondanks dat we elkaar niet goed kunnen verstaan, is het een aangenaam uitje en hebben we een honderden jaren oude olijfolieboerderij gezien.

Geheel in thema slapen we bij Lama di Galizia, een authentieke B&B omgeven door olijfbomen waar heerlijke olijfolie wordt gemaakt.

Fietsen langs de trulli bij Alberobello

Puglia is vooral bekend vanwege de trulli, de karakteristieke witte huisjes met kegelvormig dak. We fietsen daarom ook een dag door het trulli-landschap en elke keer zijn er weer andere combinaties van huisjes.

De wegen zijn glooiend en zonder lange klimmetjes. Het is dan ook vooral genieten van de omgeving én van het eten.

Mijn favoriet van de dag is een panino met stracciatella en groenten, bij Calce in Ceglie Messapica, dat speciaal voor ons open gaat.

We slapen in Castellaneta, voor fietsers niet echt goed bereikbaar vanwege het slechte wegdek in de omgeving. We komen pas aan het begin van de avond aan bij B&B Caporlando25, waar we hartelijk worden ontvangen door Giuseppe.

In dit appartement kun je met vier personen slapen voor een heel schappelijke prijs. Hij belt meteen zijn vriend om te zeggen dat we rond acht uur vegetarisch komen eten. Zonder Giuseppe hadden we dit zeker niet gevonden!

Voor als je in de buurt bent: Casa28. Vraag niet naar de kaart, maar zeg gewoon: ik wil alles proeven. Samen met koffie en acqua frizzante was het twintig euro per persoon.

Fiets door Puglia met Rudi Rides

Hopelijk heb je aan de hand van dit verhaal en foto’s een idee hoe het is om te fietsen in Zuid-Italië en inspireert het je om er ook zelf te gaan fietsen. Het is goed te doen op de racefiets, al heb je nog meer vrijheid met een gravelfiets.

In september staat een reis gepland met Rudi Rides. Met in totaal acht mensen fiets je dan deze route. Meer details? Check dan deze link en pak je koffers!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *