Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Befana del Vigile – presentjes voor de politie

Als het goed is, zijn alle Italiaanse kinderen in de nacht van 5 op 6 januari verwend door la Befana, een oude vrouw die op haar bezemsteel cadeautjes en snoep uitdeelt aan alle kleintjes die braaf zijn geweest.

Via deze link lees je meer over deze traditie, in de blog van vandaag blikken we terug op een historische Driekoningentraditie in Italië.

La Befana del Vigile

In het archief van het Museo Piaggio in Pontedera, waar de geschiedenis van onder meer de Vespa wordt verteld, stuitten we op prachtige oude foto’s die de traditie van La Befana del Vigile illustreren.

Volgens deze traditie zorgde la Befana er lange tijd ook voor dat politieagenten op 6 januari overladen werden met cadeaus en lekkernijen.

Met name de verkeersagenten – die het verkeer op drukke pleinen en kruispunten het hele jaar door in goede banen leidden – kregen van winkeliers, bedrijven en bewoners uit de buurt dozen vol met lekkers.

Kruispunt vol cadeautjes

De traditie begon rond de jaren vijftig, toen de Vespa’s ingeburgerd waren geraakt in het Italiaanse straatbeeld, zo vertelt het archief van Museo Piaggio. Er waren nog geen verkeerslichten, dus de agenten stonden vaak hele dagen midden op het kruispunt om het almaar drukker wordende verkeer te regelen.

In de brandende zon of winterkou geen pretje en dus konden de agenten wel een extraatje gebruiken, zo was het idee.

De agenten kregen panettones, kaas, flessen wijn of olijfolie en andere delicatessen, met soms zelfs ook cadeautjes voor de kinderen. Heel soms was de hoeveelheid cadeaus die zich rond de agenten opstapelde zó groot, dat het kruispunt bijna geblokkeerd raakte en collega’s te hulp moesten schieten om alle dozen te verplaatsen, zodat het verkeer er geen hinder van ondervond.

Prachtig om te zien is dit filmpje van 6 januari 1932, van de vigili op het Piazza Venezia, aan het einde van de Via del Corso:

Alberto Sordi in de film Il Vigile

Deze traditie is niet alleen mooi te zien op archieffoto’s en op bovenstaande video, maar ook in de film Il Vigile van regisseur Luigi Zampa (uit 1960), waarin Alberto Sordi de rol van verkeersagent op zich neemt:

Het einde van een unieke traditie

Met de introductie van de verkeerslichten verdwenen de vigili urbani geleidelijk aan uit het straatbeeld – en daarmee ook de cadeautraditie op 6 januari.

met dank aan de Collezione Gaetano Fontana, het Archivio Museo Piaggio, het Archivio Manzotti, het Archivio Riccardi, het Archivio Luce, L’Aquila de ‘na ‘ote en Salerno Ieri e Oggi voor de historische foto’s bij dit artikel

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *