Ons versgebakken vijgenbrood was lekker, maar eerlijk gezegd kon het niet tippen aan het brood dat we vanmiddag tijdens de lunch aten, in Altamura, la città del pane de stad van het brood.
Het brood is hier dan ook niet zomaar brood, nee, het gaat hier om brood met een officieel DOP-keurmerk, dat ook nog eens behoort tot het Slow Food-presidio van Puglia – de hoogste eer die een Italiaans brood kan behalen.
Wat maakt het brood van Altamura zo bijzonder?
Je vindt dit bijzondere brood alleen in en om Altamura. Voor il pane di Altamura, zoals het simpelweg heet vormen graan, water en lucht hier een meer dan perfecte combinatie. Al vergeten we dan een belangrijk ingrediënt, volgens de bakker van Forno Antico Santa Chiara (uit 1423!). Want wat maakt het brood van Altamura nu zo bijzonder?
Terwijl hij geduldig het deeg kneedt, uitrolt en opnieuw stevig onder handen neemt, haalt hij zijn schouders op. ‘Geduld,’ zegt hij. ‘En de juiste omstandigheden. Vroeger moesten de herders brood kunnen meenemen dat ook na een paar dagen nog lekker was.
Bovendien was er toen slechts één grote houtoven in het dorp, die slechts een keer in de drie weken warm werd gestookt. In de oven van zo’n 25 vierkante meter moest het hele dorp dan al het brood voor de komende weken bakken.’ Een uit noodzaak geboren recept dus, dat gelukkig zo goed in de smaak viel dat we er nu nog steeds van kunnen genieten…
Vers brood versus Big Mac
Naast buitengewoon lekker brood kregen we in de bakkerij ook mooie verhalen voorgeschoteld. Zo werd er in 1999 een filiaal van McDonalds geopend, met vijfhonderdvijftig vierkante meter ruimte voor hamburgers, friet, Big Macs en ander fast food.
Antica Casa DiGesù, een andere bakkerij in Altamura, besloot om de strijd met de Big Mac aan te gaan en opende een verkooppunt op slechts een paar meter afstand. Hun versgebakken broodjes gingen letterlijk als warme broodjes over de toonbank – en McDonalds had uiteindelijk het nakijken. Na anderhalf jaar moest het filiaal zijn deuren sluiten. Lang leve de bakkers van Altamura!