Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

San Maurizio al Monastero Maggiore – een van de mooiste verborgen juweeltjes van Milaan

Een van de mooiste verborgen juweeltjes van Milaan vind je aan de Corso Magenta, achter een sobere stenen façade die nog niets van de kleurenpracht die erachter schuilgaat onthult.

Achter de ietwat strenge voorgevel herbergt de San Maurizio al Monastero Maggiore echter een klein paradijs van kleuren: van stralend goud tot helderblauw, van warmrood tot betoverende tinten groen. Er is geen hoekje dat niet beschilderd is met fresco’s – vandaar dat deze kerk ook wel ‘de Sixtijnse Kapel van Milaan’ wordt genoemd.

Men begon hier in 1503 met de bouw van een kerk, naast een van de meest prestigieuze nonnenkloosters van Milaan. Aan geld was er geen gebrek en dus werd alles uit de kast gehaald om van de nieuwe kerk een waar spektakel te maken. Dat is meer dan goed gelukt: de fresco’s zijn overdadig, kleurrijk, levendig, vrolijk en worden prachtig belicht door de zonnestralen die door de roosvensters en de ramen van de loggia piepen.

Vergeet niet links van het altaar van de kerk door te lopen naar de kerk die was gereserveerd voor de nonnen, in het verlengde van de kerk van de ‘gewone’ gelovigen. Het spektakel wordt hier net zo uitbundig voortgezet.

San-Maurizio-Maggiore-Milaan (2)

Het ontwerp van al dit moois wordt toegeschreven aan Gian Giacomo Dolcebuono, maar de fresco’s zijn deels geschilderd door Bernardo Luini, een van de beroemdste kunstenaars die schilderde in navolging van de stijl van Da Vinci. Zijn dochter trad namelijk toe tot het klooster en Luini leverde maar wat graag een bijdrage aan de kunst in de kerk.

San-Maurizio-Maggiore-Milaan (3) San-Maurizio-Maggiore-Milaan (6) San-Maurizio-Maggiore-Milaan (7)San-Maurizio-Maggiore-Milaan (5) San-Maurizio-Maggiore-Milaan (12) San-Maurizio-Maggiore-Milaan (13a)

Luini schilderde onder meer de heilige Catharina van Alexandrië, op het moment dat ze onthoofd wordt (in de derde kapel van rechts in het eerste gedeelte van de kerk). Men zegt dat Luini zich bij het schilderen van haar gezicht inspireerde op Bianca Maria Scapardone, de beeldschone gravin van Challant, die in 1526 werd onthoofd in het verderop gelegen Castello Sforzesco, nadat ze haar ex-minnaar had laten ombrengen door haar nieuwe geliefde.

De fresco’s in het echt bewonderen? Je vindt de San Maurizio al Monastero Maggiore aan de Corso Magenta 15. De kerk is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 9.30 tot 17.30 uur. De toegang is gratis.

San-Maurizio-Maggiore-Milaan (13b)

Nog veel meer tips voor Milaan
Nog veel en veel meer tips voor Milaan vind je in de Ciao tutti Special Milaan, de beste tips en adressen. In bijna 400 pagina’s delen we de mooiste verhalen, de beste tips en de fijnste adresjes voor een bezoek aan Milaan.

Bestel de Special Milaan

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, tablet en/of smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Marion Verkerk - Thonus.

  Zou heel graag de Ciao tutti Special Milaan op papier willen kopen / ontvangen . Is dat mogelijk ?
  Alvast bedankt voor de moeite,

  Met vriendelijke groeten,

 2. Ciao Marion! Onze Specials zijn (mede vanwege de omvang en de mogelijkheid altijd up to date te zijn) digitale uitgaven. Je kunt ze uiteraard wel zelf (laten) uitprinten, maar op papier kopen is niet mogelijk. Buona serata!

 3. Veerle De Ridder

  San Maurizio al monastero Maggiore is één van de allermooiste kerken van Milaan en ver daarbuiten. Ook de ontvangst van de vrijwilligers en de uitleg zijn subliem. Gewoon PRACHTIG.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *