Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

25x zomerlezen – Italiaanse leestips

Niets fijners dan met een goed boek neerstrijken op het strand, aan het zwembad, op een Italiaans piazza of gewoon lekker in eigen tuin. Met deze vijfentwintig boekentips duik je heerlijk in Italiaanse verhalen. Er is voor elk wat wils: thrillers, romantische verhalen, prachtige uit het Italiaans vertaalde literatuur, reisgidsen, kookboeken én kinderboeken, met Italië als grote gemene deler. Buone vacanze!

Kookschool-amore-Nicky-Pellegrino-2

Kookschool d’Amore
Het perfecte leesvoer voor als je van Italië én de Italiaanse keuken houdt! Je maakt kennis met Luca Amore, die op Sicilië een kookschool runt. Hij doet niets liever dan mensen wegwijs maken in de heerlijke Italiaanse keuken. Maar de groep die nu aanschuift in zijn kookschool bewijst dat de meester zelf soms ook nog iets bij kan leren over het leven…

Vier vrouwen – een alleenstaande moeder, een ambitieuze advocate, een vrouw op zoek naar zichzelf en een weduwe op zoek naar een nieuwe invulling van haar leven – beginnen de week als vreemden, maar in de hitte van de keuken worden vriendschappen gesmeed die alles zullen veranderen.

Kookschool-amore-Nicky-Pellegrino

Met deze heerlijke feelgood-roman van Nicky Pellegrino tover je de zomer meteen tevoorschijn! Je kunt Kookschool d’Amore via deze link bestellen bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book).

1001 Italianen
Als je aan dit boek begint, kun je het niet meer wegleggen. Daniela Tasca schetst met 1001 Italianen een zeer intrigerend beeld van Italianen die naar Nederland kwamen, als bankiers, kunstenaars, instrumentmakers, schoorsteenvegers, terrazzo-werkers, ijsmakers en pizzabakkers.

Nederland zat te springen om arbeidskrachten, in Italië was geen werk. De Italianen bleken de wegbereiders van de grote mediterrane migratie, ze stonden aan de wieg van de multiculturele samenleving. Na hen zijn nog veel meer Italianen naar Nederland gekomen: uitwisselingsstudenten, expats en wetenschappers. Ze kwamen, werden verliefd op Nederland en bleven er wonen.

Hoe verging het de Nederlandse Italianen en hun nazaten? Wat bindt hen aan ons land? Wat is hun bijdrage aan de Nederlandse cultuur? Daniela Tasca dook in de literatuur, zocht in archieven en sprak met Italiaanse Nederlanders. Ze geeft een prachtig beeld van een diverse gemeenschap, gehecht aan de eigen identiteit maar flexibel genoeg om geïntegreerd te zijn.

Je kunt 1001 Italianen via deze link bestellen bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

1001-Italianen-Daniela-Tasca

Wie vlucht en wie blijft
Wie eenmaal begint aan de romans van de mysterieuze schrijfster Elena Ferrante kan niet meer stoppen. Haar verhalen zijn niet alleen prachtig opgetekend, ze zijn ook op een vreemde manier verslavend. Je wil steeds meer weten over de levens van Lila en Elena, twee vriendinnen met wie je voor het eerst kennismaakt in De geniale vriendin, de eerste roman van het vierluik.

Elena-Ferrante-boeken

Recent verscheen deel drie, Wie vlucht en wie blijft (deel vier komt in het najaar). Lila en Elena zijn nu volwassen vrouwen. Lila, die op haar zestiende trouwde en een kind kreeg, heeft inmiddels haar man, huis en luxeleven verlaten en werkt in een fabriek om rond te kunnen komen. Elena heeft de universiteit doorlopen en een succesvolle roman geschreven. Voor haar staan de deuren open naar een andere wereld, ver weg van de Napolitaanse wijk waar ze opgroeide.

Beide vrouwen vechten tegen wat de wereld van hen verwacht: berusting in het moederschap, onwetendheid en onderwerping. Ze zoeken hun weg in de vrijheden en kansen die de jaren zeventig lijken te bieden. Hoe verschillend hun zoektochten ook zijn, hun levens blijven met elkaar verbonden door een sterke, onbreekbare band.

Elena-Ferrante-Wie-vlucht-en-wie-blijft

Wie vlucht en wie blijft is via deze link te bestellen bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book). Nog geen Ferrante-fan? Lees dan ook onze blogs over De geniale vriendin en De nieuwe achternaam en ga met ons mee op ontdekkingstocht naar het Napels van Ferrante!

Castel-Ovo-Napels-Ferrante

Napels – Een duivels paradijs
Nóg meer Napels wordt door Gert Hage opgediend in Napels – Een duivels paradijs. Napels is een stad van tegenstellingen. Van overvolle stegen met wapperend wasgoed en razende scooters in hartje stad, met op iedere straathoek wacht een nieuwe verrassing. Maar achter dat levendige, vrolijke straatbeeld gaat vaak een hard en ongemakkelijk leven schuil.

Napels staat vaak ook synoniem voor afval, wanorde en criminaliteit. Maar deze kwalijke reputatie doet Napels geen recht. Napels is ook gul, tolerant en gastvrij. De stad staat voor het mooiste én het lelijkste gezicht van Italië. Of zoals de titel van een boek van de Napolitaanse filosoof Benedetto Croce luidt: ‘Napels is een paradijs bewoond door duivels.’ Maar het zijn tenminste opgewekte duivels, aldus Gert Hage, die een tijdje in Napels woonde om te onderzoeken hoe Napels nu werkelijk is.

Napels-Een-duivels-paradijs

Zijn bevindingen lees je in Napels – Een duivels paradijs, dat je via deze link kunt bestellen bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book).

Omdat ik je mis
Soms zijn het de mensen die je mist die er het meeste toe doen… Omdat ik je mis van Kate Eberlen is een meeslepende en hartverwarmende roman voor liefhebbers van David Nicholls en Griet Op de Beeck. Italië 1997.

Tess is in Florence, als afsluiting van een idyllische zomer voor ze naar de universiteit gaat. Haar leven staat op het punt voor altijd te veranderen – maar niet op de manier die ze verwacht. Gus en zijn ouders zijn ook op vakantie in Florence. Hun leven heeft onlangs een dramatische wending genomen. Gus probeert een goede zoon te zijn voor zijn ouders, maar hij wil niets liever dan ontsnappen en ontdekken wie hij zal gaan worden.

Gedurende een dag kruisen de paden van de twee achttienjarigen elkaar. Dan keren ze beiden terug naar huis. In de zestien jaren die volgen, zullen Tess en Gus op heel verschillende manieren uitgedaagd worden door het leven en de liefde. De twee blijven – vaak rakelings – gescheiden door de tijd en het lot. Er is geen enkele kans dat ze elkaar ontmoeten. Of toch wel?

Omdat-ik-je-mis-Kate-Eberlen

Omdat ik je mis is via deze link te bestellen bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book).

Je leeft maar 1 keer
Fausto Brizzi (van wie we eerder 100 gelukkige dagen lazen) schreef een tweede ode aan het leven. In Je leeft maar 1 keer bevindt de 46-jarige Romeinse advocaat Diego zich in een midlifecrisis. Als je tegen de vijftig loopt en niemand kijkt meer naar je om – wat kun je dan doen? Diego besluit om andere mensen te gaan helpen en zet de mooiste plannen in gang: hij herstelt de ruzie tussen twee vrienden, helpt zijn beste vriend beroemd te worden en bezorgt zijn zoon een vriendin. Wat hij ook doet, alles heeft idiote gevolgen. Het leven lijkt steeds somberder te worden. Toch heeft elke miskleun uiteindelijk een verrassend resultaat.

Fausto-Brizzi-Je-leeft-maar-1-keer

Je leeft maar 1 keer is via deze link te bestellen bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book).

Suiker
De roman Suiker van Onno Wesseling voert je mee naar zoete tijden in het altijd magische Venetië. Het vertelt het verhaal van Lennart, die aan het eind van de negentiende eeuw wordt geboren als bastaard van een Duitse graaf. Hij wordt opgenomen in het gezin, maar zijn vader en broers kleineren hem. Lennart zoekt zijn heil in de keuken. Daar wordt hij door het personeel als een van hen gewaardeerd en raakt hij gefascineerd door geur en smaak.

Omdat hij zijn leven niet zeker is binnen het gezin, vlucht hij en ontmoet een Zwitserse Zuckerbäcker: een meesterpatissier die hem meeneemt naar Venetië. Daar leert hij de magie van suiker, chocolade en liefde kennen. Er blijft echter ook veel voor hem verborgen. Zelf houdt hij angstvallig geheim dat hij langzaam zijn gehoor verliest, omdat de ontdekking van zijn doofheid het einde van zijn dromen kan betekenen. Maar met die keuze brengt hij anderen in gevaar…

Suiker-Onno-Wesseling

Bestel Suiker via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book) en laat je meevoeren naar la dolce Venezia.

Spritz!
Het beste boek om de zomer in te luiden: Spritz, dat helemaal is gewijd aan ons favoriete Italiaanse drankje. In dit kleurrijke (Engelstalige) boek serveren Talia Baiocchi en Leslie Pariseau de lekkerste recepten voor dit beroemde drankje (met tal van variaties met een twist) én een fijne Spritz-route door Noord-Italië.

Spritz-boek-recepten (3)Spritz-boek-recepten (2)

Je duikt in de geschiedenis van de Spritz en ontdekt hoe dit oranje drankje langzaam de wereld veroverde. Onmisbaar voor als je net als wij dol bent op deze Noord-Italiaanse cocktail en de zomer je niet lang genoeg kan duren. Via deze link bestel je Spritz bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book).

Ik aanbid je
Ook het nieuwe boek van Donna Leon zorgt voor Venetiaanse sferen. We gaan terug naar de setting van de allereerste thriller van Donna Leon, theater La Fenice. Operazangeres Flavia Petrelli treedt er weer op en ze heeft opnieuw de hulp van commissario Brunetti nodig. Een onbekende fan volgt haar namelijk op haar reizen en laat overal enorme bossen gele rozen voor haar bezorgen.

Als deze fan zich daarna echter toegang verschaft tot haar kleedkamer en daar behalve rozen een bijzondere ketting achterlaat, wordt duidelijk dat Flavia te maken heeft met een stalker. Dan worden twee van haar kennissen aangevallen, en blijkt ook de operaster in groot gevaar te zijn.

Ik-aanbid-je-Donna-Leon

Je kunt Ik aanbid je via deze link bestellen bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book). Dol op Donna Leons boeken? Bezoek in Venetië dan ook alle plekken die haar en commissario Brunetti zo lief zijn. We verzamelden ze in een unieke City Walk die je in de voetsporen van Brunetti laat treden – mét zijn geliefde restaurantjes!

Het-Venetië-van-Donna-Leon-Brunetti

Vakantie bij Tiffany’s
Francesca Baldacci, die ook werkt als sportjournaliste en scenarioschrijver voor Disney, publiceerde Vakantie bij Tiffany’s aanvankelijk in eigen beheer. Het boek werd een enorme hit op internet, waarna Baldacci al snel een echte uitgever vond.

Twee maanden voor haar huwelijk wordt Angie gedumpt door haar verloofde. Woest en verdrietig vertrekt ze naar de Adriatische kust, waar ze een vakantiebaantje vindt bij haar tantes, die samen Tiffany’s runnen. In dit hotel in jarenzestigstijl herinnert alles aan de film Breakfast at Tiffany’s.

Angie voelt zich er meteen thuis. Ze kan het goed vinden met alle gasten, maar met Renato, de macho adjunct-directeur van het hotel, wil het maar niet vlotten. Hij is onverdraaglijk hufterig maar heeft onweerstaanbare groene ogen en is zó knap. Gelukkig is er ook de mysterieuze Giulio van kamer acht. Wie is hij en wat doet hij in dit romantische?

Vakantie-bij-Tiffanys-Francesca-Baldacci

Een adembenemend mooi decor, geurige espresso en een vleugje nostalgie maken dit boek een perfecte roman voor aan het Italiaanse strand. Je kunt Vakantie bij Tiffany’s via deze link bestellen bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book).

Niemand houdt Don Carlo tegen
Voor i bambini die deze zomer graag lezen over Italië. Over Sicilië om precies te zijn, waar Carlo’s vader vandaan komt. Carlo wacht al vijf maanden, twee weken en zes dagen op zijn vader. Zijn moeder heeft hem de deur uitgezet en wil hem niet meer terug.

Carlo mist zijn vader enorm en gaat op weg naar Sicilië om hem terug te halen. Helemaal alleen, in de internationale nachttrein, met de taxi en op de veerboot. Zonder ticket en zonder precies te weten hoe hij moet reizen. Op zijn tocht ontmoet hij bijzondere mensen en zo weet hij zijn weg te vinden, dwars door het Italiaanse platteland. Tot hij eindelijk voor zijn vaders deur staat…

Niemand houdt Don Carlo tegen

Dit warme verhaal, vol spanning, achtervolging en humor, over hoe een elfjarige dappere en gevoelige jongen alleen op reis naar Palermo gaat, is via deze link te bestellen bij bol.com.

Jippie, naar Italië!
Als je met kinderen naar Italië reist deze zomer, dan mag dit vrolijke boek niet in je bagage ontbreken. Het is een unieke combinatie van een reis- en taalgids voor nieuwsgierige vakantiegangers van circa acht tot elf jaar.

Als een echte gids vertelt Jippie allerlei spannende verhalen over de Italiaanse geschiedenis. Van elke regio heeft hij bovendien de leukste plekken voor kinderen verzameld. Naast verhalen, achtergrondinformatie en tips kunnen de kinderen van Jippie ook een behoorlijk mondje Italiaans leren spreken, inclusief de bijbehorende gebarentaal. Ook staan er genoeg spelletjes in om de kinderen onderweg naar Italië zoet te houden.

Een voorproefje vind je in deze eerdere blog. Meer lezen? Jippie naar Italië is via deze link te bestellen bij bol.com.

Er is in Rome iets gebeurd
Sándor Márai neemt je mee terug naar het Romeinse Rijk ten tijde van de moord op Julius Caesar. Plaats van handeling is Baiae, een in de oudheid beruchte badplaats aan de kust bij Napels. In twaalf hoofdstukken, die de uren tussen zonsondergang en de dageraad bestrijken, laat Márai figuren uit de zelfkant van de maatschappij aan het woord over een schokkend gerucht uit Rome, dat langzaam maar zeker steeds concreter wordt maar niet bij naam mag worden genoemd: de dictator is niet meer.

Sándor Márai laat in deze roman zien hoe een totalitair regime de gedachten en handelingen van zijn burgers beïnvloedt. Zijn diepe inzicht in de menselijke psychologie en zijn literaire meesterschap maken Er is in Rome iets gebeurd tot een hoogtepunt in zijn oeuvre. Márai schreef deze roman in 1971 in Italië, nadat hij zijn vaderland Hongarije in 1948 had verlaten om aan de communistische dictatuur te ontsnappen. Het inspireerde hem tot het schrijven over hoe een allesoverheersende gebeurtenis het leven van normale mensen bepaalt.

Marai Rome

Er is in Rome iets gebeurd is via deze link te bestellen bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book). Voor twintig euro reis je met dit verhaal niet alleen naar het Italiaanse zuiden, maar maak je ook nog eens unieke tijdreis.

4x lezen over Rome
Nog vier leestips voor als je deze zomer naar Rome reist of thuis wil genieten van verhalen uit de Eeuwige Stad:

*het beste boek dat we dit jaar over Rome lazen, verslonden: SPQR van Mary Beard. Deze gepassioneerde Rome-expert onderzoekt niet alleen hoe Rome van een onbelangrijk dorpje uitgroeide tot een wereldmacht die heerste over een gebied van Spanje tot in Syrië, maar ook hoe de Romeinen zichzelf en hun wereld zagen, en waarom dat ook nu nog van belang is. Als liefhebber van het oude Rome mag SPQR absoluut niet ontbreken in je boekenkast!

Mary Beard spqr nieuw.indd

*het prachtige Bij Audrey Hepburn thuis, een heerlijk nieuw boek met Audrey Hepburn in de hoofdrol, geschreven door Audrey’s zoon Luca Dotti. We blijven er maar in bladeren, lezen en kijken!

*de spannende thriller De verleidsters van Marianne & Theo Hoogstraaten

*poëtische pagina’s vind je in De eeuwige stad – Rome in sonnetten, waarvan we in deze blog een voorproefje gaven

De-eeuwige-stad-Rome-in-sonnetten-2

Gescheiden kamers
Pier Vittorio Tondelli was volgens zijn hoogleraar Umberto Eco een briljante student. De jongeling uit Correggio begon hartstochtelijk aan een schrijfcarrière, met gevoelig en stilistisch zeer precies werk. Gescheiden kamers is Tondelli’s zwanenzang en verscheen voor het eerst in 1989, twee jaar voor Tondelli’s dood. Nu is het opnieuw uitgegeven, met een prachtig nieuw omslag.

Het verhaal beschrijft de tragische romance van twee jongemannen, de Duitse pianist Thomas en de Italiaanse schrijver Leo. Met meesterhand beschrijft Tondelli Leo’s rouwverwerking nadat Thomas aan aids is overleden – het lot dat de auteur luttele jaren later zelf ook zou treffen.

Gescheiden-kamers-Schittering

Gescheiden kamers is via deze link te bestellen bij bol.com. Lees ook de nieuwe roman van Margaret Mazzantini, Schittering, met ongeveer dezelfde thematiek, waaruit we in deze blog alvast een fragment delen.

Wanderlust – Your Urban Travel Style Guide
Met deze gids van collega-blogger Anne de Buck (van Your Little Black Book) reis je vanaf je strandbedje of vanuit je hangmat de hele wereld over. Reizen, lifestyle en food komen samen in een persoonlijk boek waarin Anne je een kijkje in haar keuken geeft en jou leert hoe jij net als zij overal ter wereld de leukste wijken en adressen kunt ontdekken. Ook als je er nog nooit eerder bent geweest!

In deze gids vind je honderden reistips en tricks om de wereld rond te reizen in stijl, van het handig inpakken van je koffer tot food-etiquette, van het boeken van goedkope reistickets en perfecte hotels tot solo & budget travel tips tot de perfecte souvenirs. Bestel Wanderlust via deze link bij bol.com en laat je inspireren om jouw reisdromen waar te maken!

Wanderlust-Anne-de-Buck-YLBB

Langs de Romeinse limes in de Lage Landen
De limes is de circa vijfduizend kilometer lange Romeinse rijksgrens, een gordel van militaire versterkingen die de Romeinen vanaf de eerste eeuw langs de Rijn bouwden. Het is een van de grootste infrastructurele werken die ooit in West-Europa gerealiseerd is. Recente opgravingen hebben daar veel van blootgelegd, waardoor de belangstelling voor de limes flink is aangewakkerd.

De Romeinen – Langs de limes in de Lage Landen is een korte geschiedenis van het Romeinse rijk in het algemeen en van de aanwezigheid van de Romeinen in de Lage Landen in het bijzonder. Je duikt in de soms stormachtige relatie tussen de Romeinen en de oorspronkelijke bewoners van het gebied, met onder meer het optreden van Ambiorix en de Bataafse Opstand. Daarnaast beschrijft Van der Tuuk het dagelijks leven op het platteland en in steden als Maastricht en Tongeren

De-Romeinen-Langs-de-limes-in-de-Lage-Landen

Op pad langs de Romeinse limes in eigen land? De Romeinen – Langs de limes in de Lage Landen is via deze link te bestellen bij bol.com.

Pellegrina
Liever in Italië op pad? Neem dan Pellegrina als inspiratiebron. Voor dit werkelijk prachtig uitgevoerde boek verzamelde Lidewey een aantal prachtige wielerverhalen. Samen met fotograaf Robert Jan bezoekt ze onder meer Induno Olona (Lombardije), de geboorteplaats van Luigi Ganna (1883-1957), de metselaar die in 1909 de eerste Giro d’Italia won.

Pellegrina-boek

Reis mee naar Ponte a Ema (Toscane), waar Gino Bartali (1914-2000) ter wereld kwam, de wielrenner die tijdens de Tweede Wereldoorlog per fiets documenten naar kloosters in Assisi smokkelde. Ze wandelen door Castellania (Piemonte), het thuis van Fausto Coppi (1919-1960), een van de grootste wielrenners aller tijden.

Een uitgebreid voorproefje van Pellegrina is te lezen in deze blog. Het boek is via deze link te bestellen bij bol.com.

3x het lekkerste van Italië
De stapel kookboeken die hier op tafel ligt, groeit met de dag. De komende weken zullen we een aantal van deze culinaire titels apart uitlichten. Voor wie nu al zijn koffers moet pakken, tippen we de drie lekkerste exemplaren die je tijdens je vakantie letterlijk en figuurlijk zult verslinden.

Net zo zomers en zonnig is Love & Lemons van blogger Jeanine Donofrio (die ook het gelijknamige blog Love & Lemons bijhoudt). In dit mooi vormgegeven kookboek vind je vooral veel recepten op basis van groenten (dus niet allemaal met citroen, zoals de titel wellicht doet vermoeden). Het boek is alfabetisch gerangschikt per groente, zodat je makkelijk een lekker gerecht vindt voor de groente die in je tuin of op de markt te vinden is. Je kunt Love & Lemons via deze link bestellen bij bol.com.

Love-lemons-kookboek

Naast die groente verleidt Janny van der Heijden je in Pasta di Janny je tot het maken van de lekkerste verse pasta. Je komt alles te weten over het maken en bereiden van pasta, van de basis tot het eindproduct. Je ontdekt het verschil tussen de soorten bloem en leert de gouden regels voor het koken van pasta en het maken van de lekkerste sauzen.

De recepten in dit boek variëren van lange pasta tot gevulde pasta en van pasta uit de oven tot zoete pasta. Perfectioneer je pastagerechten en ontdek hoe eenvoudig en lekker het is om zelf pasta te maken. We deelden al een heerlijk recept voor ravioli all’uovo uit deze pastabijbel, die je via deze link kunt bestellen bij bol.com.

omslag-pastadijanny-koper-rgb

Voor toe is er Altijd ijs, met honderd heerlijke, verrassende ijsrecepten van ijsfanaat Marleen Visser. Marleen beperkt zich niet tot de bekende smaken, maar experimenteert er flink op los. Denk aan: wake up espressopops, scroppino-ijsjes en zoete-aardappelijs met karamel en witte chocolade. Allemaal gemaakt van pure, natuurlijke ingrediënten uit het seizoen. Een recept zullen we later deze zomer zeker delen, maar wie niet kan wachten, bestelt Altijd ijs via deze link alvast bij bol.com.

Altijd-ijs-Marleen-Visser

Ook lekker leesvoer: Florentine van Emiko Davies, Proef Puglia, Vier de zomer van Janneke Philippi, De Zilveren Lepel Quick & Easy & Het bakboek van Sarena Solari. Op een smakelijke zomer!

Aperol-Spritz-citroenbier-Janneke-PhilippiAperol Spritz met citroenbier uit Janneke Philippi’s Vier de zomer

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *