Ga op pad met onze City Walks!

Slow Food Travel – culinaire ontdekkingsreizen door Italië

Slow-Food-Italie

Sinds kort biedt AmbianceTravel culinaire ontdekkingsreizen in Italië aan, die stuk voor stuk in het teken van Slow Food staan. Tijdens deze reizen krijg je het beste dat de streek waar je verblijft te bieden heeft voorgeschoteld. Zonder dat je zelf op zoek moet naar al die kleine boerderijtjes, plantages en andere verstopte adresjes, in een fijn tempo waarbij je echt de tijd neemt voor een bezoek. Lekker langzaam dus, net als het credo van de Slow Food-beweging.

Tijdens elke reis verblijf je in een of meer Slow Food-hotel(s) en verken je van daaruit de omgeving. Natuurlijk wordt er elke dag volop geproefd, van olijfolie, van wijn, van kazen, van worsten… Ook bezoek je een aantal bijzondere Slow Food-producenten.

Dried saffron spice and Saffron flower

Het goud van San Gimignano
Zo maakte Ruud de Meer, eigenaar van Ambiance Travel, tijdens het samenstellen van de reizen kennis met de eigenaresse van een saffraankwekerij in San Gimignano. Ruud: ‘Tijdens een Slow Food-reis door Toscane bezochten we de vrolijke en charmante Carmele. Op luttele kilometers van het beroemde San Gimignano verhuurt zij kamers, kookt desgewenst een uitstekende Slow Food-maaltijd en kweekt zij saffraan. Trots en passievol vertelt ze ons erover. Als we ruiken aan de pot vraagt ze ons er een tikkeltje voorzichtig mee te zijn. Er zit voor circa 600 euro aan saffraan in, schat zij. Zonde om te laten verwaaien in de wind. Snel draaien we het deksel erop.

Elk jaar poot ze rond augustus circa 600 kilo aan saffraanbollen. De grond en het klimaat in Toscane zijn er goed voor. Het is er niet te nat en de zon schijnt voldoende. In de eerste weken is het belangrijk de grond vrij van onkruid te houden, maar tegen de tijd dat de paarse bloemen gaan bloeien is het oppassen geblazen. De saffraan ‘oogsten’, de drie stempels in de plant, luistert nauw en is een zeer arbeidsintensief proces.

Zo gauw de bloem opengaat, is het zaak deze af te knippen en veilig op te bergen. Een onverwachte regenbui kan de hele oogst om zeep helpen. Uit de bloemen worden vervolgens de stempels gehaald en deze worden te drogen gelegd. Ook hier geldt: laat de poes er niet mee spelen en zet niet opeens een raam open.’

Slow Food Travel
Ambiance Travel biedt komend seizoen 8 verschillende Slow Food-reizen aan, van Piemonte in het noorden tot Puglia in het zuiden. Een klein voorproefje van het lekkers dat je tijdens deze reizen te wachten staat – en bij voorbaat onze excuses als we jullie met al deze heerlijke reizen te lekker maken.

Slow-Food-Travel

Piemonte – bakermat van Slow Food
Piemonte is landschappelijk minstens zo mooi als Toscane maar veel minder bekend. Glooiende hellingen met wijnranken en eeuwenoude dorpjes die stammen uit de tijd dat Italië nog een koninkrijk was. Elegante paleizen, imposante kastelen en oude wijnkelders vormen het decor. Bij mooi weer krijgt dit prachtige landschap nog een extra surrealistisch tintje doordat de Alpen met hun besneeuwde toppen op de achtergrond zichtbaar worden.

Piemonte brengt een aantal van de beste wijnen van Italië voort zoals de Barolo en de Barbaresco die u uiteraard gaat proeven. Veel minder bekend is het grijze Carmagnola-konijn dat hier gefokt wordt. Qua zoetigheid maak je kennis met de Baci di Cherasco (donkere chocolade met hazelnoten) en andere heerlijke chocolade. Lees meer…

Piemonte-wijn

Veneto – artisjokken, wijn en grappa
De Slow Food-reis naar deze streek, globaal gelegen tussen het Gardameer en Venetië, werkt als een magneet op toeristen uit de hele wereld. Want niet alleen Venetië, Verona en het Gardameer zijn wereldberoemd, maar ook Vicenza en Padua zijn een bezoek meer dan waard.

Tijdens deze reis proef je extra vergine olijfolie DOP, de beroemde wijnen uit de streek rondom Verona, grappa uit Bassano del Grappa, een bijzondere rijstsoort, de grumello della Abbadesse en de paarse artisjok van Erasmo. Met name de eerste knoppen van deze artisjok, de castraure, gelden hier als delicatesse, vaak begeleid door schie, een kleine garnaal uit de lagune van Venetië. Maar ook de traditionele kazen en lokale delicatessen uit Vicenza en diverse ijssoorten en bonbons uit Verona, staan op het menu. Lees meer…

Venetie

Toscane – olijfolie, pecorino en Brunello op het menu
Toscane is synoniem voor glooiende heuvels met wijnranken zover je kunt kijken. In het Chianti-gebied kun je de wijn bijna ruiken. Stadjes liggen op de top van de heuvel vanwaar je de mooiste vergezichten hebt. Maar er is ook zeldzaam veel stedenschoon met Florence, Siena, San Gimignano, Certaldo, en Volterra.

Tijdens deze reis worden echter niet alleen je ogen maar ook je smaakpapillen verwend. Want je bezoekt Montepulciano (Vino Nobile di Montepulciano) en Montalcino (Brunello di Montalcino), twee wereldberoemde wijndorpjes waar je uiteraard gaat proeven. Verder maak je kennis met zeldzame vleeswaren, pecorino en olijfolie, in verschillende delicatessenwinkels en in Florence bezoek je de oudste gelateria van de stad.

Bijzonder: in Certaldo proef je de bijzondere Certaldo-uien, die reeds in de zesde eeuw in het wapen van de stad werden opgenomen. De vernina, de rode ui, heeft een sterke smaak; de statina is lichtpaars van kleur en relatief zoet van smaak. Deze laatste variant is alleen te koop bij plaatselijke producenten. Lees meer…

Toscane-mooist

Umbrië – bonen, baby-pecorino en Baci
Tijdens deze reis ontdek je het ‘Groene Hart van Italië’, een regio die niet alleen opvalt door de rijke natuur maar ook door de schitterende oude stadjes met straten met kinderkopjes, prachtige kathedralen en oude forten. Je bezoekt onder ander Orvieto, Perugia, Todi en Assisi.

Tijdens deze rondreis maak je daarnaast kennis met de boon van Trasimeno. Deze is zo groot als een rijstkorrel, zacht, boterachtig en vol van smaak. Verder proef je de Sagratino di Montefalco, wijn die niet gebotteld wordt voordat deze dertig maanden gerijpt heeft, waarvan minimaal twaalf maanden in houten vaten. Ook de baby-pecorino en de extra vergine olijfolie uit het Montefalco-gebied staan op het menu.

Voor wie van zoet houdt: geniet van de Baci en andere lokale bonbons in het Chocolademuseum van Perugia en proef de traditionele cakes en andere lekkernijen uit Orvieto en Perugia. Lees meer…

Assisi

Lazio – fijnproeven in de achtertuin van de paus
De schoonheid van Lazio wordt vaak overschaduwd door de bekendheid van Rome. Toch heeft de regio veel te bieden: een overdaad aan kunst, geschiedenis, culinaire tradities en cultuur. Daarom is Rome niet meer dan een vertrekpunt van waaruit je het Castellum Romanum, met Castelgandolfo, de zomerresidentie van de paus, Nepi en Cerveteri zult bezoeken.

Deze tour gaat van de gebaande paden af en er wordt ook tijd besteed aan het bereiden van een echte Romaanse maaltijd. Wat je allemaal zult proeven? De Caciofiore Romano, een bijzondere kaas aangezien er distels gebruikt worden bij de bereiding. De Susianella, een gezouten vleessoort, van oorsprong uit de Etruskische tijd. De verse kazen van Tuscia, de extra vergine olijfolie van Colli Etruschi, het witte pizzabrood van Genzano, de handgemaakte pasta van Castellum Romanum, de pupazza en pangallia van de Comunità degli Osti diFrascati en de traditionele cakes en de Canellinowijnen van Frascati… Buonissimo! Lees meer…

Schapenkaas

Campanië – slow zuidwaarts langs de mooiste kust ter wereld
Campanië is rijk aan cultuur, muziek, geschiedenis, architectuur en archeologische sites. Deze reis begint in Napels en voert daarna verder zuidwaarts langs Pompeï naar Sorrento en de Amalfikust, met pareltjes als Positano, Ravello en Vietri sul Mare.

De culinaire stops laten je kennismaken met het Cetara ansjovis-extract (colatura), een amberkleurige vloeistof gemaakt uit de ansjovis uit de Golf van Salerno, de San Marzano-tomaat, vol van smaak maar moeilijk te kweken, en echte Napolitaanse pastasaus, die minimaal vijf uur moet sudderen. Verder proef je natuurlijk ook de limoncello van Amalfi, gemaakt van de grote cedri (een soort citroenen). Lees meer…

Amalfi

Puglia – proef van de pure smaken van het diepe zuiden
Geniet van het bijzondere landschap met imposante kastelen, inclusief voorname paleizen, antieke kathedralen, olijfoliefabriekjes, oude stenen trulli en witte barokke gebouwen, prachtige grotten en historische masseria’s. Struin door Alberobello, Ostuni, Lecce, Otranto, Castro Marina, Gallipoli, Leverano en bezoek de grotten van Castellana.

Proef de Caciocavallo Podolico, kaas gemaakt van melk van de Podolica-koe, een soort die weinig melk geeft en alleen nog maar in sommige maanden. Bewaar wel ook een plekje voor de Martina Franca Capocollo, een van de kenmerkende vleeswaren uit Puglia, het bijzondere brood uit Altamura, wijnen en olijfolie uit de Salento en de pucce leccesi (brood met groente) uit Lecce. Lees meer…

5 Pane e salame

Sicilië – culinaire smeltkroes
Sicilië is een smeltkroes van culturen. Zo zijn er Griekse tempels maar ook ruïnes van Arabische bouwwerken. Het is hier dat de vulkanen nog vuur spugen en de zee altijd nabij is. Een regio met architectonische wonderen, prachtige steden met veel barokinvloeden en rijk aan eeuwen oude tradities. Je bezoekt onder andere Palermo, Erice, Agrigento, Ragusa Ibla, Modica, Syracuse en Taormina.

Ook op culinair gebied is Sicilië een smeltkroes, van pasta tot couscous. Tijdens de Slow Food-reis proef je een aantal eilandspecialiteiten, waaronder de extra vergine olijfolie van Trapani, de topwijnen van de hellingen van de Etna, de cannoli en de bekende Modica-chocolade. Ook ga je op zoek naar verse producten op de Mercato del Capo in Palermo. Lees meer…

Ragusa

Volg het spoor van de slak en verwen jezelf met een lekker langzame reis. Wij hebben onze koffers vast gepakt! Buon viaggio – en natuurlijk ook buon appetito!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

2 reacties

  1. Wat hebben jullie toch altijd weer prachtige foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *