Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op Grand Tour naar Italië – online pop-up tentoonstelling

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden presenteert de kleine pop-up tentoonstelling Op Grand Tour naar Italië, die uitsluitend online te zien is.

Grand Tour – de reis van je leven

In de achttiende en negentiende eeuw maakten veel jongeren van goeden huize na het beëindigen van hun studie een culturele reis naar Italië, die de Grand Tour wordt genoemd. In het gezelschap van vrienden, personeel en soms een gouverneur reisden zij langs de belangrijkste steden van Italië.

Ze genoten van de musea, zagen kerken en paleizen en bezochten regelmatig concerten en opera’s. Ze werden ontvangen door edellieden en buitenlandse gezanten. Natuurlijk werd er ook gefeest, geflirt en genoten van het Italiaanse leven.

Als herinnering aan deze reis van hun leven namen de jongeren souvenirs mee: modellen van Romeinse tempels, replica’s in brons of gips van klassieke beelden, afgietsels van antieke munten en gesneden stenen…

Voor deze pop-up tentoonstelling maakte Ruurd Halbertsma, conservator collectie Klassieke wereld, uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden een selectie van deze voorwerpen, van een ets van Piranesi tot een beeldje van een dansende faun, van een micro-mozaïek tot een kurkmodel van de Tempel van Neptunus in Paestum. Alle voorwerpen van de pop up-tentoonstelling vind je via deze link.

Lees ook over de Grand Tour die Goethe maakte, door heel Italië, met vijf etappes aan Italiaanse schoonheid.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *