Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het achterland van Amalfi – Pontone, de Torre dello Ziro en de Valle delle Ferriere

Het plaatsje Amalfi trekt jaar in, jaar uit veel bezoekers. In deze blog tipte Felicia vijf dingen die je er niet mag missen, dit keer vertelt ze over de directe omgeving van Amalfi, die vaak wordt overgeslagen maar die meer dan de moeite van het ontdekken waard is.

Wanneer je vanuit de haven van Amalfi een blik werpt op het gebied, kun je hoger in de bergen kleine groepjes huizen waarnemen die worden afgewisseld door prachtig groene bospartijen. Op een van de bergtoppen schittert een oude verdedigingstoren, die onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van dit gebied.

Pontone
Pontone is een klein dorpje op vijf kilometer van Amalfi. Het is vanuit Amalfi op verschillende manieren te bereiken. Te voet is een mogelijkheid, al zal niet iedereen de klim op prijs stellen. Geen zorgen: om de paar uur vertrekt er vanuit Amalfi een bus die onder andere een stop maakt in dit dorpje.

Pontone maakt deel uit van de gemeente Scala. In het verleden heette het dorpje zelfs Scalella, maar tegenwoordig staat het als Pontone op de kaart. Het ligt op 252 meter boven zeeniveau, met aan de ene kant de Valle del Dragone en anderzijds de Valle del Canneto. Dankzij deze ligging had het kleine Pontone gedurende de middeleeuwen de belangrijke taak om toezicht te houden op beide valleien.

In diezelfde periode werd het dorp ook beschouwd als ideale verblijfplaats voor geestelijken en leden van de adellijke families van Amalfi. Het is dus niet zo vreemd dat er op dit kleine stukje grond heel wat adellijke woonhuizen te vinden zijn, die tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik zijn. Zo is het voormalige woonhuis van de adellijke familie Verone omgetoverd tot een bed & breakfast waar je hoog boven Amalfi kunt genieten van een heerlijk verblijf.

Pontone zelf bestaat uit kleine vlakke stukken straat, afgewisseld met behoorlijk wat trappen. Op sommige plekken zijn de smalle steegjes versierd met traditionele voorwerpen uit de omgeving en kan het zomaar zijn dat je tegen een presepe (kerststal) aanloopt.

Vanaf verschillende punten heb je bovendien een schitterend uitzicht over de groene omgeving en kun je het wereldberoemde Amalfi ver onder je zien liggen.

Ook aan kerken is er hier geen gebrek. Op het centrale plein van Pontone schittert de kerk van San Giovanni Battista, die in de twaalfde eeuw werd gebouwd en waar je een aantal barokke schilderijen kunt bewonderen.

Iets verderop vind je de kerk van San Filippo Neri met een prachtige majolica vloer. Deze kerk werd al in de elfde eeuw gebouwd en is hiermee de eerste parochie van Pontone. Hoog in de bergen kun je de overblijfselen van de twaalfde-eeuwse Sant’Eustachio zien liggen, terwijl je onderweg naar de verdedigingstoren langs de Chiesa di Santa Maria del Carmine wandelt.

Torre dello Ziro
Op de top van Monte Aureo waakt de Torre dello Ziro over de kustplaatsen Amalfi en Atrani. Hoewel het niet helemaal duidelijk is uit welke periode deze toren exact stamt, vermoedt men dat het gaat om een reconstructie van een ouder verdedigingswerk dat werd gebouwd ten tijde van de Republiek Amalfi.

Aan het begin van de zestiende eeuw vormde deze toren het toneel van een bloedige bladzijde in de geschiedenis van Amalfi. Giovanna d’Aragona, hertogin van Amalfi, bijgenaamd La Pazza, ‘de gekkin’, werd hier door haar broer achter slot en grendel geplaatst, samen met haar drie kinderen.

De reden voor deze opsluiting? Giovanna was na de dood van haar man opnieuw getrouwd, met een man die echter ver beneden haar stand was. Het huwelijk werd door haar broer afgekeurd. Giovanna gehoorzaamde hem niet, hetgeen voor hem de aanleiding was om haar en de kinderen op te sluiten, voor hij hen liet vermoorden. Deze tragische gebeurtenis heeft als bron van inspiratie voor talloze literaire en theatrale werken gediend.

Tot aan het begin van de achttiende eeuw was de Torre dello Ziro nog in gebruik en uitgerust met kanonnen. Vervolgens werd de toren compleet vergeten en verwaarloosd. In 2006 werd het bouwwerk gelukkig weer onder handen genomen en is het gebied rondom, dat bestaat uit een groot dennenbos en verschillende wandelpaden, ook weer toegankelijk voor bezoekers.

Een van de paden brengt je naar het punt vanwaar je een schitterend uitzicht hebt, met enerzijds het dorpje Atrani en anderzijds Amalfi.

Je kunt de Torre dello Ziro bereiken door vanaf het centrale plein in Pontone de weg te volgen die je onder andere langs de eerdergenoemde kerk van Santa Maria del Carmine leidt. De weg gaat vervolgens over in een lange trap die je naar de ingang van de vroegere burcht brengt.

Atrani
Na een bezoek aan de Torre dello Ziro kun je via vele treden afdalen naar het pittoreske Atrani, waarbij je de Valle del Dragone doorkruist. Onderweg kom je ogen tekort om de pracht van de omgeving vast te stellen, terwijl je in het centrum van Atrani zelf kunt genieten van de schoonheid van de smalle karakteristieke steegjes, bogen, gekleurde huisjes en binnenplaatsen.

Valle delle Ferriere
Wil je nog een ander bijzonder pareltje in dit gebied bezichtigen, wandel dan vanaf de Torre dello Ziro terug naar Pontone, voor de wandelroute door de Valle delle Ferriere. Deze wandeling brengt je naar een beschermd natuurgebied, waar bijzondere plant- en diersoorten voorkomen.

Zo kun je hier de woodwardia radican (een speciale soort varen) tegenkomen en voelt ook de vuursalamander zich in deze koele en schaduwrijke omgeving helemaal thuis. Met rotswanden die bedekt zijn met mos, watervallen, beekjes en de serene sfeer, waan je je even in een sprookjesbos.

Na een bezoek aan het natuurreservaat kun je afdalen naar Amalfi, waarbij je langs de route ruïnes van oude watermolens en verschillende watervallen tegen zult komen.

Meer informatie over de Valle delle Ferriere en omgeving, vind je in dit artikel, waarin Felicia ook de verschillende opties voor de route in beeld brengt.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *