Home » Nieuws uit Italië » Koninklijke bloemenzee boven op Capitool
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Koninklijke bloemenzee boven op Capitool

Morgenmiddag verandert het Piazza del Campidoglio, boven op de Capitool-heuvel in Rome, in een grote oranje bloemenzee. Ter ere van de nieuwe koning schenkt de Nederlandse ambassade in Rome een oranje bloemencompositie van wel twee meter hoog aan de burgemeester van de stad. Om half vijf wordt het bloemenkunstwerk morgen onthuld, door twee dames die in designkleding van verse bloemen zullen zijn gehuld.

bloemen voor de koning

Beroemde ontwerper
Het Piazza del Campidoglio ligt boven op het Capitool, de kleinste maar belangrijkste heuvel van Romes oorspronkelijke zeven heuvels. Het plein is ontworpen door niemand minder dan Michelangelo. Toen keizer Karel V aankondigde dat hij Rome wilde bezoeken, schaamde de toenmalige paus, Paulus III (van de familie Farnese), zich zo voor het modderige plein dat hij Michelangelo in 1536 de opdracht gaf een plan te maken voor een nieuw piazza.

Van uienveld naar bloemenzee
Letterlijk betekent de naam Campidoglio uienveld. Wie nu op het plein staat en over de stad uitkijkt, kan zich bijna niet voorstellen dat het hier eerst heel anders uitzag. Op het moment dat Michelangelo aan de opdracht begon, was het plein nog niet bestraat. Ook was er nog geen trap die naar boven leidde. Er stonden slechts twee gebouwen, recht voor de plek waar nu de trap eindigt en rechts daarvan.

Capitool (5)

Michelangelo kreeg in principe de vrije hand bij het ontwerpen van het plein, maar hij moest van Paulus III wel alle bestaande gebouwen integreren in zijn ontwerp. Dat viel nog niet mee, zeker niet toen de paus vlak voordat Michelangelo met de klus begon een ruiterstandbeeld midden in het gebied dat het plein moest vormen liet plaatsen – dat wederom niet verplaatst mocht worden.

De eerste klus die Michelangelo uitvoerde was dan ook het maken van een nieuwe sokkel voor het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius, zodat het beeld gezagdragend over de stad uit kon kijken. Ook stelde hij voor het Palazzo Nuovo toe te voegen, zodat er een trapeziumvormig piazza zou ontstaan, dat hij wilde verfraaien met klassieke beelden die verbonden waren met Rome. Het resultaat mag er zijn, zeker als het morgen ook nog eens wordt verfraaid met een Koninklijke bloemenzee!

Capitool (21)

Nog meer tulpen
Eerder deze week al veranderde het Piazza San Silvestro in Rome in een kleurrijke zee van tulpen. Transavia schonk 60.000 tulpen aan Rome, om de Italiëweek te vieren. Toevallige voorbijgangers mochten een tulipano meenemen.

tulpen-Transavia
foto: Olandiamo!

Ook Florence is inmiddels in oranje sferen. Van Miriam Welsing kreeg ik onderstaande foto van de etalage van Casa dei Tessuti (Via dei Pecori 20). Links zie je een bijzondere ode aan Maxima (in het blauw), rechts (in brocaat van zijde met bloemen) een ode aan Koningin Beatrix. Alessandro Romoli heeft de stoffen speciaal uitgezocht.

Casa-dei-Tessuti

Miriam Welsing en Romano Romoli voor de Oranje-etalage van Casa dei Tessuti

Ben je komende dinsdag in Florence en wil je toch Koninginnedag vieren? Meld je dan in oranje outfit bij Baldobar (bij de Santa Croce), waar het feest om 18.30 uur losbarst. Stuur voor alle details en om je aan te melden een e-mail naar hetgrotebeabedanktfeest@gmail.com.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *