Home » Nieuws uit Italië » Ravioliblues
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ravioliblues

Het lachertje van Europa (Berlusconi) heeft in het land met een belachelijk hoge staatsschuld plaatsgemaakt voor Europa’s lieveling (Monti). Italië piept en kreunt onder de economische crisis maar is blij met het teruggekeerd fatsoen in het regeringspaleis. Voor even dan.

In Ravioliblues, een selectie van ruim tachtig op fd.nl in korte tijd razend populair geworden columns, schetst correspondent Maarten Veeger deze cruciale periode voor Italië. Maar hij zag ook volksvertegenwoordigers die voor straf honderd euro moesten betalen voor een pizza Margherita. Hij ontdekte dat ‘baantjes trekken’ volkssport nummer 1 is, geen land zo mooi om vader te zijn, boer zijn ‘hot’ is en dat juist arme sloebers in een Ferrari rijden in Cortina d’Ampezzo.

Vandaag op Ciao tutti een voorproefje uit Ravioliblues, over dat ‘baantjes trekken’:

‘Wat missen Italianen het meest bij het verblijf in het buitenland? Baantjes trekken.
Wat? Baantjes trekken.

Steeds meer Italianen met een academische opleiding laten – al carrière makend-  hun land achter zich. Het ontbreekt aan meritocratie. De boel is corrupt en het investeringsklimaat valt tegen. En omdat het ook gewoon leuk en leerzaam is om een tijd elders te zijn. Toch informeren velen na een (langdurig) verblijf en werkzaam op een topuniversiteit in Amerika, bij een mooi bedrijf in Engeland, Duitsland of Rotterdam, naar de mogelijkheden voor terugkeer in Italië. Iets knaagt er. De zon, de pasta, de familie ver weg. Afgelopen weekend hoorde ik een wel heel bijzondere reden.

Twee vrienden van me waren negen jaar geleden vertrokken naar de Amerikaanse oostkust. Hij kon bij een prestigieuze universiteit onderzoek doen. Zij kon op een school les geven. Hun zoon werd er geboren. Ze verdienden goed. Ze hadden een mooi huis. Familie kwam heel vaak over. Ze hadden veel vrienden. Aten ook daar prima pasta. Ze hadden een prachttijd.

Maar toen hij terug kon naar Milaan en een redelijke baan kreeg bij de Bocconi universiteit, waren ze er snel uit. Ze kwamen terug. Dat er voor haar geen grote werkmogelijkheden waren in Italië, was geen probleem.

Waarom zo graag terug?, vroeg ik.
‘Dat wisten we eigenlijk ook pas toen we een tijdje terug waren. Weet je wat we zo waarderen aan het leven hier?. De ontspannen zondagmiddag in de stad. Wandelen om het wandelen. Lekker traag. Niet omdat je ergens heen moet maar omdat het aangenaam is. In de binnenstad. Baantjes trekken.’

Met baantjes trekken (‘fare le vasche’) bedoelden ze het slenteren door de lange winkelstraat of op het plein in het centrum van de stad. Heen. En weer. Even stoppen voor een ijsje. En weer verder. Nog een keer wellicht. Een praatje met een kennis. Kinderen die wat spelen met klasgenootjes die ze tegenkomen. Allemaal tip top aangekleed Voor de zondagse wandeling in de stad.

‘Doen jullie dat dan niet? In Nederland zijn toch ook mooie binnensteden?’, vroegen mijn vrienden. ‘In Amerika gebeurt het in ieder geval niet. Daar rent iedereen. Joggen of gewoon haast. Behalve in de malls. Bah.’

Ik moest even nadenken. Op zondag met dichte winkels door de Ginnekenstraat in Breda. Nee, dat deden wij niet. De rolluiken van de Hema, Blokker en Miss Etam nodigden daar ook niet echt voor uit. Maar wij gingen wel wandelen in het bos. En in Nederland gaan mensen ook heel graag wandelen aan het strand. Maar wandelen door de eigen binnenstad op zondag? Nee.

In Italië dus wel. Met al die prachtige binnensteden ook niet zo vreemd. En bossen zijn er vaak niet in de buurt van de steden. Naar het strand ga je uitsluitend met mooi weer. Zon en minimaal 28 graden. Anders komen Italianen er niet. Want iedereen trekt zijn of haar baantjes in de winkelstraat. Daar gebeurt het. Zo gaat dat nu eenmaal.
En dat is fijn.
Blijkbaar.’

Lees al Maarten Veegers andere herkenbare, bizarre, vermakelijke, op en top Italiaanse verhalen in

Ravioliblues – Geluk en gejammer in het land van Berlusconi en Monti
Maarten Veeger
ISBN 9789081928007
€ 10,00
Studio Italia

Bestellen vanuit Nederland en België kan door € 10 plus € 2 verzendkosten over te maken op ING Bank NL 5140486 t.n.v. M. Veeger, o.v.v. naam en postadres. Het boek wordt vervolgens razendsnel toegestuurd. Kijk voor meer informatie of bestellen vanuit een ander land op de website van Studio Italia.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

4 reacties

  1. Wat een herkenbare verhalen, leuk! Ben reuze benieuwd wat er nog meer in staat!

  2. Echt italiaans, zeker! Goed te bekijken vanaf een terrasje met een aperitivo. Toch kennen we in NL het woord flaneren, dus helemaal onbekend is het ook niet.

  3. Dit boek komt in onze kast. Al is het voor de mooie omslag. Alhoewel: Wanneer Ciao tutti iets aanraadt is het zeker de moeite.

  4. Grazie Elise, wat een eer! Maar inderdaad, naast de cover zal de inhoud je zeker aanspreken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *