Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek Italië met de camper met de tips in Camperfood en fijne plekken

We krijgen vaak de vraag of we tips willen delen voor het reizen met een camper in Italië, maar aangezien niemand van ons een camper heeft, is dat lastig. Gelukkig is er nu het boek Camperfood en fijne plekken – Italië van Els Sirejacob en Bram Debaenst, bomvol fijne adresjes voor wie met de camper door Italië reist én heerlijke recepten.

Met de camper door Italië

Els en Bram zijn allebei echte campermensen: reizen draait voor hen om eenvoud, vrijheid, natuur en leven in het moment. En om lekker eten natuurlijk: als foodstylist/receptenschrijver en foodfotograaf volgen ze allebei liefst zoveel mogelijk hun neus en hun buikgevoel.

In de zomer van 2022 maakten ze elk een roadtrip door Italië, allebei met de camper. Els reisde van de Dolomieten via Veneto en Lombardije naar Emilia-Romagna en verder naar Le Marche, Umbrië en Abruzzo. Bram trok naar Ligurië en de Amalfikust.

Dit boek is een persoonlijk verslag van die reizen, maar bovenal is het een ode aan de culinaire tradities en de lokale specialiteiten van de regio’s waar Els en Bram hun camper parkeerden.

De lekkerste recepten voor op de camping…

Italië is ook een onuitputtelijke bron van inspiratie voor wie graag kookt en eet. Els en Bram verzamelden tijdens hun reizen dan ook niet alleen de mooiste plekjes, maar ook de lekkerste recepten die je in of naast de camper kunt bereiden.

Het zijn ongecompliceerde gerechten die barsten van smaak en waarin verse lokale producten de hoofdrol hebben – denk aan risotto met hazelnotenpesto, farinata di ceci met ricotta, ceviche all’amalfitana, arrosticini en pasta al limone, maar ook aan een frisse insalata di polpo of een perfecte BLT met porchetta.

Ook drankjes worden niet vergeten (van een klassieke Negroni tot een verfrissende Capri Spritz) en natuurlijk vind je ook genoeg dolce opties in het boek, van affogato tot koffie-zabaglione.

… en voor thuis!

Natuurlijk smaken de gerechten in dit boek ook thuis meer dan goed. Of je nu kiest voor panissa, trofie al pesto genovese, friggione bolognese of brodetto all’anconetana (waarvan we het recept met jullie mogen delen), het heerlijk vrije gevoel van vakantie in het land van la dolce vita krijg je er meteen bij geserveerd!

Brodetto all’anconetana – goed gevulde vissoep uit Ancona

Els en Bram: ‘Een brodetto houdt het midden tussen een vissoep en -stoofpot. In Le Marche zijn er verschillende varianten en recepten. Deze uit Ancona is bijzonder lekker én heeft een speciale betekenis: het originele recept vraagt om dertien soorten vis die Jezus en zijn twaalf apostelen symboliseren.

Wie alle apostelen erbij wil, moet deze soep zeker bestellen in een restaurant. Wie ze zelf in de camper wil klaarmaken, zal het met ons eens zijn dat dertien soorten vis misschien wat te veel van het goede is. Wij gaan aan de slag met de vis die we vinden en pimpen het originele recept, dat heel puur en eenvoudig is, een beetje op, om zo tot deze smaakbom te komen.’

Wat heb je nodig?

Voor vier tot zes personen heb je nodig: 1 ui | 2 teentjes knoflook | 3 ansjovisfilets | 300 centiliter visfond (ingekookte visbouillon) | 1 blik tomatenblokjes | 2 kilo vis en schelpdieren naar keuze (naar smaak en beschikbaarheid) | 2 citroenen | 2 eetlepels kappertjes | ca. 30 zwarte olijven, geroosterd in de oven | platte peterselie | 3 eetlepels olijfolie | peper en zout | brood om te soppen

Hoe maak je de brodetto all’anconetana?

Snipper de ui en knoflook. Verhit de olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg de ansjovisfilets toe en roer tot die zijn gesmolten.

Blus af met de fond en doe er de tomatenblokjes bij. Laat twintig minuten pruttelen op een zacht vuurtje en kruid met peper en zout.

Snijd de vis in gelijke stukken en gaar de vis en schelpdieren volgens grootte in de brodetto. Snijd één citroen in dunne plakjes en rasp de schil van de andere. Doe de schijfjes citroen, olijven en kappertjes bij de soep.

Laat nog twee minuten koken en hak ondertussen de peterselie fijn. Garneer met de citroenrasp, peterselie, peper en zout en serveer met brood.

Nog veel meer heerlijke recepten én fijne campertips vind je in

Camperfood en fijne plekken – Italië | Els Sirejacob en Bram Debaenst | ISBN 9789460583407 | € 29,95 | uitgeverij Luster | bestel Camperfood en fijne plekken – Italië bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *