Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Spaghetti op Hollandse wijze

Vandaag kan ik dan eindelijk de reden voor mijn komst naar Nederland onthullen: de presentatie van de jubileumeditie van Wannée – Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool.

Precies honderd jaar geleden verscheen de eerste druk van het Kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool. De schrijfster, mejuffrouw Cornelia Johanna Wannée, ‘leerares in koken en voedingsleer’, nam in haar lesboek recepten op voor ‘den burgerpot en voor den fijnen keuken’. Haar kookboek bleek een enorm succes; inmiddels – een eeuw later – is er een miljoen exemplaren van verkocht!

Deze nieuwe jubileumeditie, de 29e druk, is opnieuw volledig herzien en geactualiseerd door culinair journalist Anne Scheepmaker. Nog steeds vormen betrouwbare basisrecepten de kern, maar daarnaast is dit boek een gedegen naslagwerk waarin basistechnieken, kooktips en actuele informatie over culinaire en maatschappelijke ontwikkelingen te vinden zijn. Al doet de naam het wellicht niet vermoeden, er staan ook volop pastarecepten in!

Voordat ik jullie echter op een recept trakteer, een stukje over de ontwikkeling van de Nederlandse keuken: ‘Tien jaar geleden bestond de dagelijkse maaltijd uit het traditionele trio aardappelen-vlees-groente. Er werden toen nog 40 minuten aan het bereiden van een maaltijd besteed. Inmiddels is men van mening dat de maaltijd binnen 20 minuten op tafel moet staan. Het schillen van aardappelen wordt te tijdrovend gevonden. Dat verklaart de populariteit van pastagerechten. Spaghetti hoef je niet te schillen en is in enkele minuten gaar. In zijn column in NRC Handelsblad van 17 januari 2009 beschreef de wiskundig en theoretisch natuurkundige professor Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, hoe het in zijn gezin toegaat: ‘Ikzelf ben – zeker in de keuken, maar ook wel daarbuiten – een snelkoker. Mijn gulden regel is dan ook: het koken mag niet langer duren dan het opeten.’ In menig gezin houdt men zich aan deze Wet van Dijkgraaf.’

Spaghetti op Hollandse wijze

25 g boter
2 grote uien, gesnipperd
2 paprika’s
½ eetlepel paprikapoeder
250 g gehakt
zout en peper
circa 25 g bloem
350 g spaghetti
100 g geraspte oude kaas

Smelt de boter in een pan en fruit hierin de uien tot ze glazig zien. Verdeel de gewassen paprika’s in vieren, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Voeg stukjes paprika en paprikapoeder aan de uien toe en smoor het geheel. Voeg gehakt toe. Bak het gehakt rul en laat het in ongeveer 15 minuten gaar worden. Bind het vocht eventueel met bloem, aangemaakt met enkele lepels water. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Bereid intussen de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Schik de spaghetti in een voorverwarmde schaal en schenk de gehaktsaus erover. Geef de geraspte kaas er apart bij.

Smakelijk eten!

Klik hier om het boek te bestellen bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

5 reacties

 1. Grappig dit! Ik heb ook nog zo’n oud kookboek met allerlei papiertjes ertussen van mijn moeder, met aantekeningen en/of andere recepten! Bovenstaand recept lijkt op wat nu “spaghetti bolognese” heet.

 2. Ja, klopt, maar dat is eigenlijk de verkeerde benaming, zie https://ciaotutti.nl/ricetta/ragu-alla-bolognese/

  Maar op z’n Hollands Italiaans eten kan net zo lekker zijn 😉

 3. Waar is de tomaat?

 4. In België kennen wij hetzelfde verhaal. Onze keuken bestond vroeger ook vooral uit aardappelen, groenten en vlees. Stilaan werden visgerechten belangrijk. Nu is de keuken helemaal veranderd. Hier koken wij per week 2x een traditioneel gerecht, 2x pasta, 1 keer rijst en ook 1 keer frietjes.
  Bij ons is het grote kookboek van de Boerinnenbond het meest gekende kookboek.
  Smakelijk!

 5. Ik eet vaak gnocchi. Klaar in 2 minuten (nadat het water kookt) en toch aardapelachtig. Wel kant en klare gnocchi overigens, uit de koelvitrine van de supermarkt (ooit zelfgemaakte gnocchi gegeten, was nauwelijks lekkerder dan die ik in de supermarkt koop – kan zowel aan mijn smaak als aan mijn gnocchidraaikunsten liggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *