Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bijzondere museumstukken

We kijken niet gek op als we beelden, archeologische vondsten en schilderijen in een museum aantreffen. Maar paraplu’s, Mickey Mouse of tomaten? Vijf bijzondere musea in het noorden van Italië:

Paraplu’s
Het zou een Nederlandse uitvinding kunnen zijn: een museum voor de paraplu. Maar in plaats van op de natte Nederlandse bodem hebben bijzondere paraplu’s en parasolletjes een onderdak gevonden in Gignese, niet ver van Milaan. Wie het Nederlandse weer en de bijbehorende hulpstukken mist tijdens zijn vakantie in het noorden van Italië, kan  van 1 april tot en met 30 september kunstige pluutjes zien in het Museo dell’Ombrello e del Parasole.

Museo dell’Ombrello e del Parasole
Golf Panorama 2, 28836 Gignese

Mickey Mouse
In WOW, het Milanese stripmuseum, staan stripverhalen en animaties centraal. Tot en met 20 januari is niemand minder dan Mickey Mouse eregast. Deze beroemde muis, in Italië bekend onder de naam Topolino, viert dit jaar namelijk de tachtigste verjaardag van het gelijknamige stripblad. Reden genoeg voor een feestje en een bijzondere expositie!

WOW – Spazio Fumetto
Viale Campania 12, 20133 Milaan

Nog meer plaatjes
Dat ene ontbrekende plaatje van je zorgvuldig opgebouwde verzameling, dat je tevergeefs probeerde te bemachtigen door te ruilen met vriendjes of klasgenootjes. Die ene voetballer of de met uitsterven bedreigde panda, die blijkbaar ook als sticker heel wat zeldzamer was dan het konijn en de goudvis… Ik heb het over Paniniplaatjes. Grote kans dat je jouw ontbrekende plaatje tegenkomt in de collectie van het geheel aan plaatjes gewijde museum in Modena. Met prachtige oude plaatjes, die als vanzelf weer een verzamelwoede oproepen!

Museo della Figurina
Corso Canalgrande 103, 41121 Modena

Tomaten
Het Pastamuseum in Rome is helaas al lange tijd gesloten, maar gelukkig kunnen we rondom Parma toch ons culinaire museumhart ophalen. Naast het Museo del Parmigiano waar ik laatst al over schreef, vind je hier ook een museum dat helemaal gewijd is aan de tomaat. En wiens honger nog niet genoeg gestild is: de Musei del Cibo omvatten ook nog een museum over ham en eentje over salami.

Museo del Pomodoro
Collecchio (Parma)

Kurkentrekkers
Om een beetje in de culinaire hoek te blijven: wat denken jullie van een museum gewijd aan kurkentrekkers? Het bestaat, in het plaatsje Barolo – dat we allemaal kennen van de bijzonder goede wijn die hier vandaan komt. Een logische zet dus, dit kurkentrekkermuseum, met een verbazingwekkende verzameling bizarre kurkentrekkers.

Museo dei Cavatappi
Piazza Castello 4, 12060 Barolo

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *