Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il Quadrilatero del Silenzio – ‘de vierhoek van de stilte’

Milaan is over de hele wereld bekend vanwege Il Quadrilatero d’Oro, de modewijk waar merken als Armani, Prada en Valentino het straatbeeld bepalen. Veel minder bekend, maar om eerlijk te zijn veel mooier en sfeervoller, is Il Quadrilatero del Silenzio, ‘de vierhoek van de stilte’, een ware oase van rust die wordt gekenmerkt door bijzonder vormgegeven huizen, unieke villa’s en zelfs een vijver vol flamingo’s!

Een van de eerste cinema’s van Milaan
Het Quadrilatero del Silenzio ligt op een steenworp afstand van de drukke modewijk, in een buurt die in de negentiende eeuw verrijkt werd met huizen in Liberty-stijl en die populair was bij lokale schrijvers en kunstenaars. We nemen je mee naar dit verborgen hoekje van Milaan – misschien wel de grootste verrassing van de stad!

Om alle moois van deze bijzondere vierhoek te zien, start je bij Gelateria Venezia op Piazza Oberdan 12, in de schaduw van de Porta Venezia. Neem de Via Lazzaro Spallanzini, sla dan rechts de Via Melzo in en loop door tot de kruising van de Via Melzo met de Via Frisi (aan je linkerhand) en de Via Malpighi (aan je rechterhand).

Op deze kruising schittert de oude Cinema Dumont, waar nu een bibliotheek in is gevestigd maar dat bij de opening in 1910 een van de eerste bioscopen van Milaan was. Het is gebouwd door de architecten Tettamanzi en Mainetti, die het gebouw een façade vol art nouveau-bloemen en bladeren gaven. Je bewondert de gevel op je gemak vanaf het terras van Pesce Ubriaco (Via Melzo 28), waar het menu vol staat met verse vis.

Opmerkelijke beelden & kleurrijke dames
Al snel wordt je blik naar de overkant getrokken, naar Casa Guazzoni, op de hoek van de Via Melzo en de Via Malpighi, vol opmerkelijke beelden die van de gevel een waar kunstwerk maken. Dit huis is ontworpen door architect Giovanni Battista Bossi, in 1906.

Loop verder over de Via Malpighi, tot je aan je rechterhand Casa Galimberti ontwaart, misschien wel het mooiste huis van heel Milaan. Het werd tussen 1903 en 1905 gebouwd, eveneens door Bossi.

Alle details zorgen samen voor een droomhuis, van de ijzeren balkons tot de figuren die de gevel sieren, voornamelijk prachtig uitgedoste vrouwen tussen bloemranken en klimop.

Met je neus in de lucht
Vervolg je weg over de Via Malpighi en neem de tijd voor een korte pauze bij Malpighi 8 (Via Malpighi 8) of bij Ca’ppuccino (Via Malpighi 1). Je komt weer op het Piazza Oberdan. Steek het plein schuin naar rechts over, naar de ingang van de Giardini Pubblici.

Wandel een stukje door het park, achter het planetarium langs, en neem een van de uitgangen aan de Corso Venezia. Vervolg je weg onder de boog van het voormalige postkantoor van de Poste Italiane door, over de Via Tommaso Salvini, die je naar het Piazza Eleonora Duse leidt.

Hier zul je bijna geen toerist meer tegenkomen, maar je ontdekt er des te meer kunstige ornamenten en verborgen hoekjes. Kijk dus goed om je heen – en omhoog! Alleen al aan het plein zie je heel wat bijzondere gebouwen met prachtige beelden die deuren en daken sieren.

Het Huis van het Oor
Je duikt steeds dieper in de ‘Vierhoek van de Stilte’. Neem vanaf het plein de Via Pietro Cossa en dwaal vanaf hier door de stille straten. Ontdek het prachtig dramatische Palazzo Berri Meregalli, ontworpen door architect Giulio Ulisse Arata, met cherubijntjes die over de gevel buitelen.

Ga op zoek naar het grote bronzen oor van beeldhouwer Adolfo Wildt (aan de Via Gabrio Serbelloni 10), dat het palazzo waarvoor het gemaakt is de bijnaam Ca’ dell’Oreggia (Milanees voor Casa dell’Orecchio, Huis van het Oor) heeft gegeven.

Het was een van de eerste intercoms van Milaan maar nu zou het oor magische krachten hebben. Volgens de Milanezen kun je zachtjes een wens in het oor fluisteren, die uitkomt als niemand anders je hoort…

Flamingo’s in hartje Milaan
Net zo magisch zijn de roze flamingo’s, onder de magnolia-bomen in de tuin van Villa Invernizzi (Via Cappuccini 3).

Villa Necchi Campiglio
De grande finale van een wandeling door het Quadrilatero del Silenzio is Villa Necchi Campiglio (Via Mozart 14), die voor zakenman Angelo Campiglio en zijn vrouw Gigina Necchi werd gebouwd tussen 1932 en 1935.

Ook Gigina’s zus, Nedda, kwam in het huis wonen. Het ontwerp is van de hand van architect Piero Portaluppi, die de tweeduizend vierkante meter die de villa beslaat transformeerde tot een uniek landhuis, maar dan hartje stad.

Sinds 2001, toen de vrouw des huizes overleed, is de villa een museum. Alles is nog helemaal intact zoals het was toen de familie Campiglio-Necchi er woonde. Je maakt zo echt even een reis in de tijd, terug naar de rationele jaren dertig waar de nadruk in de architectuur lag op geometrie, zonder de glamour uit het oog te verliezen. In de villa schittert nog het originele meubilair en er hangen werken van onder anderen Morandi en De Chirico. In de kasten hangen zelfs nog de schitterende kostuums en jurken van de vroegere eigenaren.

Villa Necchi Campiglio is geopend van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Je kunt de villa zelf alleen bezoeken tijdens een rondleiding (die elk half uur start) van ongeveer vijftig minuten. In de tuin, die elke dag geopend en gratis toegankelijk is, is het heerlijk ontspannen, op het caféterras naast het zwembad – het allereerste privézwembad van heel Milaan. Je zou bijna een duik willen nemen, maar helaas was dat alleen voorbehouden aan de bewoners…

Alvast een voorproefje nemen op je bezoek aan deze villa? In de film Io sono amore speelt de villa een belangrijke rol!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *