Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Villa Palagonia – een tuin vol monsters in Bagheria

Durf je het meest monsterlijke park van Sicilië te betreden? Lees dan snel verder en zet Villa Palagonia, bij het stadje Bagheria, ten oosten van Palermo, op je to see-lijstje.

De villa werd in het begin van de achttiende eeuw gebouwd voor Don Ferdinando Gravina Alliata, de vijfde prins van Palagonië, naar een ontwerp van de Dominicaanse monnik en architect Tommaso Maria Napoli. De villa zelf stond snel overeind en werd binnen de kortste keren ook overdadig versierd, met fresco’s die de twaalf werken van Hercules uitbeelden, een spiegelzaal met een plafond vol spiegels en schitterende stoffen.

Het hele complex, met een groot park en alle beelden die hier een plekje moesten krijgen, werd echter pas in 1750 voltooid. Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat er in het park tweehonderd verschillende beelden stonden. Stuk voor stuk waren dit monsters, de een wat afschrikwekkender dan de ander, maar allemaal even grotesk.

Waarom zou iemand een tuin vol monsters willen, vraag je je misschien af? Het verhaal gaat dat de prins van Palagonië met deze beelden wraak wilde nemen op zijn vrouw. De prins was namelijk misvormd; hij had een flinke bochel en was daardoor niet bepaald moeders mooiste. Zijn vrouw maakte hem openlijk te schande door er een groot aantal minnaars op na te houden. Don Ferdinando’s wraak was zoet: hij liet alle minnaars verwerken in de vele monsters in de tuin.

Van de tweehonderd monsters (waren er dan ook zoveel minnaars, vraag je je dan toch even af) zijn er nu nog zo’n zestig over. Fantasiedieren, beesten met menselijke kenmerken of attributen, mythologische wezens, karikaturen van ridders, jonkvrouwen en muzikanten… Het is een ware monsterparade die in Bagheria aan je ogen voorbijtrekt.

Het schijnt dat Goethe, die hier tijdens zijn reis door Italië was, het allemaal maar niets vond, die monsterlijke beelden, maar ze laten je, met het verhaal over de minnaars van Ferdinando’s vrouw in je achterhoofd, regelmatig even gniffelen om die zoete wraakactie.

Villa Palagonia
Villa Palagonia is in de winter, van 1 november tot en met 31 maart, geopend van 9.00 tot 13.00 uur en van 15.30 tot 17.30 uur. ’s Zomers, van 1 april tot en met 31 oktober, is de villa open van 9.00 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website van Villa Palagonia.

met dank aan Valery Rokhin voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *