Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een sympathiek kopje koffie

We beginnen de werkweek met een bijzonder kopje koffie. Vandaag, 10 december, is het namelijk Il giorno del caffè sospeso, de dag van de caffè sospeso – een prachtige traditie die tot voor kort nog de normaalste zaak van de wereld was in de Napolitaanse koffiebarretjes. Ik schreef eerder al over deze schitterende gewoonte, maar hoorde ook van veel Napolitanen dat de caffè sospeso met uitsterven bedreigd wordt, zeker in deze tijden van crisis.

Daarom is 10 december nu uitgeroepen tot de dag van de wachtende koffie. Alle koffiebarretjes en cafeetjes in Italië (dus niet alleen in Napels) worden opgeroepen om dit oude gebruik weer in ere te herstellen. Voor wie mijn eerdere blog niet gelezen heeft, nog even een uitleg over wat er met een wachtende koffie wordt bedoeld.

Kortweg is het een koffie die je alvast bestelt en betaalt voor iemand die zichzelf geen kopje koffie kan veroorloven. Het is dus letterlijk een kopje koffie in de wacht. Als je zelf een caffè bestelt, kun je twee kopjes koffie afrekenen. Het ene kopje drink je zelf op, het andere kopje, de sospeso, kan dan later op de dag door een arme Napolitaan worden genuttigd.

Het is voor toeristen erg leuk om te zien hoe op de bestelling van een gewone koffie en een caffè sospeso wordt gereageerd. Wedden dat een caffè sospeso bij iedereen in de smaak valt, zeker op deze dag die aan dit sympathieke kopje koffie gewijd is?

Wil je deze traditie in ere houden en meer doen dan twee kopjes koffie bestellen, koop dan ook het boekje La rete del Caffè Sospeso – cultura liquida per svegliarci tutti – een stukje vloeibare cultuur om iedereen wakker te maken. In dit boekje vind je 95 pagina’s over iedereen die de caffè sospeso een warm hart toedraagt, plus de veertig adressen van koffiebarretjes in Italië waar je met open armen wordt ontvangen als je een caffè sospeso bestelt.

Meer lezen? Hier vind je ‘Dagelijkse wijsheid in kleine slokjes’, mijn eerdere blog over de caffè sospeso.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

7 reacties

 1. Wij drinken hier momenteel ‘Kimbo’ = Lekkere koffie uit Campagnia. Eigenlijk moesten deze tradities door ons allemaal overgenomen worden.

 2. Wat een leuke traditie.
  Ik heb enkele jaren trainingen gevolgd bij Landmark Education. Een van de dingen die ik daar heb geleerd is om iets weg te geven, zo maar, voor niets. Ik liet dan b.v het muntje in het winkelwagentje van de supermarkt zitten. Ik ging dan op een bakje zitten om te zien wat de reactie was. Geweldig hoe blij mensen worden van iets onverwachts.
  Groet Ton

 3. “Random acts of kindness” bestonden allang voordat het woord bestond 🙂

 4. Het mag dan al lang bestaan; maar nu in een tijd van steeds meer armoede een goed moment om die mooie gewoonte weer nieuw leven in te blazen? Ik ben er voor!

 5. Dit zouden we hier in Nederland ook moeten proberen!
  Een prachtige traditie

 6. Nu ook in Nederland, in aangepaste vorm door de CoffeeCompany

 7. Milk and cookies

  Kwam deze leuke traditie tegen en gaan we wat mee doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *