Spaghetti staat hier vaak op het menu. Simpel, met aglio, olio e peperoncino (knoflook, olie en een rood pepertje) of met een verse tomatensaus en geurige basilicum, of lekker luxe, met bijvoorbeeld verse vongole of een lekker lang gestoofde ragù bolognese.
We waren dan ook erg nieuwsgierig naar het kookboek Spaghetti, met maar liefst zestig recepten met deze pastasoort in de hoofdrol. Niet allemaal Italiaans – we waren gewaarschuwd – maar dat is eigenlijk juist het leuke van dit boek.
Want juist doordat het allemaal niet zo voorspelbaar en bekend is, koken we er graag uit. Het is een boek met zoveel spaghettirecepten dat na de laatste hap nog altijd niet verveelt – en dat is een knappe prestatie!
Dat komt mede door de steeds verrassende combinaties van ingrediënten, of het nu om een wat meer Italiaans georiënteerd recept gaat of om een heel andere variant.
De makers van het boek, Samuel Van Opdenbosch en Veerle Jacobs, zijn dan ook echte spaghetti-kenners. Ze runnen samen het Belgische succesconcept Mister Spaghetti, met maar liefst vijf vestigingen.
Samuel en Veerle: ‘Met dit boek willen we aantonen hoe gedurfd, eigenzinnig en gevarieerd je met spaghetti aan de slag kan gaan in de keuken, maar tegelijk ook met veel liefde en diepe passie voor het ingrediënt. Daarom ook de ondeugende roze boekcover: we zijn wel stoer, maar ook gepassioneerd.’
Naast een klassieke bolognese-saus en heel veel variaties op het recept uit Bologna (van een vegetarische spaghetti bolognese en een slow cooked versie tot een bolognese-recept met tonijn of kip) vind je in het boek bijvoorbeeld een schitterende spaghetti met sint-jakobsschelpen in saffraansaus – in een opmaak die niet zou misstaan tijdens een romantisch etentje of het kerstdiner.
Er is een healthy carbonara, spaghetti met verse zalm met een gorgonzola-mosterdsaus, spaghetti met tomatenpesto en gemarineerde feta, spaghetti met kippenlevertjes en bier… Liever iets simpelers? De Lazy Scampetti staat snel op tafel, net als de spaghetti-omelet en de – de naam zegt het al – 5 minute spaghetti.
En voor wie écht iets anders wil: je vindt in het boek ook een Mr. Spaghetti Burger, een spaghettitajine op Marokkaanse wijze, een Mexicaanse en een Aziatische spaghetti.
Wij delen het recept voor de vegetarische bolognese, simpel maar meer dan smakelijk – en ideaal voor wie een dagje geen vlees wil eten.
cover & foto’s: Bram Debaenst
Ingrediënten (voor vier personen): 3 eetlepels olijfolie | 1 grote ui, gesnipperd | 2 wortels, in blokjes | 1 courgette, in stukjes | 1 rode, gele en groene paprika, in stukjes | 1 aubergine, in stukjes | 2 eetlepels peterselie, fijngehakt | 1 eetlepel gedroogde oregano | 2 eetlepels spaghettikruiden | 250 gram quorngehakt | 1,5 deciliter witte wijn | 800 gram gepelde tomaten in stukjes (blik)
Verhit de olie in een kookpot en fruit de ui, wortels, courgette en paprika’s gedurende vijftien minuten op een laag vuurtje.
Voeg de stukjes aubergine toe en laat alles nog een vijftal minuten doorbakken. Voeg de kruiden en quorn toe en laat nog eens tien minuten bakken.
Giet de witte wijn en de tomaten erbij en laat het geheel nog een halfuurtje inkoken. Roer af en toe.
Kook tijdens de laatste tien minuten dat de saus staat te pruttelen 400-500 gram spaghetti in voldoende water met zout. Giet af en meng de saus door de spaghetti voor je aan tafel gaat.
Alle spaghettirecepten vind je in
Spaghetti | Samuel Van Opdenbosch & Veerle Jacobs | foto’s: Bram Debaenst | ISBN 9789463931250 | € 24,99 | Uitgever Borgerhoff & Lamberigts | bestel Spaghetti via deze link bij bol.com